Valresultatet ger en allt mer ensam Trump

Från mellanårsvalet rakt in i presidentkampanjen. Den politiska scenen förvandlades rekordsnabbt när demokraterna lyckades bättre än förväntat. Och republikanerna börjar se sig om efter en annan kandidat än Donald Trump.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Republikanerna höjde själva förväntningarna inför mellanårsvalet. Tongivande politiker talade om en möjlig nettovinst på uppemot 60 platser i representanthuset. Donald Trumps son Donald Jr twittrade segervisst "Blodbad!!!" för att markera att demokraterna var på väg mot ett förnedrande nederlag.

Röster räknas fortfarande i många delstater, men trenden är klar. Demokraterna gjorde ett, i jämförelse med de republikanska förväntningarna och de historiska genomsnitten, bra val. Partiet ser ut att inte förlora mer än tio platser i representanthuset. I senaten kan det bli jämt och i Georgia – där ingen av kandidaterna nådde femtio procent av rösterna – tas valet om den 6 december. Utgången kan bli avgörande för vilket parti som får övervikt.

ANNONS

Flera erkänner förlust

Men innan ens valresultatet var helt klart var spekulationerna igång om vilka som kommer att göra upp om presidentposten om två år. Donald Trump har inför mellanårsvalet trissat upp intresset för sig själv och flera gånger sagt att väljarna kan vänta sig ett avgörande besked om han tänker ställa upp eller inte. Han har nämnt datumet 15 november då alla bör vara redo för ett viktigt tillkännagivande.

Trump har fått stöd av över 300 republikanska kandidater i mellanårsvalet som sagt att de delar Trumps uppfattning att han förlorade presidentposten på valfusk varför Joe Biden är att betrakta som en illegitim president.

Dessa förlustförnekare sade även inför valet att de inte tänkte erkänna sig besegrade om de förlorade. Men i flera viktiga delstater, där demokratiska kandidater vunnit, har nu besegrade republikaner erkänt sina valförluster. Det hände till exempel i Pennsylvania där Mehmet Oz inte bara medgav att han förlorat utan även ringde segraren John Fetterman och gratulerade till vinsten i senatsvalet. I Michigan erkände Trumplojalisten Tudor Dixon att hon förlorat guvernörsvalet till Gretchen Whitmer.

Ensam Trump

Om republikanska förlorare avstår från att gå i Trumps fotspår och i stället hävdar att "den stora lögnen" inte längre gäller blir expresidenten betydligt ensammare.

Och det är även långt ifrån säkert att Donald Trump i längden tillåts spela rollen som det republikanska partiets frälsare. Nu seglar i stället Floridas omvalde republikanske guvernör Ron DeSantis upp i favoritfältet. DeSantis återfinns i den konservativa delen av partiet men tolereras lättare än Trump av moderata republikaner. Trumps vicepresident Mike Pence tros också lägga sig i läge.

ANNONS

Trump framställde mellanårsvalet som en folkomröstning om sig själv. Han utgick från att de kandidater som han stödde skulle vinna och att de sedan med de övriga republikanerna i kongressen skulle bilda en skyddande mur kring honom och osjälviskt se till att han först nominerades av partiet och sedan valdes till president.

Men det bakslag som republikanerna råkade ut för, i jämförelse med förväntningarna, har snabbt lett till att Donald Trumps framtid i politiken ser betydligt mörkare ut. Det finns många republikaner som inte vill stå över presidentvalet 2024 så att Trump ska få chansen ännu en gång fortsätta att förgifta det politiska klimatet. I värsta fall skulle det kunna ge demokraterna möjlighet att antingen välja om Joe Biden eller satsa på en yngre och mer oförbrukad kandidat.

President Joe Biden har till skillnad från sin föregångare nu stärkt sin position. Frågan i det Demokratiska partiet är nu om han kommer att ställa upp för ytterligare en mandatperiod, eller om en mer oprövad kandidat kommer att försöka ta vid.
President Joe Biden har till skillnad från sin föregångare nu stärkt sin position. Frågan i det Demokratiska partiet är nu om han kommer att ställa upp för ytterligare en mandatperiod, eller om en mer oprövad kandidat kommer att försöka ta vid. Bild: Susan Walsh

Kan bli ”lame duck”

Joe Bidens ställning i det demokratiska partiet var inför mellanårsvalet skakig men den oväntade utgången har stärkt hans ställning. Och det var en optimistisk Biden som kommenterade valresultatet och lovade att komma med ett besked efter jul- och nyårshelgerna om han ställer upp till omval. Om svaret blir att han avstår är det ett ovanligt drag från en sittande president att förvandla sig själv till en "lame duck" de sista två åren av mandatperioden. Om han meddelar det – samtidigt som republikanerna med hjälp av majoriteten i representanthuset kan lägga krokben för hans förslag – har han inte heller mycket draghjälp att erbjuda demokrater som vill efterträda honom.

ANNONS

Joe Bidens första presskonferens efter mellanårsvalet visade dock att han vitaliserats betydligt av valresultatet.

Biden är känd från sina 36 år i senaten som en skicklig förhandlare, men även som en taktiker. Donald Trump har däremot spelat ut flertalet av sina kort. Han måste anpassa budskapet till väljare som hellre ser framåt än bakåt. Och som dessutom har andra kandidater att ta ställning till än att välja en dålig förlorare.

LÄS MER:Demokraterna oväntat starka – oklart vilka som vinner senaten

LÄS MER:Trumps skugga över superjämna valet

LÄS MER:Obama ryter ifrån mot valets lögner

LÄS MER:Så funkar det amerikanska mellanårsvalet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS