Kön ringlar sig lång utanför Migrationsverket i Sundbyberg.
Kön ringlar sig lång utanför Migrationsverket i Sundbyberg. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Flyktingar i Sverige tvingas köa i dagar

Asylsökande väntar i timmar utanför Migrationsverkets lokaler, men tvingas vända i dörren på grund av att myndigheten saknar personal.
– Efter en timme sade de att "det är ingen idé, ni kan lika gärna gå hem", säger ukrainskan Alina Sydorenka som försökt registrera sig i fyra dagar.

ANNONS

EU:s massflyktsdirektiv ger alla som söker asyl i Sverige möjlighet att få hjälp med mat och boende, och därtill rätt att arbeta. Men det krävs att man registrerar sig hos Migrationsverket – vilket är lättare sagt än gjort.

Myndigheten har kontor på flera platser i landet, och öppettiderna är klockan 9-15.

– Men kön börjar redan vid två-, tretiden på natten, säger Malin Aronsson, volontär och pastor i Centrumkyrkan i Sundbyberg utanför Stockholm, där Migrationsverket har ett kontor, och tillägger:

– Människor börjar söka skydd i kyrkan vid den tiden.

Får vända hem

En man som vill vara anonym berättar att människor tvingats vända hem igen kring lunchtid då personal på myndigheten stängde kontoret i förtid, helt enkelt för att de bedömde att de inte skulle kunna hantera fler ansökningar för dagen.

ANNONS

Trots att solen skiner över Stockholmsförorten blir kylan påtaglig för den som stått stilla i några timmars väntan. Kallt är det också utanför myndighetens kontor i Malmö, vilket Alina Sydorenko, en kvinna i trettioårs-åldern som flytt från Odessa i södra Ukraina, vittnar om.

I fyra dagar har hon förgäves försökt registrera sig. Första gången började hon köa vid tiotiden, men har därefter börjat köa före öppning, i hopp om att hinna få hjälp innan det blir fullt.

– I dag kom vi klockan sju på morgonen. Det är så kallt, vi stod i fem timmar, säger hon och tackar samtidigt de frivilliga som delat ut mat och varma sockor till köande människor, och tillägger:

– I morgon tänker vi försöka halv sex.

"Begränsat antal anställda"

Migrationsverket skriver i mejl till TT att "Den stora utmaningen är förstås att vi har begränsat antal anställda som kan registrera ansökningar samtidigt som behovet är stort och eskalerande".

Myndigheten uppger att man i måndags registrerat 1 710 personer, vilket kan jämföras mot normalsnittet om 30 personer per dag. Men enligt prognos kan Sverige vänta 4 000 flyktingar per dag och Migrationsverket varnar också för att mörkertalet kan innebära ännu fler.

Migrationsverket kommer därför att nyanställda 500 personer, uppger Sveriges Radio Ekot.

ANNONS

På kontoret i Malmö har personalen, när kapaciteten börjat sina, prioriterat ensamkommande barn och äldre. Det gör att personer som Alina Sydorenko hela tiden halkar bak i kön.

Även om hon har förståelse för en sådan ordning är den flaskhals som Migrationsverkets underdimensionerade personalstyrka nu ger uttryck för mycket frustrerande.

– Många som kommer hit har tvingats fly utan någonting, de har rest långväga och har inga pengar med sig. Vi vill jobba och leva som vi gjorde förut.

Trots märkbar irritation vill hon ändå rikta ett tack till personalen på det lokala kontoret i Malmö, som enligt henne verkligen tar sig tid att förklara för köande människor vad som gäller. Men, flikar Alina Sydorenko in, det måste finnas enkla lösningar som skulle underlätta situationen.

– Borde man inte kunna registrera sig på internet?

Malin Aronsson volontär, och pastor i Centrumkyrkan i Sundbyberg hjälper dagligen flyktingar utanför Migrationsverket i Sundbyberg.
Malin Aronsson volontär, och pastor i Centrumkyrkan i Sundbyberg hjälper dagligen flyktingar utanför Migrationsverket i Sundbyberg. Bild: Jonas Ekströmer/TT

EU:s mass­flykts­di­rektiv

Uppe­hålls­till­stånd enligt EU:s massflyktsdirektiv innebär att ukrainska medborgare omedelbart får skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Direkt vid ansökan kan den sökande få hjälp med mat och någonstans att bo, om behov finns. När tillstånd beviljats av Migrationsverket får personen också rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige.

Direktivet gäller alla som är ukrainska medborgare och varit bosatta i Ukraina före 24 februari 2022.

Migrationsverket har kontor där nyanlända kan registrera sig på följande platser:

Boden

Göteborg, Kållered

Malmö

Norrköping

Stockholm, Sundbyberg

Sundsvall

Örebro (från och med 16 mars)

Källa: Migrationsverket

ANNONS