Upploppen som skedde i flera svenska städer under påskhelgen har fått en rad politiker att lyfta frågan om polisens möjligheter att försvara sig mot upploppsmakare.
Mer än 100 poliser har rapporterat skador efter stenkastningen, allt ifrån blåmärken och bulor till hjärnskakning. Och förslag om att beväpna polisen ytterligare, till exempel med vattenkanoner och gummikulor, har florerat sedan dess.
”Varför sköts inte skarpt?”
Ebba Busch (KD) ett steg längre, hon frågar sig varför polisen inte använde sina tjänstevapen mot demonstranterna. Det säger hon i Ekots Lördagsintervju, som publicerades under fredagen.
– Det är alltså minst 100 skadade poliser. Den stora frågan som borde ställas nu är, varför har vi inte minst 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare? Vi hade personer som tog till sten i syfte att döda svensk polis, att döda räddningstjänst och i vissa fall sjukvårdspersonal, säger hon.
– Det borde vara de som är skadade, inte svensk polis. Så frågan som borde ställas är, varför sköts det inte skarpt?
Vill utreda polisledningens agerande
Ebba Busch vill också att polisen ska utreda de beslut som fattades och som påverkade polisens agerande på plats. Bland annat varför poliser beordrades att inte gå in tillbaka in mot demonstranterna utan att stå tillbaka.
– Det är en fråga som svensk polisledning är svaret skyldig, säger hon i intervjun.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) kommenterar i ett mejl till Ekot orden från Ebba Busch.
– Ebba Busch kritiserar alltså polisen för att den inte ställde till en massaker i helgen. Är hon inte riktigt klok?
Morgan Johansson framhåller att han är väldigt stolt över svensk polis och vad den gjorde under svåra förutsättningar, den gångna helgen.
– Vi ska vara tacksamma för att det är svensk polis som hanterar dessa svåra situationer och inte uppjagade amatörer som Ebba Busch, säger han till Ekot.
Även Polisförbundets ordförande Lena Nitz kritiserar KD-ledarens utspel.
"Detta är ett oerhört uttalande. Att en svensk politiker närmast uppmanar svensk polis att skada ett hundratal personer genom att skjuta skarpt hör inte hemma i en rättsstat", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.
Upploppen i Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Stockholm och Malmö under påskhelgen hade sin utgångspunkt i den dansk-svenske politikern Rasmus Paludans planer på att bränna koranen. På flera platser dök han dock aldrig upp.
Under dagarna som gått sedan upploppen har en rad politiker besökt de drabbade städerna. Statsminister Magdalena Andersson (S) besökte Navestad i Norrköping och sa då:
– Det vi såg i helgen var inga protester, utan grov kriminalitet orkestrerad av gäng som hatar vårt samhälle.
Åkesson: Äldre damer och små barn kastade
Och Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, åkte till Skäggetorp i Linköping och sade då att samhället måste slå tillbaka mot demonstranterna med stenhårda åtgärder. Bland annat vill han att hela familjer ska kunna bli av med sina uppehållstillstånd om någon i familjen begår allvarliga brott.
Han vände sig också mot bilden av att de som kastade sten är kriminella.
– Gängkriminella fanns där, men det var också alltifrån äldre damer till små barn som hjälptes åt att kasta sten. Det är något nytt, sa Åkesson.
LÄS MER:Rikspolischefen självkritisk efter kravaller
LÄS MER:Partiledare: Regeringen bär ansvar för våldet
LÄS MER:Åkesson: Inte bara kriminella kastade sten
Missa inte det senaste om valet 2022
Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.