Kronprinsessan Victoria fyller 45 år – det har hon gjort i år

I dag fyller kronprinsessan Victoria 45 år, en dag som alltid firas på Solliden, Öland. Efter att inte kunnat fira med allmänheten under ett par år, blir det möjligt i dag. För att så många som möjligt ska kunna hylla henne finns det en nyhet i år.

ANNONS
|

Prinsessan Victoria föddes på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna klockan 21.45 den 14 juli 1977. Hon var kungaparets första barn. När hon föddes kunde bara män ärva tronen, men 1980 ändrades det till att det äldsta barnet ärver den. I samband med det blev prinsessan Victoria kronprinsessa.

I dag torsdag fyller hon 45 år, en dag som igen kan firas med allmänheten på Solliden på Öland.

Morgonen startar traditionsenligt med kaffe på sängen från familjen, berättar Margareta Thorgren, som är hovets informationschef.

Det officiella firandet inleds på eftermiddagen utanför Sollidens slott med kungaparet och kronprinsessans familj, där gratulanter får möjlighet att hurra och sjunga för kronprinsessan.

ANNONS

Det får kronprinsessan i present

Margareta Thorgren berättar att redan klockan 08 på torsdagsmorgonen hade folk samlats utanför Solliden i väntan på att portarna ska öppna. Runt 2 000 besökare brukar komma till Solliden när kronprinsessan fyller år. Hur mycket folk som kom i år vet vi i eftermiddag.

– Vi hoppas det blir mycket folk på Solliden, säger Margareta Thorgren.

Informationschef Margareta Thorgren, Informationsavdelningen, Kungl. Hovstaterna hoppas många kommer och firar kronprinsessan i dag.
Informationschef Margareta Thorgren, Informationsavdelningen, Kungl. Hovstaterna hoppas många kommer och firar kronprinsessan i dag. Bild: Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna

Efter att kungen hurrat för sin dotter, brukar han och kronprinsessan gå runt och hälsa och småprata med de som kommit för att gratulera kronprinsessan, så blir det i år med. I runt 20 minuter kommer de gå runt i år.

Vad brukar hon få för presenter av besökarna?

– Det är allt ifrån egengjord armband, till mycket blommor, och någon återkommer alltid med en spettekaka. Allt hon får tas om hand.

Ny kortege

Efter att ha firats utanför Solliden åker kronprinsessan och hennes familjen häst och vagn i sakta trav genom Borgholm till Borgholms Slottsruin, vilket är nytt för i år. Det är en kortege som kommer att ta mellan 45 och 50 minuter, så många kommer få möjlighet att se och vinka till födelsedagsbarnet. Kronprinsessans tur genom Borgholm kommer att livesändas i både SVT och i TV4, för de som vill följa resan.

ANNONS

Kungaparet, prinsfamiljen och prinsessfamiljen kommer till slottsruinen i bil, så familjen kommer att mötas upp där.

En familjemedlem kommer dock att saknas vid dagens firande och det är prinsessan Madeleines man, Christopher O'Neill, som är tillbaka i USA för några dagars arbete. Men han kommer att återkomma till familjen i Sverige inom kort.

På Borgholms Slottsruin kommer artister som Tomas Ledin, Tove Styrke, Janice, Victor Leksell samt Jonathan Johansson uppträda i en tv-sänd konsert, och för publik på plats. Det är tredje året som konserten sänds därifrån, men i år är det första gången med en större publik.

– Vi hoppas många vill delta och köpa biljetter och vara på plats, säger Margareta Thorgren.

Kronprinsessan kommer också att dela ut Victoriastipendiet till alpina skidåkaren Ebba Årsjö som vann två guldmedaljer och ett brons under Paralympics i Peking.

Att gå på konsert i slottsruinen är inget nytt för kungafamiljen, genom åren har de sett artister som Per Gessle, Laleh och Miss Li.

LÄS MER:Estelle och Oscar har varit på sin första officiella galamiddag

LÄS MER:Prinsessan Madeleine fyller 40 år

LÄS MER:Prinsessan Estelle nu 10 år

LÄS MER:Så mycket är de kungliga juvelerna värda

LÄS MER:Kungens barnbarn lämnar kungahuset

ANNONS