I kinesiska Changshan kan bröllopspar får pengar av myndigheterna om bruden är under 25 år.
I kinesiska Changshan kan bröllopspar får pengar av myndigheterna om bruden är under 25 år. Bild: Sam McNeil

Kinesiska brudpar får pengar – om bruden är under 25 år

Brudpar i östra Kina kan nu få betalt av staten för att de gifter sig, rapporterar Reuters. Men pengarna kommer med ett krav. Det gäller att bruden är under 25 år.

ANNONS
|

Kina har efter 70 år petats från tronen som världens folkrikaste land och den titeln ägs nu av Indien. Men det är inte den enda faktorn som fått landets regering att oroa sig över landets framtid och dess åldrande befolkning.

Det har fått kinesiska myndigheter att agera. Bland annat slopades landets strikta enbarnspolicy år 2015 och förra året höjdes gränsen till att alla får lov att skaffa tre barn.

I Changshans län i östra Kina erbjuds alla brudpar tusen yuan, motsvarande 1 500 svenska kronor, men på ett villkor: bruden måste vara under 25 år.

I Kina måste man vara något äldre än i Sverige för att få lov att gifta sig. Kvinnor får lov att gifta sig när de fyllt 20 år men män måste vänta tills de fyllt 22.

ANNONS

I ett officiellt inlägg på sin WeChat-sida uppger myndigheterna i Changshan att pengarna är till för att uppmuntra ”ålderslämpliga äktenskap och graviditeter”. Det går endast att få betalt för ett första äktenskap och går inte att få om man gifter om sig.

Utöver bröllopspengarna erbjuds även bidrag för ändamål relaterade till barnomsorg, fertilitet och utbildning för par som skaffar barn.

Därför vill färre personer ha barn i Kina

Kina har länge varit ett av de länder som haft bland den lägsta fertilitetsnivån i världen, men år 2022 sjönk den siffran till en rekordlåg nivå. Förra året var dessutom första gången på sex decennier har Kina upplevt ett populationstapp.

Men att uppmuntra unga människor till att skaffa fler barn har visat sig inte vara helt enkelt. Det finns flera faktorer som påverkar unga kinesers vilja att gifta sig och skaffa barn, menar experter.

Dels är både levnadskostnaderna och barnomsorgskostnaderna höga i Kina. Det råder en hög konkurrens bland landets skolor och arbetsplatser och innebär att många föräldrar behöver investera både mycket tid och pengar i sina barn för att de ska få de bästa förutsättningarna för en karriär.

– Att spara pengar och fokusera på min karriär är mina prioriteringar nu, jag känner mig redan så utmattad efter jobbet, jag kan inte föreställa mig hur föräldrar med barn känner, säger en 31-årig frilansdesigner vid namn Awen till CNBC News.

ANNONS

Hon är en av flera kvinnor som intervjuats om hur unga kvinnor ser på att skaffa barn i Kina idag.

Eftersom traditionella könsstereotyper fortfarande är utbredda i hela landet finns det en stigande motvillighet bland unga kvinnor om att skaffa barn i en ung ålder, då det riskerar att bromsa deras karriär.

– Många kvinnor vill inte gifta sig eftersom hushållsarbetet och barnvaktsuppgifterna kommer att falla på dem. Så om kvinnor känner att de behöver göra hushållsarbete, tjäna pengar och göra allt själva, varför inte bara vara ensam, säger Awen.

LÄS MER:Indien går om Kina i folkmängd

LÄS MER:Kina censurerar kvinnliga underklädesmodeller – då används män i stället

LÄS MER:Kina skärper regler för videoklipp online – vill inte att barn ska bli beroende

ANNONS