Polisen misstänker: Han mördade sin chef

När polisens insatsstyrka grep mannen i 25-årsåldern berättade han att han dödat en person. I en villa i idylliska Hamburgsund hittades mannens chef. Och på väggarna på mordplatsen fanns religiösa uttryck klottrade. – Han har upplevt att han blivit kränkt i sin religiösa tro, säger kammaråklagare Thomas Willén. Nu åtalas mannen för mord.

ANNONS
|

Polisen larmades om att ett allvarligt brott hade begåtts i Hamburgsund.

Den person som ringde SOS berättade att den misstänkte gärningsmannen, en man i 25-årsåldern, hade flytt till Göteborg. Han befann sig på vid Svenska mässan vid Korsvägen och ville överlämna sig själv till polisen. Polisens insatsstyrka åkte till platsen och kunde gripa mannen.

Han berättade då att han dödat en person. I köket i en villa mitt i idyllen i Hamburgsund hittades en man i 55-årsåldern knivmördad.

Under utredningen har man fått fram att den mordåtalade varit anställd hos mordoffret. Han ska dessutom ha bott i en husvagn på mordoffrets tomt.

ANNONS

Händelsen utspelade sig i slutet av januari i år och nu har mannen åtalats för mord.

– Han har mördat honom med upprepat knivvåd. Kniven har funnits i bostaden så det är inget som han har tagit med sig, säger kammaråklagare Thomas Willén.

Det ska röra sig om sammanlagt 60 knivhugg som riktats mot bland annat huvudet, nacken, bröstet och buken. Skadorna på levern, ena njuren och antalet knivhugg ledde till att mannen förblödde.

Motivet beskrivs som komplekt. Det finns olika förklaringar. Sedan tidigare är det känt att han begått gärningenföratt han inte fått betalt för det jobb han gjort.

– Mannen har blivit arg på grund av detta och agerat utifrån det, sa kammaråklagare Thomas Willén under utredningsarbetet.

Nu har man även kommit fram till att motivet också kan vara religiöst.

– Motivet till gärningen är komplext. Det finns indikationer på att huvudmotivet har varit religiöst motiverat., Den här åtalade mannen har upplevt att han blivit kränkt i sin religiösa tro av arbetsgivaren och att han blivit arg och dödat honom, säger Thomas Willén.

Han vill dock inte gå in på vilket sätt kränkningarna ska ha yttrat sig.

Willénberättar att de i utredningen kunnat fastställa att den mordåtalade gjort sökningar på olika religiösa uttryck.

ANNONS

– Till och med samma dag. Efter gärningen har han skrivit religiösa texter eller uttryck på väggen i den avlidnes bostad, säger Thomas Willén och berättar att det gjorts medsvart sprayfärg.

– Jag menar att det finns en koppling mellan att söka på de här begreppen bara några timmar innan det sker och sedan det som sker efteråt att han skrivit de här texterna.

I åtalet framgår att mannen försökt öppna en vapenväska och ett vapenskåp.

Mordoffrets och den mordåtalade ska ha haft en bra relation. Efter mordet ska mannen i 25-årsåldern ha eldat upp ett kortpå de två.

Utredningsarbete har också handlat om att fastställa gärningsmannens identitet.

I går, det vill säga dagen innan åtalet lämnades in, fick man bekräftat att mannen är den han utger sig att vara genom att kontakta hans hemland.

Mannen erkänner inte mord utan anser att han gjort sig skyldig till dråp.I förhör berättar den åtalade att hans chef började grälet och att hansagt något nedlåtande om hans religion.

– Jag ville bara få det gjort, att han skulle upphöra med sina ord, säger han och fortsätter.

– Han har sagt de här orden i ett helt år, i mitt huvud.

ANNONS

Han påstår att mannen i 55-årsåldernockså sagt att han hade dokument om kunde få honom utvisad. I hans version ska mordoffret ha tagit tag runt hans hals med sin ena hand.

–Jag tog bort hans hand från min hals. Jag ville slå honom men jag var rädd att jag skulleförlora mitt jobb, att han skulle ge mig sparken. Jag ville fly, säger han i förhör och berättar att han han inte såg hur han kunde komma därifrån.

–Närjag tänkte fly åt höger fick jag syn på kniven. Jag vet inte varför jag tog den. Jag kanskesåg en utväg i det. Jag kan inte förstå det själv. Å ena sidan var jag rädd för att få sparkeneller skada honom och istället tog jag kniven. Det var något som var mig övermäktigt, jag vetinte varför jag handlade så. Jag hade kniven i handen, jag hadeblodet på mig, det bevisar attdet var jag.

Men exakt vad som hände sedan kan han inte förklara.

–Jag såg (mannen i 55-årsåldern) ligga på golvet, jag förstod att han var död. Jag såg blodet men kaninte säga vad som hände, säger han i ett förhör.

ANNONS