Astra Zeneca tar upp kampen mot fetma

Astra Zeneca tar nu upp konkurrensen med danska Novo Nordisk, om den stora marknaden för fetma- och diabetesläkemedel. Jätten tecknar licensavtal med Eccogene om en ny läkemedelskandidat. Beskedet fick aktiekursen att stiga.

ANNONS
|

Astra Zenca som redan har tagit fram framgångsrika diabetesmediciner, tar nu upp kampen med konkurrenterna om att utveckla fetma- och diabetesmedicin.

I samband med det svenskbrittiska läkemedelsbolagets kvartalsrapport på torsdagen berättade bolaget att man tecknat ett licensavtal med kinesiska Eccogene om en ny läkemedelskandidat ECC5004, som befinner sig i fas 1 i USA, skriver Dagens Industri.

Läkemedlet är för behandling av fetma och diabetes, och kan till skillnad från nuvarande preparat på marknaden tas oralt istället för att injiceras.

– Jag ser det som ett första steg att accelerera bolagets involvering inom det här området. Det är ett område som känts tomt och märkligt att Astra Zeneca inte varit mer involverad i givet deras historik, säger Handelsbankens hälsovårdsanalytiker Mattias Häggblom, till DI.

ANNONS

Beskedet fick Astra Zenecas aktie att stiga med över 2 procent.

Marknaden för den här typen av fetma/diabetes-preparat domineras nu av amerikanska Eli Lilly och danska Novo Nordisk.

Novo Nordisks framgångar inom området har lyft bolagets börsvärde till över 5 000 miljarder kronor.

I dag har mer än halva den svenska vuxna befolkningen övervikt eller fetma. Andelen har ökat över tid och det blir allt vanligare med svårare fetma, uppger Folkhälsomyndigheten på sin hemsida. Under perioden 2006–2022 ökade andelen vuxna 16–84 år med antingen övervikt eller fetma, från 46 procent till 51 procent.

Astra Zeneca betalar miljarder för licensavtalet

Beträffande Eccogene så har bolagets grundare en bakgrund på Eli Lilly.

Astra Zeneca betalar cirka 2 miljarder kronor för licensavtalet som ger bolaget rätt att kommersialisera produkten överallt utom i Kina. Eccogene har också rätt till framtida royalties på försäljningen.

– Om vi tar höjd för att Novo Nordisks marknadsvärde i dag är större än Danmarks BNP så är det ett behagligt problem att eventuellt behöva betala ut 2 miljarder dollar till en partner i ett scenario där man skulle kunna ha en eventuellt väldigt lovande produkt, säger Mattias Häggblom.

Astras besked kommer samtidigt som läkemedelskoncernen redovisar en vinst före skatt på drygt 1,6 miljarder dollar för tredje kvartalet, upp 79 procent jämfört med samma period i fjol. Intäkterna steg samtidigt med fem procent till nästan 11,5 miljarder dollar.

ANNONS

– Givet utvecklingen hittills i år har vi ökat vår prognos för helåret gällande totala intäkter exklusive läkemedel mot covid-19 samt vinst per aktie för kärnverksamheten, skriver vd Pascal Soriot i rapporten.

LÄS MER:Linda tar medicinen som är värd lika mycket som Danmark

LÄS MER:Medicin mot fetma lyfter danska jätten

LÄS MER:Astra Zenecas vd om avgångsrykte: ”Fake news”

LÄS MER:Så ska Astra Zeneca laga ett brustet hjärta

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS