Valvinster firas runt om i USA. Demokratiska kandidater har fått anledning att fira lite mer än väntat. Samtidigt kommer Republikanerna av allt att döma ta över kontrollen i representanthuset.
Valvinster firas runt om i USA. Demokratiska kandidater har fått anledning att fira lite mer än väntat. Samtidigt kommer Republikanerna av allt att döma ta över kontrollen i representanthuset. Bild: Reecca Blackwell/Marcio Jode Sanchez/Carlos Osorio/AP/TT

Demokraterna oväntat starka – oklart vilka som vinner senaten

Både republikanerna och demokraterna ser sig som segrare. Republikanerna firar majoriteten i representanthuset – Demokraterna firar att de förlorade mindre än väntat. Splittringen fortsätter.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Opinionsmätningarna inför mellanårsvalet tydde på en röd republikansk våg som skulle svepa bort den blå demokratiska majoriteten både i representanthuset och senaten. (Republikanerna har elefanten som partisymbol och rött som färg, Demokraterna har åsnan som symbol och blått som färg).

Rösträkningen är inte helt färdig i flera delstater förrän tidigast på fredag. Men trenden är tydlig. Republikanerna kommer med stor sannolikhet att vinna majoriteten i representanthuset där det behövs 218 av 435 platser för att få övervikt. I senaten kan det komma att hänga på utgången av valet i Georgia där ingen av kandidaterna lyckades vinna 50 procent av rösterna, vilket enligt vallagarna innebär att valet tas om i december.

ANNONS

Valresultat värderas både utifrån faktiska segrar och förluster och de förväntningar som föregått valen. Förväntningen inför årets mellanårsval var att presidentens parti, demokraterna, skulle förlora stort. Det brukar se ut så två år efter presidentvalet då väljarna kan "straffa" den sittande presidentens parti. Joe Biden har dessutom låga opinionssiffror, omkring 43 procent, och över 70 procent av väljarna anser att USA är på fel väg.

Abortfrågan hade viktig roll

Det fanns alltså anledning att tro att republikanerna i år skulle vinna betydande segrar både i representanthuset och senaten. Det historiska snittet är att det parti som inte innehar presidentposten gör en nettovinst på 26 platser i representanthuset. De mest optimistiska republikanerna trodde på över 30. Nu ser republikanernas nettovinst ut att hamna kring tio. I senaten har demokraterna möjlighet att klara majoriteten.

De första analyserna tyder på att abortfrågan spelade en viktig roll i flera delstater.

Joe Biden och Donald Trump kampanjade intensivt för sina respektive partiers kandidater. Biden har ännu inte klargjort om han ställer upp till omval 2024 men Trump har nämnt den 15 november som datumet när han kan komma att ge besked. Trump hävdar att han förlorade 2020 på valfusk och att Biden därför är en illegitim president.

Det har funnits en uppställning för Trumps valförnekande inställning och över 300 republikanska kandidater har delat den i årets val. Men ännu har republikanska förlorare i mellanårsvalet inte hunnit starta processer för att ifrågasätta valresultaten.

ANNONS

Trumps hot mot DeSantis

Donald Trumps roll som republikansk förgrundsfigur tycks nu även mer tveksam. Kommentatorerna i tongivande konservativa tv-kanalen Fox har hastigt glidit över till att hylla Floridas guvernör Ron DeSantis som övertygande vann sitt återval mot den demokratiske utmanaren Charlie Crist.

DeSantis är med sin klara seger och sina uppenbara presidentamibitioner ett allvarligt hot mot Trumps tankar på en återkomst. Det har även Trump insett som under valnatten hotade med att avslöja negativa hemligheter om DeSantis som han döpt om till " Sanctimonious", skenhelig.

Med de glidningar från Trump mot DeSantis som just nu sker av ledande republikanska kommentatorer kan det även bli enklare för andra republikanska politiker att sikta in sig på Vita huset.

Kan vara problem för Trump

Republikanernas seger i representanthuset kommer – oberoende av hur stor den blir – att betyda problem för Joe Biden. Den majoritet som han förlitat sig på för att få igenom sina förslag finns inte kvar och den nuvarande talmannen Nancy Pelosi, som vann sitt återval, får lämna ifrån sig ordförandeklubban till republikanerna. Den politiska splittringen fortsätter.

Men den nya kongressen är inte på plats förrän i januari och det innebär att den nuvarande demokratiskt dominerande fortsätter utredningen av Donald Trumps inblandning i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 då resultatet av presidentvalet skulle fastställas. Resultatet kan betyda problem för Trump att återkomma i presidentpolitiken.

ANNONS

En rad av de särskilt uppmärksammade valen hade under onsdagen svensk tid hunnit räknas färdigt och har ännu inte ifrågasatts.

Uppseendeväckande valsegrar
Bild: Gene J. Puskar

Pennsylvania

Demokraten John Fetterman vann senatsvalet mot republikanen Mehmed Oz, "Dr Oz".
Uppseendeväckande valsegrar
Bild: Rebecca Blackwell

Florida

Republikanen Ron DeSantis vann guvernörsvalet i Florida mot demokraten Charlie Christ. DeSantis antas ha presidentambitioner och Donald Trump hotade genast att avslöja skadliga " hemligheter" om sin potentiella utmanare.
Uppseendeväckande valsegrar
Bild: Jay LaPrete

Ohio

Republikanen JD Vance vann senatsvalet i Ohio mot demokraten Tim Ryan.
Uppseendeväckande valsegrar
Bild: Ross D. Franklin

Arizona

I Arizona vann demokraten Katie Hobbs guvernörsvalet mot republikanen Keri Lake.
Uppseendeväckande valsegrar
Bild: Alberto Mariani

Arizona

I Arizona ser demokraten Mark Kelly ut att vinna senatsvalet mot republikanen Blake Masters.
Uppseendeväckande valsegrar
Bild: Carlos Osorio

Michigan

Demokraten Gretchen Whitmer vann guvernörsvalet i Michigan mot republikanen Tudor Dixon.
Uppseendeväckande valsegrar
Bild: Amanda Andrade-Rhoades

Alaska

I Alaska vann demokraten Mary Peltola valet till representanthuset mot republikanen Sarah Palin. Peltola är den första kvinnan och dessutom den första från ursprungsbefolkningen som tar plats för Alaska i representanthuset.
Uppseendeväckande valsegrar
Bild: Brynn Anderson

Georgia

I Georgia fick varken republikanen Herschel Walker eller demokraten Raphael Warnock de nödvändiga 50 procenten av rösterna. Det betyder att valet tas om i december.
Uppseendeväckande valsegrar
Bild: Eduardo Munoz Alvarez

New York

I New York vann republikanen Mike Lawler över den i partiet inflytelserike demokraten Patrick Maloney.

LÄS MER:Trumps skugga över superjämna valet

LÄS MER:Så smutskastar politikerna sig till valvinst i USA

LÄS MER:Vallokalerna öppna i USA – stämningar mot valet redan inlämnade

LÄS MER:Så funkar det amerikanska mellanårsvalet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS