Magdalena Andersson svarar partikamraterna i Göteborg: ”Alla måste ta sitt ansvar”

Det kan komma runt 300 000 ukrainska flyktingar till Sverige. Socialdemokraterna i Göteborg vill att de främst ska bo i stadens mest välbärgade stadsdelar.
Statsminister Magdalena Andersson (S) betonar att alla ska hjälpa till.
– Jag tänker som inom EU att det är viktigt att alla är med och tar sitt ansvar, säger hon.

ANNONS
|

I en intervju i SVT:s 30 minuter på onsdagen slog migrationsminister Anders Ygeman (S) fast att det kan komma mellan 200 000 och 300 000 flyktingar från Ukraina till Sverige.

En del av dessa kan komma till Göteborg. GP har tidigare berättat att S i staden vill att de flesta flyktingar ska placeras i de 20 områden där andelen utrikesfödda är lägst.

– De här områdena har aldrig tagit ansvar under en flyktingvåg, sa Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) till GP.

LÄS MER:S-kravet: Välbärgade områden ska ta emot Ukrainaflyktingar

När Magdalena Andersson får frågor om hur hon ser på sina partikamraters krav framhåller hon att Sverige ska ta ansvar för flyktingar, men betonar att det inte får bli som 2015 när Sverige tog emot långt fler än andra länder i EU.

ANNONS

Samtidigt slår hon fast att alla kommuner kommer att behöva ta ansvar denna gång. Hon jämför med EU där Sverige länge drivit frågan om att alla länder ska ta ett likvärdigt solidariskt ansvar för flyktingar.

– Det är viktigt också inom Sverige, säger hon.

Svårt planera

Anderssons partikamrater i Göteborg vill också ha besked av regeringen kring vilken form av mottagande man ska förbereda sig på. Kortsiktiga lösningar för tak över huvudet eller planera långsiktigt med integrationsinsatser?

Magdalena Andersson betonar att den frågan kommer att avgöras av hur långvarigt kriget blir.

– Det är det som är det svåra, att vi inte vet hur länge kriget kommer pågå och därmed hur möjligheten ser ut för människor att kunna återvända, säger hon.

Statsministern menar också att det kommer att vara viktigt för regeringen att ha en god dialog med landets kommuner, då det är de som kommer att ta emot flyktingarna.

Statsminister Magdalena Andersson kliver i ett stridsfordon under ett besök vid internationella militärövningen Cold Response 2022 utanför Narvik i Nordnorge.
Statsminister Magdalena Andersson kliver i ett stridsfordon under ett besök vid internationella militärövningen Cold Response 2022 utanför Narvik i Nordnorge. Bild: Anders Wiklund/TT

Ytterligare militär hjälp till Ukraina

När Magdalena Andersson tidigare på onsdagen samrådde med riksdagens EU-nämnd inför kommande EU-toppmöte i Bryssel, stod det klart att Sverige kommer att bistå Ukraina med mer militärt materiel, inom ramen för EU:s så kallade fredsfacilitet.

– Bland det som Sverige redan har bidragit med finns 5 000 pansarskott och vi kommer att göra mer för att möta Rysslands orättfärdiga krig, säger hon.

ANNONS

Exakt vad det kan handla om ville statsministern i nuläget inte säga. Det ska först analyseras.

LÄS MER:Åkesson säger blankt nej till höjd skatt för stärkt försvar

LÄS MER:Barnen på flykt ska få skolgång snabbt

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS