Storm i Fox News – efter lögnerna om Trumps valförlust

Amerikanska tv-bolaget Fox skakas av lögnerna om Donald Trumps valförlust. Kanalens främsta profiler anklagas för att ha ljugit medvetet. Tittarsiffror uppfattades som viktigare än sanningen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Fox News nyhetsredaktion anses ha arbetat professionellt och redovisat resultatet av presidentvalet 2020 – och efterdyningarna av det – korrekt. Men kanalens profilerade programledare, med egna shower och höga tittarsiffror, har agerat annorlunda. De har hamrat in Donald Trumps budskap att han förlorade på avancerat valfusk. Trumps allierade Rudy Giuliani och Sidney Powell har fått stort utrymme med sina konspirationsteorier om att tillverkaren av röstmaskinerna, Dominion, skulle ha manipulerat dem till Trumps nackdel med hjälp av aktörer i det demokratiskt sönderfallande Venezuela.

Dominion har redan stämt Giuliani och Powell. Nu stämmer företaget även Fox på 1,6 miljarder dollar, runt 16,7 miljarder kronor. I stämningen redovisas interna mejlkonversationer mellan några av de främsta programledarna Tucker Carlson och Laura Ingraham som kallar Giuliani och Powell för en rad nedsättande omdömen som "idiot" och " fullständigt vansinnig". Bland dem som släpps fram i sändningarna och återger " idioternas" ogrundade påståenden finns ytterligare kända programledare – Lou Dobbs, Maria Bartiromo, Jeanine Pirro och den största stjärnan Sean Hannity.

ANNONS

Kanalen har varit en central förmedlare av vallögnerna och har sett tittarsiffrorna skjuta i höjden. Fox beskrivs ofta som en konservativ tv-kanal medan andra, som MSNBC, har en liberal framtoning.

Varnades

Och det är just tittarsiffrorna som sägs vara orsaken till att Fox ledning, med Rupert Murdoch i spetsen, uppmuntrat profilerna att fortsätta med kampanjen mot valresultatet där Joe Biden framställs som en illegitim president. Murdoch har själv internt kallat vallögnerna för "verkligen galna grejer." Han har också internt kritiserat Trumps kampanj om valstöld för att vara "förfärlig och skadligt för alla. ”

Rupert Murdoch, som äger flera mediabolag i Storbritannien och USA, bland annat FOx News, tycks ha föredragit tittarsiffror framför sanningen, om man ska tro de senaste rapporterna om fallet Fox News och Trumps valfuskanklagelser.
Rupert Murdoch, som äger flera mediabolag i Storbritannien och USA, bland annat FOx News, tycks ha föredragit tittarsiffror framför sanningen, om man ska tro de senaste rapporterna om fallet Fox News och Trumps valfuskanklagelser. Bild: Mary Altaffer

Men med stämningen från Dominion och den avslöjande mejlkonversationen har Murdoch fått kalla fötter. Han har i inledande förhör medgivit att han kände till att påståendena om valfusk var felaktiga men att han trots det godkänt att programledarna fortsatte att sprida dem.

Det framgår också av förundersökningen att Murdoch varnats av sin egen ledningsgrupp för att spridningen av vallögnerna allvarligt kan skada Fox rykte. Den förre republikanske talmannen i representanthuset Paul Ryan sitter i Fox styrelse och säger att han uppmanat Murdoch att Fox ska "gå vidare från Donald Trump och sluta spruta ut vallögner."

Murdoch har under sin långa mediekarriär i Storbritannien och USA gjort sig känd för att undandra sig direkt ansvar och har i stället valt att osentimentalt avskeda toppchefer som han direkt och indirekt anklagat för att ha svikit sina uppdrag. På Fox har flera kända namn sparkats, och fått ekonomiska avgångsvederlag för att hålla tyst, på olika grunder. Några har fått lämna på grund av sexuella trakasserier.

ANNONS

Yttrandefrihet?

Denna gång har Fox ledning hamnat i en svår situation där det både handlar om stora pengar och anseende. Dominons krav på 1, 6 miljarder dollar i skadestånd kan mångdubblas när rättegången inleds. Även Rudy Giuliani och Sidney Powell kan råka illa ut.

Fox inledande försvar är att spridningen av vallögnerna hamnar inom yttrandefrihetens ram. Därmed står det både Fox profilerna och ledningen fritt att släppa fram de röster som hävdar att Trump berövats segern. Här står det och väger och det är oklart hur domstolen, när rättegången inleds, hanterar frågan.

Men när det gäller anseendet är det också bekymmersamt. Fox programledare har varit navet kring vilket konspirationsteorierna och lögnerna byggts upp i ett etablerat mediesammanhang och inte bara har spridits på nätet. Tittarsiffrorna hotas och profilernas stjärnstatus naggas också allvarligt i kanterna.

Donald Trump bygger sin kampanj inför valet 2024 på att han förlorade 2020 på valfusk. Men republikanerna har börjat lämna detta huvudspår. Nikki Haley, som meddelat att hon är kandidat, talar hellre om föryngring än om att Trump lurats på segern. Andra politiker, som Mike Pence och Ron DeSantis som tros vilja kandidera, är inte heller intresserade av att tala om valfusk.

När rättegången mot Fox inleds är ännu inte bestämt. Men kanalen har den senaste tiden varit försiktig med uppställningen för Trump och hans anklagelser.

ANNONS

LÄS MER:Nu börjar striden om republikanernas presidentkandidat

LÄS MER:Murdoch medger att anställda spred vallögner

LÄS MER:Republikanerna beter sig som förlorare – trots majoritet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS