Kronprinsessan Victoria fyller år – se hennes firande genom åren

Kronprinsessan Victoria fyllde 46 år i dag och födelsedagen firades som vanligt på Öland med familjen.
I många år kunde besökarna hylla henne med blommor och presenter på Solliden – men det får man inte längre. Ett par saker har nyligen förändrats i samband med firandet.

ANNONS
|

I dag, fredag den 14 juli, fyller kronprinsessan Victoria 46 år, och det är Öland och Sollidens slott som återigen blir plats för firandet.

Traditionsenligt tog hon emot besökarnas hyllningar tillsammans med sin familj och kungaparet klockan 16.15. Pappa kungen såg även i år till att alla sjöng ”ja må hon leva” och hurrade för henne.

Men det finns ett par saker som är nya sedan i fjol.

– Det är inte längre möjligt att möta henne i parken och lämna över blommor och presenter. Det är nya tider efter pandemin och under rådande säkerhetsläge. De som vill lämna presenter och blommor till kronprinsessan kan lämna dem på ett bord vid entrén, så får hon sen ta del av dem, berättar Margareta Thorgren, som är hovets informationschef.

ANNONS

Efter sång och hyllningar utanför kungafamiljens sommarresidens åkte kronprinsessfamiljen för andra året i rad kortege med häst och vagn från Solliden, genom Borgholm med slutdestination Borgholms slott. Där kommer sedan Victoriadagen firas. Det är en resa på knappt fyra kilometer som är säkerhetsmässigt välplanerad för alla inblandade.

– Syftet med kortegen är att fler ska kunna hylla vår kronprinsessa längs med vägen, säger Margareta Thorgren.

Väl på plats i slottsruinen blev det stipendieutdelning till hockeyspelaren Erik Karlsson och uppträdanden av Lucianoz, Petter, Marcus & Martinus, Ane Brun och Linnea Henriksson.

Kungaparet är också på plats i slottsruinen tillsammans med prinsessan Madeleine, Christopher O’Neill, prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Då börjar planerandet av kronprinsessans 50-årsdag

Kronprinsessan har firat sin födelsedag på Öland sedan sin första födelsedag och det kommer hon att fortsätta med, berättar Margareta Thorgren. Även resten av kungafamiljen uppskattar att vara på Öland, för där kan de röra sig ganska fritt och lämnas oftast mest i fred, enligt henne.

Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar att kronprinsessan tycker mycket om att fira sin födelsedag på Öland, och är en dag hon ser fram emot. Och hon vill fortsätta fira den där.
Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar att kronprinsessan tycker mycket om att fira sin födelsedag på Öland, och är en dag hon ser fram emot. Och hon vill fortsätta fira den där. Bild: Linda Broström

Men det väntas fler högtidsdagar i år för kungafamiljen. Den 15 september fyller prins Daniel 50 år och samma datum firas det att kungen suttit 50 år på tronen. Detta firas bland annat i två dagar genom en tacksägelsegudstjänst, en jubileumsbankett och kortege genom Stockholm. Jubileumsåret kommer att avslutas den 23 december då drottningen fyller 80 år.

ANNONS

Om fyra år är det sedan kronprinsessans tur att fylla 50, och den dagen kommer hovet så smått börja planera nästa år, berättar Margareta Thorgren.

Kungens jubileumsfirande tog tre år att planera, så hennes stora dag får ungefär lika lång tid.

Se bilder från tidigare års firanden i bildspelet nedan.

LÄS MER:50 år sedan kungaparet träffades i München

LÄS MER:Året med kungafamiljen i bilder

LÄS MER:Så mycket är de kungliga juvelerna värda

LÄS MER:Prinsessan Madeleine flyttar hem – nu säljer hon huset i Florida

ANNONS