Rikspolischef Anders Thornberg efter mötet med justitieutskottet.
Rikspolischef Anders Thornberg efter mötet med justitieutskottet. Bild: Christine Olsson/TT

Rikspolischefen självkritisk efter kravaller

Rikspolischefen Anders Thornberg är självkritisk efter helgens kravaller.
– Det är ett misslyckande att vi inte har kunnat förutse detta, naturligtvis, säger han.

ANNONS

Rikspolischefen kallar påskhelgens våldsamma upplopp i samband med högerextremisten Rasmus Paludans planerade möten och koranbränningar för exceptionella och fasansfulla.

– Vi hade inte underrättelser om det här. Vi trodde inte att vi skulle mötas av sådant här besinningslöst våld, så här organiserat, säger Anders Thornberg efter ett möte med riksdagens justitieutskott.

Delvis organiserat

Förundersökningar pågår efter kravallerna i bland annat Linköping, Norrköping Örebro och Malmö. En mängd filmer och ögonvittnesskildringar finns.

– Vi har en väldigt god bild av vad som hänt. Vi har mycket dokumentation. Vi gör allt för att kunna lagföra de här personerna och se till att de hamnar bakom lås och bom, säger Thornberg.

ANNONS

– Min uppfattning är att det delvis har varit organiserat, men det har också varit medborgare från lokalsamhället, så långt ner i åldrarna som 10–15-åringar, mammor och medelålders män, säger Thornberg.

Eva Nemec Nordh, chefsåklagare i Linköping, säger att det är chockerande bilder från upploppen som utredarna nu går igenom.

– Det var sjukt, det jag såg. Det var värre än vad jag hade trott. Det var inte bara unga maskerade män, utan det var mammor med barn som stod och kastade sten på polisen. Det var småpojkar som stod och kastade sten, säger hon till Ekot i Sveriges Radio.

Enligt det som inkommit till polisens interna system för arbetsskadeanmälningar i samband med upploppen skadades minst 104 poliser i någon form, rapporterar SVT Nyheter. Det rör sig bland annat om frakturer i händer och fingrar och kross- och klämskador. Vanligast är dock blåmärken, svullnader och bulor.

Polisen uppgav i måndags att 26 poliser hade skadats, men det är oklart vilken typ av skador som omfattades i den statistiken.

Särskild utvärdering

Thornberg säger att polisen kommer att göra en särskild utvärdering med anledning av helgens händelser. Den ska gå på djupet om de bakomliggande orsakerna, vad som hände, om det fanns brister i polisens utrustning och organisering. Även forskare, poliser från andra länder, skyddsombud och fack ska delta i utvärderingen.

ANNONS

Polisen ska även se över allt vad gäller utrustning – tårgas, vattenkanoner, beanbags (påsar med små hagel) med mera.

På frågan varför det inte har gjorts tidigare svarar Thornberg:

– Vi har inte haft behov av det tidigare. Vi har inte utsatts för sådana här händelser tidigare.

Rikspolischefen har inte begärt något specifikt av rättspolitikerna med anledning av kravallerna i helgen.

– Just nu handlar det inte om pengar eller ny lagstiftning, säger han.

Justitieminister Morgan Johansson (S) deltog också i mötet med justitieutskottet. Även han kallar händelserna för exceptionella. Han vill inte tala om händelserna i termer av misslyckande, utan vill nu utvärdera vad som hänt.

– Det är väl uppenbart att på en del av de här platserna borde man ha varit betydligt mer manskap på plats. Och det berodde i sin tur på vilken underrättelse man hade, säger Johansson.

M: Bra information

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tycker att rikspolischefen gav utskottet bra information.

– Det viktigaste var att han bekräftade att vattenkanoner, men även beanbags hade kunnat göra skillnad under upploppen.

Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson tycker att regeringen kunde gjort mer.

– Det är klart att polisen hade varit betydligt bättre rustad om man hade haft vattenkanoner, gummikulor och så kallade beanbags i sin vapenlåda vid sådana här upplopp.

ANNONS

TT: Men det kan ju polisen själv fatta beslut om?

– Regeringen hade kunna avsätta pengar till den utrustning som krävs, säger Carlson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS