Indien går om Kina i folkmängd

Sedan minst 70 år tillbaka har Kina varit det land med flest människor i världen. Men nu petas de från tronen. Indien går nämligen om Kina som världens folkrikaste land.

ANNONS
|

År 1950 började FN att föra statistik över hur många människor det finns i världen. Sedan dess har Kina toppat listan, men en utmanare har långsamt smugit sig upp på listan.

Och enligt några befolkningsexperters prognoser är det nu som det historiska skiftet sker: Indien blir det land som har världens största befolkning.

– Det är ett stort ögonblick i mänsklighetens historia när stafettpinnen skickas till Indien, säger Stuart Gietel-Basten, professor vid Khalifa University of Science and Technology i Abu Dhabi, till AP.

Innebär olika problem för länderna

Anledningen till skiftet beror dels på att Kina har en åldrande befolkning med en stagnerande tillväxt. Under en lång tid hade Kina en policy om att man bara fick ha ett barn – något som slopades för sju år sedan. I stället har regeringen börjat uppmuntra par att skaffa fler barn.

ANNONS

Men när ett land väl når en låg fertilitetsnivå är det ofta svårt att återhämta befolkningstillväxten, även om man försöker använda sig av politik för att uppmuntra fler födslar, menar Toshiko Kaneda, teknisk chef för demografisk forskning vid Population Reference Bureau i Washington, enligt AP.

Indien har i stället en mycket högre fertilitet och har även under de senaste tre decennierna sett en minskning av spädbarnsdödligheten.

Enligt Dudley Poston Jr., professor i sociologi i Texas, föds det fler barn i Indien varje år än i något annat land, medan Kina har anslutit sig till många europeiska länder i att ha fler dödsfall varje år än födslar.

– Psykologiskt kommer det att vara tufft för Kina, särskilt med tanke på rivaliteten i andra områden mellan de två länderna, säger Stuart Gietel-Basten till AP.

För Kina betyder det att även färre vuxna kommer att behöva försörja en åldrande befolkning, medan det för Indiens del kommer det innebära att arbetskraften kommer växa, liksom den ekonomiska aktiviteten. Men samtidigt ser man redan nu att det finns en risk för högre nivåer av arbetslöshet i landet.

Kan ske nu – eller så har det redan hänt

Men trots att en del prognoser har fastslagit sedan en tid tillbaka att det historiska skiftet var bäddat för april så är det svårt att veta exakt. Några andra prognoser menar att det kan det dröja några veckor till – eller så har det redan hänt.

ANNONS

Anledningen till att det är lite osäkert beror dels på att Kinas senaste folkräkning var 2020, medan Indiens senaste genomfördes 2011. Den senaste indiska folkräkningen som skulle ske fick ställas in på grund av pandemin. Men i stället har man kunnat göra olika undersökningar och enkäter, liksom statistik som samlats in om födslar och dödstal.

Den prognos som FN:s befolkningsavdelning gjort och som pekar på april är baserad på en rad olika datakällor som man tror är de allra senaste demografiska siffrorna.

– Verkligheten är att dessa uppskattningar är just det. Men åtminstone är de baserade på en relativt solid och konsekvent metodik, säger Gietel-Basten till AP.

I nuläget ser det ut att finnas 1,45 miljarder människor i Indien, medan Kinas befolkning ser ut att krympa till 1,41 miljarder. Tillsammans utgör de mer än en tredjedel av världens nu 8 miljarder människor.

LÄS MER:Nu blir vi 8 miljarder människor på jorden

LÄS MER:”Befolkningsbomben” kanske aldrig smäller

LÄS MER:Indien går om Kina – kan bli mäktigast i världen

ANNONS