Nyamko Sabuni kritiserar regeringen: ”Saknar en plan”

Nyamko Sabuni (L) menar att regeringen är på väg att upprepa misstagen från 2015 – i flyktingmottagandet från Ukraina. I stället för att ukrainarna placeras jämnt över landet riskerar de att hamna i förläggningar och utdömda fastigheter som asylföretagare tjänar stora pengar på, befarar hon.
– Att Anders Ygeman fortfarande saknar en realistisk plan för att fördela flyktingarna mellan kommunerna är dåligt både för ukrainarna och för Sverige, säger Nyamko Sabuni.

ANNONS
|

Bokhyllan i Nyamko Sabunis riksdagsrum är färgkoordinerad som i ett trendigt cityhem. Boken ”Att ge upp har inte övervägts”, om Göteborgskvinnors kamp för förbättrade livsvillkor, är vänd med omslaget utåt, mot iakttagaren. Oklart om det är medvetet.

Den här dagen, som de flesta andra just nu, är det Ukrainakriget som står högst upp på den politiska dagordningen.

300 000 flyktingar

För Nyamko Sabuni handlar det till stor del om vad som ska ske med alla dem som nu tvingas fly för sina liv, från Vladimir Putins bomber mot Ukraina.

Enligt migrationsminister Anders Ygeman (S) skulle det kunna komma uppåt 300 000 flyktingar till Sverige. Det är betydligt fler än de 163 000 som sökte asyl undan kriget i Syrien 2015. Ukrainarna omfattas av EU:s så kallade massflyktsdirektiv, vilket ger dem rätt till uppehållstillstånd och möjlighet att arbeta och gå i skolan.

ANNONS
Ukrainska flyktingar samlas vid Migrationsverket i Sundbyberg i Stockholm. Privatpersoner har lämnat en stor mängd kläder, skor, hygienartiklar och gosedjur, samtidigt bjuder organisationer och privatpersoner på kaffe, semlor, pizza och smörgåsar.
Ukrainska flyktingar samlas vid Migrationsverket i Sundbyberg i Stockholm. Privatpersoner har lämnat en stor mängd kläder, skor, hygienartiklar och gosedjur, samtidigt bjuder organisationer och privatpersoner på kaffe, semlor, pizza och smörgåsar. Bild: Nils Petter Nilsson

De omfattas dock inte av bosättningslagen, som ger Sverige rätten att placera flyktingar i alla kommuner och gör kommunerna skyldiga att ordna bostäder, skolor och förskoleplatser. I stället blir ukrainarna ett ansvar för Migrationsverket, som i sin tur tvingas handla upp boendeplatser där de finns att få tag på.

Vill se lagändring

Här menar Nyamko Sabuni att Sverige är på väg att begå samma misstag som 2015. För att undvika en sådan situation vill hon nu se en snabb lagändring för att det ska bli möjligt att styra vart flyktingarna placeras, vilket man nu tänker försöka få till stånd genom ett initiativ i riksdagen.

– Vi kräver att bosättningslagen ska ändras för att vi ska få en rimlig fördelning, säger hon.

– Då kan vi fördela ansvaret över kommunerna på samma sätt som vi kan fördela ansvaret över EU-länderna. Poängen är att inga kommuner ska kunna säga nej.

LÄS MER:S-kravet: Välbärgade områden ska ta emot Ukrainaflyktingar

LÄS MER:Magdalena Andersson svarar partikamraterna i Göteborg: ”Alla måste ta sitt ansvar”

Tidigare har många välmående storstadskommuner avböjt mottagande, med hänvisning till att det inte finns lediga bostäder. Och därmed har Migrationsverket som regel handlat upp flyktingbostäder i utflyttningskommuner där det finns tomma fastigheter.

Kritiken efter mottagandet 2015 handlade till stor del om att de boenden som erbjöds ofta var utdömda hyreshus som köpts upp av privata värdar, men också att systemet blev väldigt dyrt för staten och att asylföretagare som till exempel Bert Karlsson kunde tjäna stora pengar på det.

ANNONS

Får bygga

Nyamko Sabuni menar att kommuner som saknar lediga bostäder måste bygga, till exempel modulhus. L säger nej till lösningar som tältboenden.

Sabuni är kritisk till regeringen, som hon anser inte gjort tillräckligt för att förbereda Sverige för en ny flyktingsituation, under den månad som Ukrainakriget nu pågått.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill att Sverige ska utse en flyktingkommitté som samordnar alla insatser för dem som nu flyr Ukraina. ”En kommitté som kan samordna såväl kommuner, idéburna organisationer och enskilda som vill hjälpa till, och inte minst Migrationsverket och eventuellt MSB.”
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill att Sverige ska utse en flyktingkommitté som samordnar alla insatser för dem som nu flyr Ukraina. ”En kommitté som kan samordna såväl kommuner, idéburna organisationer och enskilda som vill hjälpa till, och inte minst Migrationsverket och eventuellt MSB.” Bild: Anna Tärnhuvud

Den lösning som Anders Ygeman presenterat, och som handlar om en frivillig överenskommelse med Sveriges kommuner och regioner, SKR, för en jämn fördelning av flyktingar över landet, ger hon inte mycket för.

