Går inte att boka tågresor till påskhelgen – biljetter försenade

Med bara fem veckor kvar går det ännu inte att boka vissa SJ-biljetter mellan Göteborg och Stockholm under påskhelgen. Problemet beror på att Trafikverket inte har kunnat informera SJ om planerade banarbeten.
– Vi har infört ett nytt planeringssystem som innebär att vi har hamnat efter och inte har kunnat lämna över information till järnvägsbolagen än, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

ANNONS
|

”Banarbeten planeras” står det under flera alternativ för den som försöker boka tågbiljetter mellan Göteborg och Stockholm under påskhelgen – men om det faktiskt planeras några banarbeten eller inte är än så länge oklart.

– Det beror på att vi inte har fått besked om planerade banarbeten från Trafikverket. Vi behöver få besked om var och när arbetena ska ske för att kunna lägga våra scheman och lägga ut våra biljetter, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

Enligt Trafikverket har järnvägsbolagen fått besked om ungefär 60 procent av de planerade arbetena under påskhelgen, men information om resterande resor har ännu inte kommunicerats.

ANNONS

”Vill ha svar”

Förutom Västra stambanan, som trafikerar sträckan mellan Göteborg och Stockholm, påverkas biljetter till resor mellan Stockholm och Jämtland av det försenade beskedet.

– Det här är en väldigt tuff situation eftersom vi inte kan göra något annat än att invänta besked. När vi väl får det behöver vi några dagars ställtid. Vi behöver kunna schemalägga vår personal och våra fordon, det påverkar ju tågen över hela landet, säger Martina Nord och fortsätter:

– Vi vill gärna ha svar på varför det inte går att få till. Det här har upprepats flera gånger under det senaste året och det drabbar både oss och våra resenärer.

Trafikverket menar däremot att myndigheten har löpande kontakt med de 57 järnvägsbolag som trafikerar tågrälsen över landet – och att förseningarna beror på ett nytt it-system som inte har levt upp till förväntningarna.

– Vi har infört ett nytt planeringssystem som innebär att vi har hamnat efter och inte har kunnat lämna över information till järnvägsbolagen än, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Bengt Olsson är presschef på Trafikverket.
Bengt Olsson är presschef på Trafikverket. Bild: Jessica Gow/TT

Problem inför julhelgen

Sedan 2022 är det beslutat att tågbolagen ska få 18 veckors framförhållning om planerade banarbeten för att kunna släppa sina biljetter i god tid, vilket nu alltså inte har genomförts.

– Det har inte haft de kvalitetsnivåer som vi hoppades på. Vi har fått lösa flera problem intuitivt när de har inträffat. Vi jobbar intensivt med det här, både med it-specialister, leverantör och vår egen personal, och har ambitionen att klara upp det under året, säger Bengt Olsson.

ANNONS

Även i höstas upplevde SJ stora problem med planeringen. Jul- och nyårsbiljetterna skulle egentligen ha släppts i september men dröjde till november. När de väl släpptes kraschade SJ:s sajt och app. I samband med problemen i slutet av förra året hotade Transportstyrelsen med ett vitesföreläggande mot Trafikverket.

”Jobbar intensivt”

Exakt när biljetterna för påskhelgen kommer att gå att boka är ännu inte klarlagt.

– Jag kommer att veta lite mer i morgon eftermiddag. Men just nu vet jag inte mer än att vi jobbar intensivt med att få över sträckorna i systemet så fort som möjligt, säger Bengt Olsson.

LÄS MER:Kaos inför jul – går inte att boka tåg

LÄS MER:SJ skjuter på släppet av julbiljetter

LÄS MER:Nu rullar nya nattåg till Tyskland – utan sovvagnar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS