Först i december räknar Trafikverket med att kunna ha tillräckligt lång framförhållning i sin planering för tågtrafiken. Arkivbild.
Först i december räknar Trafikverket med att kunna ha tillräckligt lång framförhållning i sin planering för tågtrafiken. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Fortsatt risk för tågstrul fram till december

Först i december räknar Trafikverket med att kunna ha tillräckligt lång framförhållning i sin planering för tågtrafiken.
– Det är klart att vi förstod redan vid införandet att det här kunde ge oss utmaningar, säger Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana.

ANNONS
|

Det innebär fortsatt risk för sena besked om avgångar och tajt om tid för att boka biljetter för resenärerna. Det innebär också sena besked om arbetsschema för tåganställda.

– Nu har vi sagt att vi ska kunna klarar det när vi går in i en ny tågplan och det gör vi i december. Till dess ska vi arbeta oss fram till en bättre framförhållning redan här och nu, säger Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana i Ekots lördagsintervju.

”Utmaningar”

Ett nytt digitalt planeringssystem infördes i slutet av förra året, men framförhållningen i planerade banarbeten har inte blivit bättre. Enligt reglerna ska Trafikverket ge tågoperatörerna besked senast 18 veckor i förväg, men beskeden om avgångar kan i stället komma med några dagars framförhållning.

ANNONS

– Det är klart att vi förstod redan vid införandet att det här kunde ge oss utmaningar, men det har gett oss större utmaningar än vad vi hade förväntat oss, säger Roberto Maiorana.

LÄS MER:Går inte att boka tågresor till påskhelgen – biljetter försenade

LÄS MER:Trafikverket ber anställda jobba gratis på söndag

LÄS MER:Varning för tågkaos i helgen – Trafikverket byter system

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS