Varning för tågkaos i helgen – Trafikverket byter system

En uppdatering i Trafikverkets telefonisystem stoppade tågtrafiken i hela landet igår kväll. Resultatet blev strandade resenärer och många inställda avgångar.
I helgen kan det bli struligt igen då byter Trafikverket till sitt nya IT-system – som kritiserats av SJ.

ANNONS
LocationSverige|
|

Vid 17.30-tiden på onsdagen stannade tågtrafiken i Sverige. Ett kommunikationsfel påverkade flera trafikcentraler, bland annat knytpunkterna Hallsberg och Stockholm, vilket gjorde att all tågtrafik som färdades genom landet påverkades. Flera tåg från Stockholm mot Göteborg försenades kraftigt och resenärer fastnade på stationer.

När tågen började rulla igen var flera avgångar inställda.

På torsdagsmorgonen var trafiken igång som vanligt från femtiden.

– Det är ingenting i telefonin som ligger kvar och påverkar trafiken just nu, sa Bengt Olsson, presschef på Trafikverket på torsdagsförmiddagen.

Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana informerar om lanseringen av Trafikverkets nya systemstöd på Stockholms Central.
Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana informerar om lanseringen av Trafikverkets nya systemstöd på Stockholms Central. Bild: Jessica Gow/TT

I helgen kan det bli struligt igen då Trafikverket ska byta IT-system. Syftet med det nya är att kunna planera och möta den allt större efterfrågan på tågtrafik. Systemet ska digitalisera den planering som idag sker manuellt.

ANNONS

– Det är en jätteviktig sak att införa för hela tågbranschen. Det är för att vi ska kunna planera och få upp fler tåg, kunna utföra fler underhållningsarbeten på spåren, säger Bengt Olsson.

Men trots att arbetet med systembytet har pågått i flera år är tågbolagen oroliga.

SVT Nyheter rapporterar att SJ flera gånger har skrivit till Trafikverket och påpekat allvarliga brister i det nya systemet. SJ menar även att det inte förberetts och testats tillräckligt.

– Vi tar höjd för att det kan bli stora tågstörningar, sa Tobbe Lundell, presschef för SJ, till SVT Nyheter.

”Finns utmaningar”

Bengt Olsson medger att det finns utmaningar och att Trafikverket är beredda på det. Onsdagens tågkaos går dock inte att koppla till bytet av IT-system, enligt honom.

– Nej, det hänger inte ihop. Det är två vitt skilda saker.

Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana säger att det nya IT-systemet tagits fram i samarbete med aktörer och branschen. Han har respekt för att det finns en oro inför bytet, men menar att Trafikverket är rustade och förberedda.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att undvika att de risker som vi bedömer faller ut. Och i de som faller ut vill vi hantera de riskerna så bra vi bara kan.

ANNONS

LÄS MER:Resenärskritik: Varken tågvärdar eller info

ANNONS