Nobelpristagare avslöjades av misstag

Klockan 11.45 på onsdagen skulle Nobelpristagarna i kemi tillkännages. Men redan vid halv åtta skickades ett pressmeddelande som avslöjade årets pristagare ut från Vetenskapsakademin.
– Det var väldigt olyckligt och vi beklagar djupt det som hände, säger Hans Ellegren, akademins ständige sekreterare.

ANNONS
|

Det är Nobelprisvecka och pristagarna tillkännages högtidligt av den Kungliga vetenskapsakademien.

De första pristagarna, i medicin och fysik, avslöjades på måndagen respektive tisdagen.. Och idag onsdag, var det dags för årets kemipristagare strax före lunch.

Men redan klockan halv åtta skickades det ut ett pressmeddelande från samma mejldress som har använts tidigare i veckan, det vill säga mejlet Kungliga vetenskapsakademins mediemejl. Där stod det vem som fått årets Nobelpris i kemi och varför – innan det möte där pristagarna slutligen skulle utses ägt rum.

– Jag har förstått att det är något som har skickats ut. Men vi har inte fattat något beslut än, så det kan inte vara rätt, sa Heiner Linke, akademins expert i Nobelkommittén för kemi när GP får tag på honom tidigt på morgonen.

ANNONS

Fanns inget beslut

Eva Nevelius är pressansvarig för Vetenskapsakademin och tidigt på morgonen kunde inte heller hon svara på varför pressmeddelandet gått ut.

– Vi kan inte kommentera det som har gått ut tyvärr, men det jag kan säga är att Vetenskapsakademien inte har sammanträtt och det finns inget beslut, säger hon och tillägger att kommittén sammanträder och fattar beslut under morgonen.

Men pressmeddelandet kommer från er?

– Vi måste kolla vad som har hänt.

Det officiella beskedet om vem som är årets Nobelpristagare i kemi kom sedan klockan 11.45.

Pressmeddelandet, som var på svenska, gick ut till flera svenska medier – som rapporterat missen under morgonen. Men även utländska medier plockade upp att informationen gått ut.

Nyhetsbyrån Reuters är en av dem. De skriver om det möjliga misstaget och beskriver även de pristagare som under morgonen utropas som mottagare av priset. The Guardian kallar det för en läcka och The Washington Post rapporterar att namnen kan ha presenterats tidigt, men valde att inte publicera namnen innan de bekräftas officiellt.

Vet inte vad som hänt

Vid 11.45, precis på utsatt tid, tar akademins ständige sekreterare Hans Ellegren till orda. Kort därefter gör han just det som många väntat på – bekräftar att det är just de namn som släppts tidigare som är årets pristagare. I samma veva skickas samma pressmeddelande, som kom under de tidiga morgontimmarna, ut igen.

ANNONS

Det handlar om nanoteknologi och de som får priset heter Moungi G. Bawendi från amerikanska Massachusetts Institute of Technology (MIT), Louis E. Brus från amerikanska Columbia University och ryska Alexei I. Ekimov, som nu är baserad på Nanocrystals Technology Inc. i New York.

Moungi G. Bawendi berättar via telefon under presskonferensen att han i alla fall fick beskedet så som traditionen sig bör. Det vill säga att han blev uppringd direkt av Kungliga vetenskapliga akademin.

Under presskonferensen fick akademin frågan om vad det egentligen var som hände.

– Det var väldigt olyckligt och vi beklagar djupt det som hände. Ett pressmeddelande skickades ut av fortfarande oklara anledningar. Denna morgon har vi, väldigt aktivt, försökt ta reda på vad som faktiskt hände, men just nu vet vi inte det, säger Hans Ellegren.

Han tillägger att fadäsen inte på något sätt påverkade vilka som nu får priset. Den ständige sekreteraren menar att beslutet fattades på morgonen, efter att pressmeddelandet skickades ut och menar att morgonens möte inte enbart var en formalitet.

– Inget beslut är fattat, förrän det fattats, säger Hans Ellegren.

LÄS MER:Arons lärare fick Nobelpriset – mitt under föreläsning

LÄS MER:Fransksvenska får Nobelpris: "Jättestort"

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS