Jack Smith, här i sin roll som chefsåklagare för en specialdomstol i Haag, utses till oberoende åklagare för utredningarna av Donald Trump. Arkivbild.
Jack Smith, här i sin roll som chefsåklagare för en specialdomstol i Haag, utses till oberoende åklagare för utredningarna av Donald Trump. Arkivbild. Bild: Jerry Lampen/AP/TT

Trycket ökar på Trump med särskild åklagare

USA:s justitieminister Merrick Garland tillsätter Jack Smith som oberoende åklagare för att övervaka justitiedepartementets utredningar av Donald Trump.
Expresidenten själv sågar beslutet.

ANNONS
|

– Under sex års tid har jag utsatts för det här och nu tänker jag inte ta det längre. Det är oacceptabelt. Det är så orättvist. Det är så politiskt motiverat, säger Trump till det konservativa mediehuset Fox News.

Beskedet lämnades av Merrick Garland på en presskonferens på fredagen.

– Jack Smith börjar sitt arbete omedelbart, sade Garland och berättade att Smith redan var på väg till USA från Haag i Nederländerna.

Där har Smith sedan 2018 varit verksam som chefsåklagare för en specialdomstol som utreder brott under Kosovokriget, rapporterar CNN.

Oberoende och skyndsam

Han har bland annat också haft uppdrag för Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

ANNONS

"Jag kommer att vara oberoende i min bedömning och kommer skyndsamt och noggrant att föra utredningen framåt i enlighet med lagstiftningen och fakta", säger Smith i ett uttalande.

De utredningar det handlar om rör förekomsten av hemligstämplade dokument på Trumps privatresidens Mar-a-Lago i Florida samt delar av utredningen om attacken mot Kapitolium den 6 januari förra året. Den senare inkluderar också försöken att få valresultat i 2020 års presidentval ogiltigförklarade.

Trump tillkännagav tidigare denna vecka sina planer på att kandidera till presidentposten igen år 2024.

Ingen förhandsinformation

Garland sade under presskonferensen att Trumps besked tillsammans med att nuvarande president Joe Biden troligen ställer upp för en andra mandatperiod har spelat roll för beslutet att tillsätta en särskild åklagare.

Trump säger att han hoppas att Republikanerna har "modet som krävs" för att bestrida utnämningen och att det sker för att han "leder i varje opinionsmätning".

Vita huset uppgav senare under fredagen att Joe Biden inte hade fått förhandsinformation om utnämningen.

USA:s expresident Donald Trump. Arkivbild.
USA:s expresident Donald Trump. Arkivbild. Bild: Rebecca Blackwell/AP/TT

Fakta: Utreds för hemliga dokument och upplopp

Donald Trump utreds i två olika fall av det amerikanska justitiedepartementet (DOJ).

Dels utreds han för sin inblandning i stormningen av USA:s kongressbyggnad Kapitolium den 6 januari 2021. Trump upprepade då påståenden om valfusk och uppmuntrade anhängare att gå till Kapitolium. Fem personer dog.

Den utredningen har överskuggats av det som hände i augusti 2022, då den federala polisen FBI slog till mot Trumps residens i Florida, Mar-a-Lago.

Där fann man 33 lådor med material, med bland annat 100 hemligstämplade dokument. Av den offentliggjorda ordern om husrannsakan framgår att FBI utreder möjliga brott mot tre federala lagar, varav det allvarligaste faller inom spionerilagen.

Trump hävdar att tillslaget är politiskt motiverat, och att handlingarna i själva verket inte är hemligstämplade.

ANNONS