Ryssar på väg till fots mot gränsövergången till Georgien. Långa bilköer har bildats vid gränserna då människor försökt lämna Ryssland efter den partiella mobiliseringen.
Ryssar på väg till fots mot gränsövergången till Georgien. Långa bilköer har bildats vid gränserna då människor försökt lämna Ryssland efter den partiella mobiliseringen. Bild: AP

Putin släcker hoppet om fred i Ukraina

Rysslands annektering av nya områden i Ukraina släcker hoppet om en fredlig lösning. Putin väljer vapen framför diplomati. Men det är ett högt spel i ett kritiskt skede. En impopulär mobilisering har lett till massflykt av ryssar undan kriget och regimen i Moskva.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Annekteringen av Cherson, Luhansk, Donetsk och Zaporizjzja kommer att genomföras under fredagen, enligt Putins talesman Dmitrij Peskov. Kreml är värd för en ceremoni där avtal undertecknas om införlivandet av de ockuperade ukrainska territorierna till Ryska federationen, uppgav han på torsdagen. Tidigare på dagen rapporterade ryska medier att det ryska parlamentet väntas ta ställning på tisdag nästa vecka, tre dagar före president Vladimir Putins 70-årsdag.

Väst fördömer folkomröstningarna, som omfattar cirka 15 procent av Ukrainas yta. De anses vara olagliga, riggade och utan betydelse. Att orimligt stora majoriteter uppges stödja en anslutning till Ryssland är inte överraskande. I Cherson, som är ockuperat sedan i vintras, rasar en ukrainsk offensiv medan invånare vittnar om umbäranden och hot under ryskt styre. Ändå fick ja-sidan närmare 90 procent av rösterna, enligt chefen för omröstningskommittén.

ANNONS

"Att rädda människor i de territorier där denna folkomröstning äger rum är fokus för hela vårt samhällets och hela landets uppmärksamhet", säger Vladimir Putin i rysk tv.

”Vi hotar ingen”

Rysslands ambassadör I USA Anatolij Antonov understryker att amerikanska politiker har fel om de tror att Ryssland inte skulle försvara Krim eller de territorier som kan ansluta sig.

"Vi hotar ingen. Men vi bekräftar att Ryssland, som president Vladimir Putin sa den 21 september, är redo att försvara sin suveränitet, territoriella integritet och vårt folk med alla vapensystem vi har," betonar han enligt Tass och tillägger: "Vad är det som är så aggressivt med det här uttalandet? Vad är oacceptabelt? Skulle inte USA göra detsamma om de stod inför ett existentiellt hot?"

Utrikesminister Sergej Lavrov konstaterade i helgen att Moskva förbehåller sig rätten att "fullt ut skydda" områden som formellt har blivit dess territorium.

Det utesluter varje förhandlingslösning. Först när alla ockuperade territorier är återlämnade kan vi tala om krigets slut. Det slog president Volodymyr Zelenskyj fast under ett samtal med studenter och föreläsare vid Harvard University.

Även annekteringen av Krim föregicks av vad som anses vara en riggad folkomröstning 2014. Genom att införliva ytterligare områden i Ukraina med Ryssland förvandlar Putin sin "militära specialoperation" till ett försvar av ryska medborgare på fosterländsk jord. Han hoppas därmed kunna motivera fler ryssar att självmant ta upp vapen och förstärka de sviktande frontförbanden för nationens skull.

ANNONS
En man lämnar röstningsbåset i Melitopol, där en kritiserad folkomröstning hållits för att införliva regionen med Ryssland.
En man lämnar röstningsbåset i Melitopol, där en kritiserad folkomröstning hållits för att införliva regionen med Ryssland. Bild: AP

Men inte heller det går som han hade tänkt. Mobiliseringen av minst 300 000 reservister sker under kaotiska former med våld, tvångshämtningar och utan urskillning till erfarenhet och lämplighet. Bara under krigets 31:a vecka ska tiotusentals ryssar ha trotsat risken för gripanden och straff och protesterat eller flytt. Den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta i exil uppskattar antalet personer som hade flytt från Ryssland efter mobiliseringen till mer än 250 000.

De rika flyr i störst utsträckning

Rika flyr och fattiga stannar. Uppgifter kommer om rostiga gevär och berusade busslaster av rekryter. Frågan är hur tiotusentals otränade soldater ska kunna försörjas och utrustas på ett rimligt sätt i frontlinjen när Moskva saknar materiel till sin ordinarie armé. Enligt underrättelseuppgift i väst fortsätter ryska myndigheter att skicka nymobiliserade och underutbildade rekryter för att direkt förstärka allvarligt försämrade rester av olika förband, inklusive enheter som tidigare ansågs vara Rysslands främsta konventionella stridsstyrkor.

Enligt det brittiska försvarsministeriet har, sedan Putin tillkännagav den partiella mobiliseringen en betydande utvandring skett av ryssar som försökt undvika inkallning.

Även om exakta siffror är oklara, överstiger det troligen storleken på den totala invasionsstyrka som Ryssland ställde upp i februari 2022, heter det och vidare:

"De bättre ställda och välutbildade är överrepresenterade bland dem som försöker lämna Ryssland. I kombination med de reservister som mobiliseras kommer sannolikt den inhemska ekonomiska effekten av minskad tillgång på arbetskraft och accelerationen av "kompetensflykt" att bli allt mer betydande."

ANNONS

Den ryske presidentens hantering av kriget och konflikten med väst framstår allt mer som katastrofal, för Ukraina, för Ryssland och för landets relationer. Själv står han inför att vinna eller försvinna, under ökande press och kritik. Med uppenbara brister i den egna krigsmaktens förmåga – personal, utrustning, ledning, disciplin, moral – och hårt ukrainskt motstånd på vikande fronter är konflikten inne i ett avgörande.

Putin har bara en framtid som segrare, inte förlorare – och hans odds sjunker. Det gör honom och världen farligare.

LÄS MER:Ryssland annekterar ukrainska regioner på fredag

LÄS MER:Diniyar Bilyaletdinov kallas in till ryska armén

LÄS MER:Putin avfärdar amerikansk uppmaning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS