Morden som skakade Sverige 2016

Lotta Rudholm, 41, mördades av Martin Jonsson. Yuusuf Warsame, 8, dog när en handgranat kastades in i den lägenhet där han låg och sov. Två bröder sköts till döds när de var på väg hem. Här är några av morden som har skakat Sverige under 2016.

ANNONS
|

Antalet mord och dråp ökade kraftigt under 2015. Enligt Brå rörde det sig om 112 offer.

Hur det sett ut under 2016 är det fortfarande för tidigt att säga. Statistiken brukar komma under våren.

– Det förefaller ha varit ungefär som under de senaste åren, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Det finns dock en typ av dödligt våld som han säger har ökat de senaste åren - gangstermorden.

– Vi har ett ökande antal av dödligt våld med skjutvapen, i synnerhet den här typen av gängskjutningar i Stockholm, Malmö och Göteborg och i synnerhet i vissa utsatta stadsdelar. Så har det varit under några år och det förefaller vara ökande.

ANNONS

LÄS MER: Sexfällan blev hans död

LÄS MER: Sista sms:et före det misstänkta mordet

LÄS MER: Bilderna på rosen som förklarar hustrumordet

Uppmärksammade kvinnomord

Under 2016 har vi läst om Lotta Rudholm som misshandlades så brutalt av Martin Jonsson att hon dog. För bara någon vecka sedan kom hovrättsdomen mot Martin Jonsson - 18 års fängelse. Att de rev tingsrättens livstidsdom var en besvikelse för Lottas familj: "Vi är så besvikna så det finns inga ord", skriver systern i ett sms till GP. "Han kan vara ute om tolv år så det är fruktansvärt", fortsätter hon.

– Det har ju blivit så uppmärksammat för att samhället helt uppenbart har brustit i att skydda henne. Det fanns väldigt klara indikationer på att hon var utsatt för omfattande våld och man hade anledning att befara att det skulle hända något hemskt med henne, säger Jerzy Sarnecki.

Ett annat fall där kvinnan inte fick stöd i tid var kvinnan som mördades av sin make i ett parkeringshus i Lund i våras. Hennas make dömdes till 18 års fängelse. Kort innan mordet ska maken ha misshandlat sin fru och flera familjemedlemmar. Men utredningen lades ner.

Detta är bara två av alla kvinnomord som uppmärksammats under 2016. Och i många av fallen är det svartsjuka som ligger bakom kvinnomorden, som också Jerzy Sarnecki nämner som ett vanligt motiv till att en man dödar sin fru, sambo eller exflickvän.

ANNONS

LÄS MER: Lottas mördare: "Ingen skulle behöva dö"

LÄS MER: Meddelandet innan mordet: "Jippiiii blod"

LÄS MER: Larmsamtalet: "Hjälp, jag har hål i kroppen"

LÄS MER: Pappan om sorgen efter Yuusuf: "Mitt hjärta blöder"

Det vanligaste mordet

Hur går det vanligaste mordet till?

– Det allra vanligaste svenska mordet är två män som hamnar i konflikt med varandra. Båda är ofta alkoholpåverkade. Någon av dem drar kniv. Det är den typen av våld som är det vanligaste i Sverige. Den typen av brott har minskat under de senaste decennierna men de är fortfarande vanligare än både skjutningarna och kvinnomorden, säger Jerzy Sarnecki.

Och trots att skjutningarna ökar är det vanligaste mordvapnet en kniv.

Vad som däremot är ovanligt är överfallsmorden.

– Det är ovanligt. Det är mycket ovanligt att det inte finns någon som helst relation mellan förövaren och offren, säger Jerzy Sarnecki.

LÄS MER: "Det mesta pekar på vansinnesdåd"

LÄS MER: Misstänkta yxmördarens privata brev från häktet

LÄS MER: Mannen fångades på film när han mördade frun

LÄS MER: Pratade med manlig bekant - ströps till döds

"Tror att han är anfallen av utomjordingar"

Han nämner ett dubbelmord som inträffade för bara någon vecka sedan i Hudiksvall. En man i 60-årsåldern och en kvinna i 70-årsåldern blev då överfallna och mördade. En man sitter häktad misstänkt för mordet och han ska inte ha någon som helst koppling till offren.

ANNONS

– Frågan är: "Hur helvete går man bara in hos någon och bara mördar", har åklagaren Christer Sammens sagt om motivet där.

Jerzy Sarnecki säger att det i sådana här fall ofta rör sig om ett rån som gått snett eller en gärningsman som är psykotisk:

– En som tappar det totalt och kanske tror att han är anfallen av utomjordingar eller troll och agerar helt irrationellt, men det är inte de vanliga mordfallen.

I bildspelet ovan går det att läsa om några av de mest uppmärksammade morden 2016.

LÄS MER: Polisen misstänker: Han mördade sin chef

LÄS MER: SOS Alarm hörde ex-officerens dödsskott

LÄS MER: Släpade man bakom bil och slängde honom i kanal

LÄS MER: Dikesmordet: "Problem i flera månader"

ANNONS