Trafikverket ber anställda jobba gratis på söndag

Trafikverket vädjar till anställda att dra på sig gula västar och jobba gratis på söndag för att hjälpa tågresenärer. Orsak: ett nytt planeringssystem för en miljard kronor ska lanseras.

ANNONS
|

På söndag lanserar Trafikverket ett nytt planeringssystem som ska effektivisera tågtrafiken. Prislappen har varit cirka en miljard kronor.

I onsdags vädjade därför myndigheten till sina 10 000 anställda att jobba gratis på söndag, vilket Expressen rapporterat om tidigare.

Förfrågan lades upp på myndighetens intranät med rubriken:

”Ta på dig en gul väst och kom – resenärerna behöver dig!”

– Detta är bara en fråga till anställda om de kan tänka sig att vara med frivilligt. Det är ingen ersättning som utgår för detta, utan det är om man har tid och lust att vara med, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till GP.

ANNONS

Färre än 100 kommer på söndag

Uppdraget för söndag är att agera informationsvärde när det nya planeringssystemet tas i bruk.

– De ska kunna svara på frågor om hur trafiken går, vilket spår tåget kommer in på och varför vi gör den här förändringen just nu, säger Bengt Olsson.

Hittills har mellan 50-100 anställda svarat att de kommer, enligt Bengt Olsson.

– Det här är ett sätt att vara med i en förändring som kanske är ”once in a lifetime”, säger Bengt Olsson.

Varför erbjuder ni ingen ersättning för detta?

– Det är ganska svårt att göra ett arrangemang på det sättet med alla olika anställningsformer som vi har. Vi frågar de som känner sig tillräckligt engagerade och sugna. Det är kanon om man vill vara med helt frivilligt, säger Bengt Olsson.

De anställda som ställer sig vid stationerna på söndag kommer dock inte att gå helt lottlösa, menar Bengt Olsson.

– Vi kommer självklart att samla ihop de som ställt upp på det här. Vi kommer att uppmärksamma detta och gör något arrangemang kring det, säger han.

Fackförbundet Sekos ordförande Gabriella Lavecchia säger till Expressen att hon ”häpnar” över uppgifterna.

– Att förvänta sig att anställda med extremt kort varsel ska ställa upp, utan att ens få betalt, är ett rent hån mot personalen, säger hon till tidningen.

ANNONS

Nya systemet har kritiserats

Trafikverket har arbetat med det nya planeringssystemet i flera år. Det har krävt mycket resurser som bland annat orsakat att tågbolag inte kunnat släppa sina biljetter förrän tätt inpå avgångar, vilket GP skrivit om tidigare.

SJ har flera gånger påpekat allvarliga brister i det nya systemet, rapporterar SVT Nyheter.

– Vi tar höjd för att det kan bli stora tågstörningar, sa SJ:s presschef Tobbe Lundell till kanalen.

Trafikverkets generaldirektör Roberto Mairoana sa på en presskonferens under torsdagen att det nya IT-systemet tagits fram i samarbete med aktörer och branschen. Enligt honom är Trafikverket rustade och förberedda.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att undvika att de risker som vi bedömer fallet ut. Och i de som faller ut vill vi hantera de riskerna så bra vi kan, sa han.

LÄS MER:Varning för tågkaos i helgen – Trafikverket byter system

LÄS MER:SJ:s krisplan: Beställt alla lediga bussar i Sverige

LÄS MER:Resenärskritik: Varken tågvärdar eller info

LÄS MER:Tågtrafiken stod still – tekniskt fel hos Trafikverket

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS