Cirka 40 000 förpackningar Ozempic har sålts till personer som vill minska i vikt i Norge i år. Under samma period har över 45 000 förpackningar sålts i Sverige.
Cirka 40 000 förpackningar Ozempic har sålts till personer som vill minska i vikt i Norge i år. Under samma period har över 45 000 förpackningar sålts i Sverige. Bild: Joe O'Connal

Ozempic förbjuds för bantning i Norge — men inte i Sverige

I Norge stoppas försäljningen av Ozempic till personer med viktminskning som syfte. Läkemedlet reserveras för människor med diabetes.
Även i Sverige har förskrivningen av medicinen skjutit i höjden, men än finns inga planer på att förbjuda försäljning till andra än diabetespatienter.

ANNONS
|

Det omtalade diabetesläkemedlet Ozempic får inte längre säljas till personer som använder medicinen för viktminskning i Norge. Förbudet är en konsekvens av en ny ransoneringslag, som klubbades i Stortinget för drygt två veckor sedan.

– Vi har två mål med de här åtgärderna. Ett är att se till att patienter med diabetes får läkemedlen. Det andra är att få kontroll över samhällets utgifter, säger överläkare vid Direktoratet för läkemedel (DMP) Sigurd Hortemo till NRK.

Det är bland annat överkonsumtion som lett till brist på Ozempic i norska lager. Läkemedlet har blivit en storsäljare bland personer som vill minska i vikt.

ANNONS

Kraftigt ökad försäljning

Överkonsumtionen är ett resultat av att användningen av Ozempic har ökat enormt. Det danska läkemedlet leder till minskad aptit, och många använder därför läkemedlet till att gå ned i vikt.

I Norge har cirka 40 000 förpackningar Ozempic, med viktminskning som syfte, sålts i år. Norska staten har därmed tvingats importera diabetesläkemedel från utlandet, vilket har kostat landet cirka 1,2 miljarder norska kronor.

I Sverige har över 45 000 förpackningar Ozempic sålts till personer utan förmån för läkemedlet hittills i år, enligt E-hälsomyndigheten. I princip är det bara diabetespatienter som har den receptbelagda medicinen inom den svenska läkemedelsförmånen i dag.

Än finns inga planer på att förbjuda försäljningen av läkemedlet till patienter utan förmån i Sverige, men Läkemedelsverket har vädjat till läkare att inte skriva ut Ozempic annat än till diabetespatienter.

Koppling till ögonsjukdom

Förutom den rådande bristen på läkemedlet i Norge, har en ny studie visat att den aktiva substansen i Ozempic, semaglutid, kan vara sammankopplad med en ovanlig ögonsjukdom, enligt Life Science Sweden.

Det rör sig om en amerikansk observationsstudie som omfattar 16 827 patienter. I studien framkom att andelen patienter som drabbades av ögonsjukdomen NAION var fem gånger större bland dem som tog semaglutid mot typ 2-diabetes än bland patienter som tog andra typer av diabetesläkemedel.

ANNONS

Tillverkaren bakom Ozempic ifrågasätter studien och menar att den data den grundar sig på inte är tillräcklig.

LÄS MER:Linda tar medicinen som är värd lika mycket som Danmark

LÄS MER:Astra Zeneca tar upp kampen mot fetma

LÄS MER:Viktmedicinen Ozempic förändrar mänskligheten

ANNONS