Så mycket är de kungliga juvelerna värda

När sajten ”Jewellerybox” sammanställde värdet på de kungliga smyckena, är det speciellt ett kungahus som sticker ut. Det är det brittiska som äger de dyraste och flest. Och drottning Elizabeth har helt klart ett favoritsmycke, precis som drottning Silvia.

ANNONS
|

När kungligheter ska på fina middagar har de ofta en annan klädkod än när vi andra ska gå på fest. De sätter på sig exklusiva örhängen, halsband, diadem, broscher och tiaror vid dessa tillfällen. Det som glimrar på dem är så klart äkta juveler och inga kristaller eller cubic zirkonia. Och så klart är det inga smycken som de flesta av oss andra har råd med.

Sajten ”Jewellerybox” har sammanställt vad de kungliga smyckena i världen ska vara värderade till.

Topp-platserna vanns av brittiska kungahuset som äger de tre dyraste smyckena. Men det fanns många fler smycken på listan som ägs, eller har ägts, av det brittiska kungahuset med drottning Elizabeth II i spetsen. Drottningen uppges äga över 300 olika värdefulla smycken, varav runt hundra är hennes favorit, broschen.

ANNONS

De brittiska hovjuvelerna har tillfallit Storbritannien genom gåvor, men de har även förvärvats genom kupper och revolutioner.

Topplistan

På topp 50-listan fanns få smycken från de nordiska kungahusen, men tre av de svenska kungliga smyckena var med.

På plats 21 låg prinsessan Sofias bröllopsdiadem, som var en gåva från kungen och drottningen. Det består av smaragder och briljanter, där smaragderna går att byta ut mot andra stenar, eller tas bort helt. Vilket har synts på flera nobelfester då både pärlor och turkoser prytt toppen på diademet. Värdet ska vara cirka 47 miljoner kronor.

Kronprinsessan Victorias kamédiadem som hon bar på sitt bröllop hamnade på plats 36. Det är uppbyggt av guld, pärlor och kaméer. Kamédiademet bars också av drottning Silvia vid hennes bröllop den 19 juni 1976. Enligt hovet är det med stor sannolikhet en gåva från kejsare Napoleon till sin hustru, kejsarinnan Josephine år 1809. Diademet tillverkades vid ateljén hos firman Nitot i Paris. Det ska vara värt tio miljoner kronor.

På plats 44 låg diademet prinsessan Madeleine bar på sitt bröllop 2013, och som är ett privat diadem. Prinsessan Madeleine har bland annat använt det vid ett par nobelmiddagar. Det är värderat till dryg två miljoner kronor.

ANNONS

De tre svenska smyckena ska totalt vara värderade till 60 miljoner kronor.

LÄS MER:Kungens barnbarn lämnar kungahuset

”Kungliga smycken”

I tv-programmet ”Kungliga smycken” berättade drottning Silvia, kronprinsessan och prinsessan Christina om de kungliga smyckena, som till stor del är ärvda. Och många av dem visades upp i programmet.

Där fick vi veta att en del diadem är tunga och svåra att bära. När drottningen var på sin allra första nobelfest bar hon drottning Sofias diadem, vilket var så smärtsamt att hon trodde att hon skulle svimma, för det var tungt och satt inte bra. Men också att många av smyckena är flera hundra år gamla och att man ibland inte säkert vet hur de hamnat i Sverige. Flera av dem ska ha kommit hit tack vare drottning Josefina.

Drottningen berättade också att när det till exempel är dags för Nobelmiddagen pratar hon, prinsessorna och kronprinsessan om vad de ska ha på sig. Som vilka färger de ska ha, att de inte vill ha samma färg, och de berättar vilka smycken de önskar bära. Drottningen sa att alla har sina älsklingar och hennes favorit är ett safirset, med ett diadem, halsband, brosch, hårnålar och örhängen. De bär hon ofta på Nobelmiddagarna.

Kronprinsessan sa i programmet att när hon tar av sig sina smycken på kvällen tittar hon igenom fästena även om det är sent. Detta för att se att inget ramlat av.

ANNONS

De gamla kungliga smyckena som de bär är sällan deras privata, utan en del av kulturarvet. Enligt hovet är en betydande del av dem placerade i lösörestiftelser, så att de finns kvar i samlingarna, och inte försvinner vid till exempel arvskiften.

Drottningen har några favoritsmycken som hon burit vid många Nobelmiddagar. Det är de så kallade Leuchtenbergska safirerna som kom till Sverige med drottning Josefina. Hon ärvde dem av sin mamma Augusta Amalia.
Drottningen har några favoritsmycken som hon burit vid många Nobelmiddagar. Det är de så kallade Leuchtenbergska safirerna som kom till Sverige med drottning Josefina. Hon ärvde dem av sin mamma Augusta Amalia. Bild: HENRIK MONTGOMERY

Dyrast enligt sammanställningen är ett halsband som drottning Elizabeth II fick som bröllopspresent 1947 av den dåvarande Nizam av Hyderabadstaten som då var en av världens rikaste. Han lät drottningen välja vilket smycke som helst hos juveleraren Cartier. Hon slog då till på en tiara och ett halsband, det ska nu vara värt cirka 780 miljoner kronor. Drottningen har sedan dess burit det flera gånger, men 2014 fick Kate Middleton, hertiginna av Cambridge, låna halsbandet vid ett tillfälle.

På listan hittas flera av drottning Elizabeth II:s värdefulla broscher. För är det ett smycke hon älskar, så är det broscher. På hennes dräktjacka sitter det alltid en gnistrande brosch på vänster sida. Den dyraste ska vara värd strax under 600 miljoner kronor.

Av de 50 mest värdefulla smyckena, är närmare 20 i det brittiska kungahusets ägo. De har värderats till cirka 2,3 miljarder kronor.

LÄS MER:Kungens juveler – säkra i drottning Silvias händer

LÄS MER:Marie Antoinettes utsmugglade juveler till salu

LÄS MER:Kungligt besök på Metallica

ANNONS