Mannen fångades på film när han mördade sin fru

ANNONS
|

På eftermiddagen den 19 april hittades en knivskadad kvinna i ett parkeringshus i centrala Lund. Hon fördes till sjukhus men skadorna var så allvarliga att hon avled.

Strax efter knivdådet inträffade en trafikolycka mellan Lund och Staffanstorp. Det var en personbil som krockade med en buss. Föraren, en man i 40-årsåldern, fördes till sjukhus med ambulans.

- Han blev inte livshotande skadadmen han fick en hel del skador, säger kammaråklagare Kristina Wedelsbäck.

Det visade sig snart att de båda händelserna hade ett samband. Mannen och kvinnan var gifta. Maken misstänktes för att ha dödat sin fru och greps på sjukhuset.

ANNONS

- I början av utredningen fick han vara nedsövd, sägerKristina Wedelsbäck om hur mannens skador påverkade utredningen.

Nu har mannen åtalats för mord.

Väntade i bilen

Mordet inträffade som sagt i ett parkeringshus i Lund. Mannen ska ha väntat på kvinnan där inne.När kvinnan försökte fly sprang maken efter henne, skriver åklagaren i stämningsansökan. När han hunnit i kapp kvinnan misstänks han ha huggit henne flera gånger mot överkroppen med en morakniv.

Mannen åtalas också för mordförsök på en man som blev vittne till mordet på hustrun.

- Han försökte rädda den här kvinnan som blev mördad men blev själv attackerad. Han fick springa för sitt liv, berättar Kristina Wedelsbäck.

I förhör berättar vittnet att han hörde kvinnan skrika på hjälp.

– Det var panikskrik och ihärdigt, säger han till polisen.

Han trodde först att någon blivit påkörd. Men han möttes snart av en annan syn.

– När jag kommer fram ser jag att det ligger en kvinna en bit ner och att det sitter en man över henne och hugger henne med en röd morakniv, säger han till polisen.

Han valde att göra något.

Enligt stämningsansökan skedde jakten efter vittnet "i syfte att hugga honom".

Åklagaren skriver att vittnet klarade sig bara för att han kastade sig genom ett utrymme mellan två våningsplan inne i parkeringshuset.

ANNONS

När vittnet försvunnit ska den mordåtalade ha gått tillbaka till sin hustru - och då skurit henne i halsen.

Delar av mordet ska ha fångat på film av en övervakningskamera, somKvällspostenberättade om först.

- Det har väldigt stor betydelse för det är väldigt ovanligt att man har såpass bra bevisning i form av en övervakningsfilmpå ett mord, säger Kristina Wedelsbäck.

Misshandelsutredning lades ner - en vecka innan mordet

Bara några dagar innan mordet ska mannen ha anhållits för att ha misshandlat sin hustru samtytterligare tre personer, men denna utredning lades ner och mannen släpptes.

En vecka senare mördades hans hustru, ett mord som mannen nu som sagt åtalats för. Enligt Kvp granskadesbeslutet om att lägga ner förundersökningen av Riksåklagarens tillsynsavdelning.

Mannen åtalas nu även för denna händelse, det vill säga misshandel i fyra fall.Han ska, enligt åtalet, ha slagit ett av sina barn, sina svärföräldrar, samt den nu döda hustrun.

Enligt stämningsansökan nekar mannen till misshandel och mord men erkänner dråp.

– Jag utdelar några hugg där. Jag vet inte hur jag använde kniven, det är bara svart framför ögonen. Jag känner bara svart, säger mannen i förhör.

Han säger i förhör att han sa till henne att han inte skulle döda henne

ANNONS

– Jag älskar henne, jag älskar henne fortfarande. Jag skulle aldrig skada henne. Men i den stunden blir det alldeles svart. Hon springer ifrån mig. Kvinnan jag har levt tillsammans med i tjugotvå år springer ifrån mig. Kvinnan som är mamma till mina barn. Jag trodde att hon kände mig bättre, säger han och fortsätter.

– Det var aldrig meningen att det skulle sluta på det här sättet. Jag ångrar det djupt. Jag måste erkänna det, att jag ångrar det djupt fortfarande.

Kvinnan ville skiljas

Han berättar i förhör om att kvinnan ville skiljas och åklagaren tror att det kan vara motivet till mordet.

- Hon ville lämna honom, skilja sig. Så det är väl det jag kan tänka. Han har lämnat olika förklaringar. Vi får se vad han lämnar för förklaring i rätten, säger Kristina Wedelbäck.

I stämningsansökan framgår det att flera personer kommer att vittna om att hustrun var rädd för sin make.

Rättegången startar den 20 september.

GP söker mannens advokat.

ANNONS