Putin avfärdar amerikansk uppmaning

USA och Kanada manar sina ishockeyspelare i KHL att lämna Ryssland. Nu svarar Ryssland med att försäkra att utländska idrottare välkomnas av landet.

ANNONS
|

USA:s ambassad i Moskva gick ut med sin uppmaning på onsdagen och kom efter ryske presidenten Vladimir Putins order om delvis mobilisering.

Ambassaden varnade för att amerikaner med dubbelt medborgarskap kan komma att mobiliseras och svårigheten för alla utlänningar att lämna landet.

"Amerikanska medborgare ska inte resa till Ryssland och de som bor eller reser i Ryssland ska omedelbart lämna medan begränsade möjligheter att resa kommersiellt fortfarande finns", skrev ambassaden.

Den ryska nyhetsbyrån Interfax skriver att Putin nu svarat på uppmaningen från länderna och går till hård attack mot de sanktioner som riktas mot Ryssland och att landets idrottare och förbund stängts ute från den internationella gemenskapen.

ANNONS

"Denna situation strider mot idrottens värderingar, de viktigaste är ömsesidig respekt och principen om att idrott och politik inte blandas ihop. Trots det kommer vi alltid att vara ett välkomnande, gästvänligt land som håller öppna tävlingar för människor från olika länder och hedrar olympiska ideal." sade Putin i sitt öppningstal till ett sportforum som senare publicerades på Kremls hemsida.

Drygt 60 nordamerikanska spelare håller till i KHL. Sju svenskar spelar också i ligan, men svenska UD har inte kommit med några nya uppmaningar efter Putins order. Sedan tidigare avråder UD från resor till Ryssland.

Svenska ishockeyförbundet har sedan tidigare beslutat att de svenskar som spelar i KHL denna säsong stängs av från landslagsspel.

Förra säsongen spelade över 40 svenskar i KHL.

LÄS MER:Beskedet: Inga KHL-spelare i landslaget

LÄS MER:Uppmaningen till KHL-spelarna: Lämna Ryssland

LÄS MER:Diniyar Bilyaletdinov kallas in till ryska armén

ANNONS