USA:s tidigare president Donald Trump skriver på sin egna sociala plattform Truth social att han ska gripas på tisdag.
USA:s tidigare president Donald Trump skriver på sin egna sociala plattform Truth social att han ska gripas på tisdag. Bild: Alex Brandon

Trump: ”Jag ska gripas på tisdag”

USA:s tidigare president Donald Trump skriver på sin egna sociala plattform Truth social att han ska gripas på tisdag. Han uppmanar i inlägget sina följare att protestera.

ANNONS
|

I inlägg på sociala medier skrivna i endast versaler hävdar Donald Trump att han kommer att gripas på tisdag.

”Den klart ledande republikanska kandidaten och USA:s tidigare president kommer att gripas på tisdag nästa vecka", skriver Trump.

Han uppmanar också sina anhängare att demonstrera.

Han hävdar också i ett inlägg att ”radikala vänsteranarkister har stulit vårt presidentval” och att ”amerikanska patrioter arresteras och hålls i fångenskap som djur”.

Åtal kan vara nära

Amerikanske medier har den senaste veckan rapporterat om att ett åtal mot Trump kan vara att vänta inom kort. Misstankarna gäller att Trump inför valkampanjen 2016 illegalt ska ha betalat porrstjärnan Stephanie Cliffords, även känd som Stormy Daniels, 130 000 dollar för att hon skulle hålla tyst om att de haft en relation.

ANNONS

Donald Trump själv har förnekat att någon möte med Clifford över huvud taget har ägt rum.

Trumps före detta advokat Michael Cohen har dock medgett att han lät betala ut pengarna till Clifford och erkände sig 2018 skyldig till kampanjfinansieringsbrott med anledning av utbetalningen. Inför domstol pekade han ut presidenten som den som instruerat honom att göra utbetalningen – vilket skulle innebära att Trump är medskyldig. Cohen själv dömdes samma år till tre års fängelse för sin inblandning i affären.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att polisen har förberett för säkerhetsåtgärder i det fall att ett åtal kommer väckas mot Trump. Förberedelserna gäller säkerhet, planering och logistik inför ett eventuellt domstolsframträdande av den förre presidenten.

Ska fortsätta ändå

Ett åtal kan påverka Trumps försök att bli Republikanernas presidentkandidat i valet 2024. Han har dock själv sagt att han kommer att fortsätta sin presidentvalskampanj även om han åtalas.

– Absolut, jag skulle inte ens tänka på att ge upp, sade Trump till reportrar inför sitt tal vid den årliga konservativa konferensen CPAC i början av mars i år.

Trump riskerar också åtal för en lång rad andra misstänkta brott både före, under och efter sin tid på presidentposten.

Vilka brottsmisstankar som Trump menar skulle ligga till grund för gripandet framgår inte i hans inlägg.

ANNONS

LÄS MER:Medvind för Trump trots juridiskt blåsväder

LÄS MER:Pence: Trump utsatte min familj för fara

LÄS MER:Demokrater: Trump struntade i regler om gåvor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS