Polisen misstänker: Pratade med manlig bekant - ströps till döds

Kvinnan ströps till döds i sin bostad. Misstankarna riktades mot kvinnans make - som flytt landet. – Den troligaste teorin är svartsjuka, säger kammaråklagare Ola Lavie om motivet. Anledningen - ett telefonsamtal med en manlig bekant.

ANNONS
|

Kvinnan i 45-årsåldern hittades död i sin bostad i en ort utanför Malmö, på eftermiddagen den första juni år.

Det var kvinnans arbetsgivare som reagerade när hon inte dök upp på jobbet. Tillsammans med kvinnans mamma gick de då hem till henne - de hittade henne då död.

Hon hade mördats.

– Man såg ganska snabbt att hon inte dött genom naturliga omständigheter.

Misstankarna riktades snart mot kvinnans make, en man i 35-årsåldern.

– Allting pekade mot denna man, säger kammaråklagare Ola Lavie.

Men mannen var försvunnen. Han häktades i sin frånvaro och efterlystes internationellt.

ANNONS

Greps efter tre veckor

Först efter tre veckor kunde mannen gripas. Han befann sig då i Odense i Danmark.

– Vi har haft daglig kontakt med dansk polis sedan den 2 juni, alltså redan dagen efter det misstänkta mordet. Dansk polis i Odense har haft uppsikt på vissa platser och spaningen har gett resultat. Jag vet inte om de anträffat honom utomhus eller vid en husrannsakan. Men enligt dansk polis ska gripandet ha skett odramatiskt i Odense, sa då polisens utredningsledare Patrik Nyquist som också berättade att mannen hade kontakter i Danmark.

Ströp sin fru

Nu har mannen åtalats för mordet. I den stämningsansökan som lämnats in framgår det att kvinnan strypts till döds. Mannen ska också ha slagit kvinnan i ansiktet med sina knytnävar.

– Det talar starkt för att hon har bragts om livet genom strypning, säger Ola Lavie om vad det står om dödsorsaken i obduktionsprotokollet.

Varför mördades hon?

– Jag har teorier om motivet men eftersom mannen inte säger något själv. Han säger sig inte ha mördat henne och då är det lite svårt. Han berättar att han blir arg på henne för att hon pratar i telefon. Hon pratar i telefon vid det här tillfället, och att det blir bråk. Men själva motivet till varför han blir så arg vid det tillfället kan vi bara spekulera i om det är svartsjuka eller vad det kan vara. Den troligaste teorin är svartsjuka, säger Ola Lavie.

ANNONS

Vem pratade hon med?

– Hon har pratat med en manlig bekant, inte på något sätt något sådan. Maken har hört att det är en man hon pratar med förstår inte vad de säger riktigt.

Mannen i telefonen är kallad som vittne till rättegången.

– Han har hört vissa delar av starten på detta, säger Ola Lavie.

I förhör berättar vittnet att kvinnan sagt: "Han är hemma nu och nu börjar han skrika på mig, jag får lägga på", i samtalet. Sedan avslutades samtalet med ett snabbt hejdå.

Vittnet berättar för polisen att kvinnan var lugn under hela deras samtal - fram tills att mannen började skrika på henne.

Nästa morgon ska vittnet ha skickat ett sms till kvinnan: "allt ok". Han fick inget svar.

Enligt stämningsansökan har den åtalade mannen "vidgått att han tagit ett lättare tag" om kvinnans hals och att han gett henne ett knytnävsslag i ansiktet. Men i övrigt nekar han till brott.

Bråkade om telefonen

I förhör säger maken att de bråkade om telefonen och telefonsamtalet.

– Jag ville veta vad som fanns i telefonen.

Han påstår att han knuffade henne så att hon ramlade ner från soffan. Han säger också att han tryckte sin hand mot hennes hals.

ANNONS

– Det var i hast, snabbt, inte lång tid.

När han såg blod ska han ha lämnat bostaden. Han påstår att hon andades när han gick.

– Det var en bagatellartad grej och min avsikt var inte att döda henne.

Ville skiljas

Paret hade bara varit gifta i några månader men ändå finns det tecken på att kvinnan ville skilja sig.

– Vi vet inte om hon ville det. Men det som vi fått fram i utredningen är att i hennes handväska, när vi gör husrannsakan, så återfinns ett personbevis. Det är uttaget med ändamål "skilsmässa" men sedan har vi inte kunnat hitta en ansökan om äktenskapsskillnad vid någon tingsrätt, så hon hade inte gått vidare i den processen ännu.

Det framgår i stämningsansökan att mannen misstänks för att även tidigare ha tagit ett stryptag på kvinnan.

GP söker mannens advokat.

ANNONS