– Jag säger bara, lycka till.

– Jag hoppas verkligen att alla kommuner ställer upp, men gör de inte det är bosättningslagen som skulle kunna göra att vi kan använda hela landet för att hantera den mängd flyktingar som nu beräknas komma.

L vill också se en flyktingkommitté som får ansvar för att samordna insatser som görs av olika aktörer i samhället.

– I stället för att Migrationsverket och regeringen får hantera det, för det har vi sett förr, det klarar de inte av, säger Sabuni.

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) och Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) och Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Bild: Anders Wiklund/TT

Under den gångna helgen luftade även Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik en likartad oro, i Ekots lördagsintervju. Han menade att han länge efterlyst en lagändring men att den ännu inte kommit till stånd, vilket innebär att myndigheten nu handlar upp enligt samma principer som 2015. Mot bättre vetande, tillade han.

ANNONS

– Det blir copy paste på 2015, sa Ribbenvik.

Förespråkar Nato

Men det är inte bara i frågan om flyktingmottagandet som Nyamko Sabuni är kritisk till regeringen och regeringspartiet Socialdemokraterna. L har i många år drivit frågan om ett Nato-medlemskap och hennes parti kommer att ställa sig bakom en sådan ansökan om den lämnas in, något som S ännu så länge säger nej till.

– Hade vi fått bestämma hade vi varit medlemmar i Nato redan nu. Ett lands säkerhet kan aldrig vara beroende av vad som pågår runt omkring oss. Vi måste diskutera det självständigt och bestämma om vi tror att vår säkerhet försvarar oss bäst som alliansfria, som i dag, eller om det är i en försvarsallians som Nato. Jag menar att det senare är det vi behöver och det så skyndsamt som möjligt, säger hon.

LÄS MER:Kristerssons press på Socialdemokraterna: Gör Nato till en valfråga

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har deklarerat att han kommer att lämna in ansökan om ett svenskt Natomedlemskap vid ett maktskifte i höst. Enligt Sabuni är det bra att han är tydlig i frågan, inte minst gentemot Finland vars säkerhetspolitik är väldigt sammankopplad med Sverige. Hon menar dock att Sverige måste göra ett självständigt val, och inte som andra menar, styras av hur Finland agerar.

ANNONS

– Det är viktigt att vi håller varandra informerade och det är också viktigt och en fördel om vi gör den här processen tillsammans, men jag skulle inte säga att det är avgörande att vi måste ansöka samtidigt, säger hon.

Inte heller kan frågan få styras av S, slår Sabuni fast.

– Det går inte att bedriva Sveriges säkerhetspolitik, svenskarnas säkerhet och trygghet, genom att ta hänsyn till interna socialdemokratiska osäkerheter som vi upplever just nu, där halva gänget vill gå med i Nato och andra halvan absolut inte vill det.

Avgör valutgången

Liberalerna går till val på att byta regering i höst. För Nyamko Sabunis parti ser det dock mycket mörkt ut, då L i mätning efter mätning är långt under fyraprocentsspärren till riksdagen.

LÄS MER:Kraftig uppgång för S under Ukrainakriget

Partiledaren är dock övertygad om att L kommer att hänga kvar, då Sabuni menar att de åtgärder L vidtagit kommer att vara avgörande. Det handlar om att man vill se en ny regering och kan acceptera stöd av Sverigedemokraterna, men också skolpolitiken med satsningar på elever som behöver extra stöd och dem som vill springa före, framhåller hon.

– Och utöver det så har vi den bästa och mest genomarbetade integrationspolitiken. Många av de problem vi ser i samhället har en koppling till en misslyckad integration. Vi vill ha ett förortslyft där vi ser att hela Sverige lyfts, där fler ska komma i arbete och fler ska klara skolan.

ANNONS
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är övertygad om att hennes parti klarar sig kvar i riksdagen i höstens val.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är övertygad om att hennes parti klarar sig kvar i riksdagen i höstens val. Bild: Anna Tärnhuvud

Andra menar att det som i själva verket kommer att avgöras av om L får stödröster från framför allt M.

Det håller inte Sabuni med om.

– Det är inte M som avgör hur det går för liberalerna utan det är jag och mina medlemmar som är ute och kampanjar och berättar vad vi vill för Sverige, säger hon.

LÄS MER:Zelenskyjs tack till Sverige: ”Representerar frihet”

LÄS MER:Partier kräver stopp för ryskt gods i svenska hamnar – efter Zelenskyjs vädjan

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS