Donald Trump saknar stöd i senaten

Donald Trump vill bli president igen – men saknar stöd i det egna partiet. Nu går flera senatorer ut och kritiserar presidenten.
– Han är en pensionerad stridshäst som förlorat tre gånger på raken, säger republikanen Mitt Romney till The Hill.

ANNONS
|

Mellanårsvalet för ett par veckor sedan blev inte den succé som både Republikanerna och ex-presidenten Donald Trump hade hoppats på. Flera av de kandidater till senaten som hade Trumps stöd förlorade i sina stater.

Det hindrade inte honom att meddela att han ändå vill ställa upp i presidentvalet 2024.

Avvaktar fler kandidater

Nu rapporterar den amerikanska tidningen The Hill att inte ens Lindsey Graham, känd för att normalt sett stötta Trump, velat uttala sitt stöd. Samtidigt erkänner han att Donald Trump blir svår att slå.

Men en överväldigande majoritet av senatorerna är avvaktande och inväntar vilka kandidater som ställer upp i primärvalet.

ANNONS

Republikanen Mitt Romney, senator och presidentkandidat 2012, har länge varit en Trumpkritiker och frångår inte sin hållning. Han har uttryckt att nästan hela den republikanska senaten ville att han inte skulle lansera sin valkampanj förra tisdagen. Den största anledningen sägs vara att det skulle bli en distraktion under omvalet i senatorsvalet i Georgia.

– I ett möte ställdes frågan om hur många av senatorerna som ville att han skulle ställa upp. Ingen räckte upp handen, säger Mitt Romey till The Hill.

Trumps väljarstöd är starkt

Händelsen har bekräftats av ytterligare en senator. Mitt Romney håller inte tillbaka i sin kritik.

– Jag tror att vi har mycket starkare kandidater än att vi tar fram en pensionerad stridshäst som har förlorat tre val på raken, säger han.

Men Donald Trump har fortfarande starkt stöd bland de republikanska väljarna på omkring 30-40 procent, uppskattar de republikanska senatorerna.

– Han har en ivrig följarskara, som alla skulle ha som byggt en sån stark organisation. Många älskar honom och vill se honom lyckas. Jag tror inte att det är majoriteten men det är många, säger Mitt Romney.

”Trötta på att förlora”

En av de stora potentiella utmanarna är Floridas guvernör Ron DeSantis som beskrivs följa samma bana som Donald Trump och som skördat stora framgångar i hemstaten.

ANNONS

En annan kandidat som förts fram är Mike Pompeo som var utrikesminister i Donald Trumps kabinett när denne var president. I fredags skickade han en syrlig passning till ex-presidenten på Twitter.

”Det sades att vi skulle bli trötta på att vinna. Men jag är trött på att förlora. Det är de flesta republikaner.”

LÄS MER:Knivarna vässas mellan familjerna Biden och Trump

LÄS MER:Trump får börja twittra igen

LÄS MER:Trycket ökar på Trump med särskild åklagare

ANNONS