Stadsdelen Navestad i Norrköping på påskdagen. Arkivbild.
Stadsdelen Navestad i Norrköping på påskdagen. Arkivbild. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Partiledare: Regeringen bär ansvar för våldet

Påskupploppen följer ett blodigt kvartal av dödsskjutningar. Polisen saknar verktyg och resurser och det politiska ansvaret vilar på regeringen, skriver partiledarna för M, SD, KD och L på Dagens Nyheters debattsida.

ANNONS

Flera konkreta lagändringar och åtgärder är nu helt nödvändiga, skriver Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L).

En nolltolerans mot aggressivt och utmanande beteende mot polis och ordningsmakt kan införas genom skärpta straff för våld mot tjänstemän och våldsamt upplopp. Därtill vill partiledarna se återinförandet av brottsrubriceringen ”miss­firmelse mot tjänsteman”, för att visa att Sverige inte accepterar att poliser kränks och förolämpas.

"Få utreds eller lagförs för det nya blåljus­sabotagebrottet och det leder i praktiken till låga straff", skriver partiledarna.

Polisen bör också få vattenkanoner och bättre verktyg för att möta upplopp. Men också högre lön, så att fler väljer att söka sig till yrket.

ANNONS

Att få bort de parallella samhällsstrukturerna är en av de kommande decenniernas allra största uppgifter, skriver de.

"Då krävs både en ny integrationspolitik som ställer krav och har höga förväntningar, och en restriktiv och långsiktigt hållbar invandringspolitik."

Dagens situation är Socialdemokraternas absolut största misslyckande under de två senaste mandatperioderna, skriver de och avslutar:

"Regeringen måste bytas ut".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS