Den kurdiska människorättsaktivisten och journalisten Narges Mohammadi tilldelas Nobels fredspris 2023.
Den kurdiska människorättsaktivisten och journalisten Narges Mohammadi tilldelas Nobels fredspris 2023. Bild: MAGALI GIRARDIN

Narges Mohammadi får Nobels fredspris

Fredspriset 2023 går till den kurdiska människorättsaktivisten och journalisten Narges Mohammadi. Hon får priset för sin kamp för kvinnors rättigheter i Iran där hon avtjänar ett långt fängelsestraff.

ANNONS
|

Nu står det klart fredspriset 2023 går till den iranska människorättsaktivisten och journalisten Narges Mohammadi, meddelar den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.

Hon får priset "för sin kamp mot kvinnoförtrycket i Iran och sin kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla". Under årtionden har hon varit central i kampen för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet i Iran.

Fängslad

Mohammadi är aktivist och har kämpat för kvinnors rättigheter och mot dödsstraff. Hon har fängslats flera gånger och sitter just nu i det ökända Evin-fängelset i Teheran. Här avtjänar hon ett 16-årigt fängelsestraff.

– I fängelset har hon organiserat solidaritetshandlingar bland sina medfångar. Fängelsemyndigheterna svarade med att lägga ännu striktare restriktioner på henne, säger Berit Reiss-Andersen.

ANNONS

Narges Mohammadi har arbetat som journalist i många år och är en av Irans mest framstående aktivister. I maj fick hon, och två andra, fängslade iranska journalister Unescos pressfrihetspris. Mohammadi fick också årets Olof Palmepris i januari.

259 personer nominerade

351 kandidater har nominerats. 259 är individer, 92 är organisationer. Enligt kommittén är det näst högst antal nomineringar hittills. Rekordet är från 2016, då 376 kandidater nominerades. Det året gick priset till Colombias president Juan Manuel Santos.

Förra årets pris var tydligt kopplat till Rysslands krig i Ukraina. Då gick det till demokratiprofilen Ales Bjaljatski från Belarus och människorättsorganisationerna Memorial och Center for Civil Liberties från Ryssland och Ukraina.

De senaste tio årens vinnare

2022: Demokratiprofilen Ales Bjaljatski från Belarus samt människorättsorganisationerna Memorial och Center for Civil Liberties från Ryssland respektive Ukraina.

2021: Journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov, verksamma i Filippinerna respektive Ryssland.

2020: FN:s livsmedelsprogram, WFP.

2019: Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.

2018: Läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa och yazidiska Nadia Murad från Irak.

2017: Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican.

2016: Colombias president Juan Manuel Santos.

2015: Tunisiens nationella dialogkvartett.

2014: Barnrättsaktivisterna Malala Yousafzai från Pakistan och Kailash Satyarthi från Indien.

2013: Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.

(TT)

LÄS MER:Fängslade iranska journalister prisas av FN

LÄS MER:Stor glädje i kulturvärlden över Nobelpriset till Fosse

LÄS MER:Äntligen en dramatiker!

LÄS MER:Nobelpristagare avslöjades av misstag

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS