Donald Trump kan skylla åtalet på den ”djupa staten”

Donald Trump meddelar att han kommer att arresteras på tisdag. Han uppmanar sina anhängare att demonstrera och ”ta tillbaka vår nation.”
Det är en historisk händelse där utgången är högst oviss.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Trump utnyttjar sin egen sociala plattform, Truth Social, för att bekräfta spekulationerna som funnits de senaste veckorna. En domstol i New York har sedan 2016 undersökt om kampanjpengar använts olagligt för att tysta porrstjärnan Stormy Daniels som påstås ha haft ett förhållande med Donald Trump, något som han förnekar.

Trumps tidigare personlige advokat, Michael Cohen, skall ha förmedlat de omkring 1,2 miljonerna till Daniels. Det är ett av de brott som Cohen dömdes till fängelse för sedan han erkänt sin inblandning i affären. Han är nu frisläppt och samarbetar med utredningen kring Trump.

Stormy Daniels advokat, Michael Avenatti, var övertygad om att Trump skulle hamna i fängelse för den ekomiska delen av affären. Men det blev Avenatti själv som senare fick fängelse för ett antal ekonomiska brott som han anklagades för att ha begått, dock inte när han försvarade Stormy Daniels. Totalt fanns det 26 åtalspunkter mot Avenatti och han dömdes till 14 års fängelse, ett straff som han har börjat avtjäna.

ANNONS
Porrstjärnan Stormy Daniels påstås ha haft ett förhållande med Donald Trump, något han förnekar.
Porrstjärnan Stormy Daniels påstås ha haft ett förhållande med Donald Trump, något han förnekar. Bild: Markus Schreiber

Affären Stormy Daniels har under årens lopp legat som en mörk skugga över Donald Trump både under kampanjen 2016, hans presidenttid och åren därefter. Länge antogs det dock att domstolen i New York skulle avskriva ärendet. Det finns en rad andra väntande åtal mot Trump som handlar om skattebrott, stormningen av Kapitolium, lögner om valsystemet och undanhållande av dokument.

Men nu visar det sig att domstolen bestämt sig för att driva den olagliga utbetalningen med kampanjpengar – som Trumps advokat Michael Cohen erkänt och redan avtjänat straffet för – vidare.

Trump har ännu inte formellt inkallats av domstolen och tisdagen är inte en dag som officiellt angivits. Trump hänvisar till ”illegala läckor” från ”den korrupta domstolen.” Men Trump drar, med sitt meddelande, in målet i valkampanjen. Han är republikansk presidentkandidat och det innebär att valrörelsen kommer att ytterligare infekteras.

Hur Trump skall inställa sig i New York är oklart. Han är inte längre skriven i sin våning på Manhattan utan i Palm Beach i Florida som han uppger som sin permanenta bostad. Han måste alltså frivilligt resa till New York eller tvingas efter ett domstolsutslag.

Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen.
Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen. Bild: Seth Wenig

Hur detta skall ske är också osäkert. Tidigare presidenter har livvaktsskydd på livstid av Secret Service, som i detta sammanhang måste samarbeta med polisen i New York som skall garantera Trumps säkerhet.

ANNONS

Det är en historisk händelse om Trump åtalas, ingen tidigare president har i modern tid råkat ut för det. Men Trump visar, med uppmaningen till sina sympatisörer att protestera, att han inte stillatigande accepterar händelseutvecklingen.

Han är i sin fulla rätt att uppmana till protester men om de urartar – som vid stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 – kommer han att hållas personligen ansvarig. Trump hetsade även i tal inför stormningen av Kapitolium sina anhängare att ”ta tillbaka vår nation” sedan han förlorat presidentvalet. Men i efterdyningarna av detta har han vägrat att erkänna sin inblandning, trots att talet framför Vita huset direktsändes.

Om Trumps nya uppmaning till anhängarna att protestera leder till omfattande våldsamheter faller det tillbaka på honom själv. Om färre än beräknat skulle ansluta sig till protesterna är det dessutom en indikation på att Trump förlorat greppet om sina sympatisörer sedan många av de som deltog i anfallet mot Kapitolium lagförts och fått fängelsestraff.

Demonstranter tog sig in i Kapitolium 6 januari 2021.
Demonstranter tog sig in i Kapitolium 6 januari 2021. Bild: House Select Committee via AP

I fallet med Stormy Daniels är det olagligheten att slussa pengar från en politisk kampanj till privata utgifter som det handlar om. Att så skedde, enligt advokaten Michael Cohen, hänger samman med att det inte skulle finnas några direkta kopplingar mellan utbetalningen och Donald Trump personligen. Det ligger i linje med hur Trump alltid hanterat transaktioner som kan bli besvärande. Han undertecknar sällan personligen, utan låter medarbetare och advokater sköta det istället.

ANNONS

Om Donald Trump skulle frikännas i domstol kan han beskriva det hela som ett sätt för ”den djupa staten” att försöka förhindra att han väljs till president. Om han fälls kan han använda samma argumentation. Ingenting hindrar en politiker, som står åtalad, att fortsätta bedriva sin presidentvalskampanj. Trump har tidigare sagt att han tänker göra allt för att vinna även om han skulle sitta i fängelse. Att republikanerna skulle nominera en dömd tidigare president till partiets kandidat 2024 är dock mindre troligt.

LÄS MER:Trump: ”Jag ska gripas på tisdag”

LÄS MER:Demokraterna vann extraval – men orosmoln hopar sig

LÄS MER:De kämpar för rätten till abort i USA

LÄS MER:Storm i Fox News – efter lögnerna om Trumps valförlust

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS