Knivarna vässas mellan familjerna Biden och Trump

Donald Trump mot Joe Biden. Kraftmätningen utvecklar sig nu till en familjefejd. Trump siktar in sig på Bidens son Hunter. Biden riktar blicken mot Trumps barn. Kampen om Vita huset har inletts.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Både Donald Trump och Joe Biden har den senaste tiden haft familjefestligheter att ägna sig åt. Trump gifte bort sin yngsta dotter Tiffany på egendomen Mar-a-lago i Florida dagen före tillkännagivandet att han ställer upp som president. Tiffany firade sin förlovning i Vita huset under pappans sista skälvande dagar som president. På bröllopet var de fyra halvsyskonen givna gäster.

Joe Biden var värd för sonen Hunters dotters – barnbarnet Noamis – bröllop i Vita husets rosenträdgård i lördags. Barn och barnbarn fanns bland de trehundra som utomhus deltog i ceremonin. Dagen därpå firade Biden sin 80-årsdag med nära släkt och vänner.

ANNONS

Det kan tyckas som idylliska tillställningar där familjerna fungerar som en mjuk inramning till den tuffa politiska verkligheten. Men i Trumps och Bidens fall är det egentligen precis tvärtom. Deras barn befinner sig i skottgluggen när valkampanjen drar igång.

Otrohet och drogmissbruk

Joe Biden har två barn i livet. Hans första fru omkom i en trafikolycka tillsammans med dottern. Hon, dottern och de två små sönerna var på väg att köpa julgran när bilen rammades. Pojkarna Beau och Hunter blev svårt skadade men överlevde. Joe Biden gifte om sig med Jill och fick en dotter, men Beau dog för ett par år sedan av en hjärntumör.

Och det är Hunter Biden som Donald Trump har fått upp vittringen på. Det är trots allt inte så svårt. Skandalerna har avlöst varandra och Hunter Biden har dessutom själv skrivit en bok om sina misslyckanden. Drog- och alkoholmissbruk, avsked från militären, otaliga kvinnor vid sidan av hustrun som till sist lämnade in skilsmässoansökan. Förhållande med sin döde brors änka. Barn som genom dna-teknik bekräftats vara hans. Ny kvinna och giftermål efter bara en vecka, ännu ett barn. Upphittad dator med " komprometterande" hårddisk. Pengar som runnit ut på prostituerade och vad som skulle kunna betecknas som ett på alla fronter vidlyftigt liv.

ANNONS
President Joe Biden tillsammans med sin äldste, och skandalomsusade, son Hunter Biden.
President Joe Biden tillsammans med sin äldste, och skandalomsusade, son Hunter Biden. Bild: Manuel Balce Ceneta

Detta skulle kunna hanteras som den 52-årige presidentsonens privatliv. Men inte för Donald Trump. Han hävdar att Hunter Biden fått alla sina anställningar och höga löner på grund av sin fars politiska position. Arbete i bank i USA, toppjobb i energibolag i Ukraina och kontrakt i Kina. Det luktar, enligt Trump, korruption.

Det var också just Hunter Bidens arbete i Ukraina som var grunden till Ukrainaskandalen i valrörelsen 2020. Donald Trump ringde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och bad honom plocka fram graverande uppgifter mot far och son Biden som kunde användas för att krossa Joe Bidens presidentkampanj. Zelenskyj vägrade trots att amerikanskt bistånd hölls inne.

Kritiserade rysskopplingar

Demokraterna, som hade majoritet i representanthuset, inledde en utredning av Trumps agerande och röstade för riksrätt. Senaten, där det krävs två tredjedelars majoritet, räddade honom.

Demokraterna var inte sena att granska Donald Trumps barn. Här gick spåret till Ryssland och Donald Jr och Eric fanns i fokus efter ett möte i Trump Tower i New York där ryssar lovat negativa uppgifter om Donald Trumps motståndare Hillary Clinton 2016. Utredningen av Robert Mueller kom med kritik, men ärendet avskrevs.

Donald Trump Jr är den av Donald Trumps barn som fortsatt vara mest politiskt aktiv i sitt stöd till fadern även efter presidentskapet.
Donald Trump Jr är den av Donald Trumps barn som fortsatt vara mest politiskt aktiv i sitt stöd till fadern även efter presidentskapet. Bild: Rebecca Blackwell

Nu skulle detta kunna vara lagt till handlingarna. Men icke. Allt har dammats av och nytt har kommit till.

ANNONS

Demokraterna har, sedan stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021, utrett Donald Trumps ansvar och inblandning. Med majoritet i representanthuset har de drivit frågan och väntas komma med ett dokument innan den nyvalda kongressen – där republikanerna får majoritet – tillträder i januari.

En särskild utredare/åklagare har redan utsetts av justitiedepartementet som kommer att ta sig an ärendet och besluta om eventuella rättsliga åtgärder mot Trump.

Eldar på brasan

Det har i sin tur lett till att republikanerna i representanthuset, med sin nya majoritet, beslutat att ta itu med Hunter Biden igen. Det är den påstådda korruptionen som ska utredas och beslutet är i praktiken redan fattat att kravet på riksrätt mot Joe Biden före valet ska klubbas igenom. I senaten lär det falla eftersom demokraterna har majoritet. Men uppståndelsen är ändå negativ för Joe Biden som också har mobiliserat ett juridisk team som tidigt ska försöka sätta stoppklossar för utredningen. I Ukraina har president Zelenskyj annat viktigare för sig än att vilja dras in igen.

Donald Trumps tre äldsta barn – Ivanka, Donald Jr och Eric – finns med i en rad utredningar som handlar om familjens affärsverksamhet och påstått skattefiffel. Ivanka var tillsammans med sin man Jared Kushner rådgivare i Vita huset. Men hon meddelade häromdagen att hon inte tänker vara delaktig i faderns valkampanj.

ANNONS

Donald Jr är fortfarande den mest aktive av barnen politiskt tillsammans med sambon Kimberly Guilfoyle som varit tv-ankare på Fox news. Guilfoyle var tidigare gift med den demokratiske politikern Gavin Newsom, numera just omvald guvernör i Kalifornien, och under den tiden "första dam " i San Francisco då Newsom var borgmästare.

Kimberly Guilfoyle, som är sambo med Donald Trump Jr, har uppgett att hon har uppgifter om demokratiska presidentkandidater, även om det inte blir Joe Biden. Då i synnerhet om hennes exman, Gavin Newsom, skulle ställa upp som demokraternas kandidat.
Kimberly Guilfoyle, som är sambo med Donald Trump Jr, har uppgett att hon har uppgifter om demokratiska presidentkandidater, även om det inte blir Joe Biden. Då i synnerhet om hennes exman, Gavin Newsom, skulle ställa upp som demokraternas kandidat. Bild: Susan Walsh

Nu ligger Newsom i läge för att bli demokratisk presidentkandidat om Joe Biden skulle dra sig tillbaka och inte söka omval. Guilfoyle antyder att hon kan ha mycket besvärande saker om sin exman som hon skulle kunna utnyttja om Newsom utmanar Donald Trump.

Familjefejderna fortsätter. Och mer fyr sätts ständigt på brasan.

LÄS MER:Så smutskastar politikerna sig till valvinst i USA

LÄS MER:Efter Trumps svaga val – blickarna riktas mot DeSantis

LÄS MER:Trump vill bli historisk – men uppmanades att vänta

ANNONS