När Mats Malm gav beskedet om årets pristagare i litteratur stod det klart att både bettinglistor och kritiker varit överens: nu var det Jon Fosses tur.
Berit Gullberg har varit Jon Fosses svenska förläggare på teaterförlaget Colombine och de är även nära vänner privat.
– Vi är överlyckliga och fullkomligt nedringda på förlaget. Jag och Jon pratade i morse. Han var trött på att bli favorittippad år efter år men att det aldrig händer något. Men han var också orolig att tilldelas Nobelpriset skulle påverka hans privatliv mycket. Fast han är självklart glad.
Hon lärde känna honom för 30 år sedan, när han hade skrivit sin genombrottspjäs ”Någon kommer att komma”.
– På den tiden tyckte de norska kritikerna att hans pjäs var osofistikerad. Jag läste den och förstod inte alls vad han ville, det finns en magi och mystik i hans sätt att jobba. Vi fick hjälp att få syn på honom genom uppsättningar av hans pjäser.
Berit har rest med honom på teaterpremiärer världen runt, 91 premiärer av hans pjäser har hon räknat ut att hon har sett.
– Hans dramatik liknar inte något annat. Han har berättat att han inte ser gestalterna framför sig, han hör bara deras röster. Det gör att de lyfts ut ur sitt sammanhang och laddas med konfrontation och betydelse. Tid och rum förflyttas.
Berit Gullberg grundade teaterförlaget Colombine men har nu lämnat efter 30 år. Därför tycker hon att det är extra roligt att Jon Fosse tilldelas Nobelpriset.
– Det är en efterlängtad arbetsseger. För det har verkligen varit mycket arbete.
Kan dyka upp på Stadsteatern
Dramatikern America Vera Zavala är en annan som gläds åt nyheten.
– Det är oerhört glädjande att en dramatiker har fått priset. Det är min spontana tanke. Annars hoppas jag alltid på att Nobelpriset ska gå till någon författare utanför Europa, säger dramatikern America Vera Zavala.
Ytterligare en som är glad över att dramatiken lyfts i Nobelsammanhang är Stadsteaterns konstnärliga ledare Linda Zachrison. Bara för en vecka sedan hade teatern en kväll tillägnad Fosse, där Stina Ekblad och Ashkan Ghods läste ur hans texter.
– Jag tycker att han är en av världsdramatikens absolut viktigaste och starkaste röster. Jag minns själv när jag läste hans dramatik på nynorsk första gången, det var på Backstage på Stadsteatern i Stockholm. Vi satte upp hans pjäs ”Namnet”. Det var... oförglömligt faktiskt, det var en så stark, nästan fysisk, upplevelse att läsa texten. Det var som att man inte bara läste, utan man var tvungen att umgås med texten och lyssna in den, på ett väldigt speciellt sätt.
Det är inte omöjligt att vi får se Fosse sättas upp på Stadsteatern inom kort – det fanns det planer på redan innan dagens besked.
– Efter läsningen förra veckan ville publiken bara ha mer, säger Linda Zahrison.
På Göteborgs universitet firade även Kristina Hermansson dagens besked lite för sig själv. I samband med sin doktorsavhandling i litteraturvetenskap tittade hon närmare på Fosses ”Bly og vatn” och sögs in i hans berättarkonst.
– Jag är lite överraskad av att han får priset just nu. Jon Fosse var ju mer i ropet för 15-20 år sedan, säger Kristina Hermansson som gärna vill slå ett slag för Fosses barnböcker.
– Det tycker jag är viktigt att nämna för det uppmärksammas sällan i Nobelsammanhang.
Finns Jon Fosses särskilda ton även i hans barnböcker?
– Ja, hans signum finns även där.
”Jon Fosses röst behövs”
Regissören Sofia Adrian Jupither har satt upp flera av Jon Fosses pjäser och var väldigt glad över att norrmannen nu får Nobelpriset i litteratur.
– Jag tycker att det är så fruktansvärt roligt att Jon Fosse får det här priset. Hans röst behövs så otroligt mycket i den tiden vi lever i i dag. Den humanism, den empati och den värme som han skriver fram. Både i sin dramatik och i sin prosa. Det är ju underbart att Akademien väljer att belöna det, säger Sofia Adrian till TT.
På ett av Jon Fosses svenska förlag, Atlas, firades det såklart också i dag.
– Nu hade vi lite drygt tusen ex av varje bok i lager och de tar nog slut i dag tror jag, så vi behöver trycka nytt direkt. När adrenalinet har släppt och vi har gjort det mest akuta blir det nog lite champagne, säger Jesper Bengtsson, förlagschef på förlaget Atlas som har gett ut Fosses böcker "Prosa-1" och "Prosa-2", till TT.
Även på norska kultursidor är glädjen förstås stor.
– Vad ska man säga? Detta är en stor dag för norsk litteratur. Jon Fosse är Västlandsförfattaren som skriver om de stora existentiella frågorna som träffar långt utanför landets gränser. Det är verkligen en stor dag, säger Sindre Hovdenakk, litteraturrecensent på norska dagstidningen VG.
LÄS MER:Äntligen en dramatiker!
LÄS MER:Fosse: "Det var rätt tidpunkt"
LÄS MER:En av de mest hyllade samtida dramatikerna
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.