Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fördömer rysk annektering av ukrainskt territorium. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fördömer rysk annektering av ukrainskt territorium. Arkivbild. Bild: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT

Fördömanden inför rysk annektering av regioner

Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja – de fyra ukrainska regioner som Ryssland ockuperar – annekteras formellt av Ryssland under fredagen.
– Ukraina kommer inte att tolerera försök av Ryssland att ta någon del av vårt land, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

ANNONS
|

Beskedet om den officiella ryska annekteringen kom från Kremls talesperson Dmitrij Peskov följer på skenomröstningarna som regionernas ockupationsstyren genomfört. Omröstningarna döms ut som riggade av stora delar av omvärlden.

En rysk annektering fördöms givetvis av i de hårdaste ordalag av Kiev.

USA:s president Joe Biden valde också skarpa ord i sitt fördömande:

– Låt mig vara tydlig. USA kommer aldrig, aldrig att godta ryska anspråk på ukrainska, suveräna områden.

– Den så kallade omröstningen var en bluff, en fullständig bluff. Resultatet skapades i Moskva, sade president Biden när han stod som värd för ett tiotal Stillahavsnationers ledare i Washington.

FN:s generalsekreterare António Guterres kallar en annektering för en farlig upptrappning som "det inte hör hemma i den moderna världen".

ANNONS

"Inga beslut som syftar till att annektera Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja har juridiskt värde och alla beslut måste fördömas", skriver han i ett uttalande, som fortsätter:

"Det kan inte accepteras".

Sovjetunionens kollaps

Då hade Rysslands president Vladimir Putin gett sin förklaring till det ryska anfallskriget i Ukraina. I ett tv-sänt samtal med underrättelse- och säkerhetschefer från välsinnade länder skyllde Putin på Sovjetunionens sammanbrott.

– Det räcker med att titta på vad som händer mellan Ryssland och Ukraina, och vid gränserna mellan några andra länder (inom forna Sovjetunionen). Allt det här är förstås ett resultat av Sovjetunionens kollaps.

Dåvarande Sovjetledaren Michail Gorbatjov meddelade officiellt att han avgick som Sovjetunionens president 25 december 1991. Därmed var Sovjetunionen formellt upplöst.

Förberedelserna inför ceremonier på fredagen och undertecknandet av överenskommelsen klockan 14. Ledarna för ockupationsstyrena befann sig i Moskva redan på torsdagen enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

President Vladimir Putin ska hålla ett längre tal under ceremonin. Därefter väntas möten hållas mellan presidenten och ockupationsledarna.

Den ryska, statligt styrda, tv-kanalen Ryssland 24 visar i sändning ett tidtagarur som räknar ned till tidpunkten då annekteringen ska ske på fredagen.

Risk för upptrappning

En annektering står i strid med internationell rätt och väntas innebära att det ryska invasionskriget i Ukraina trappas upp ytterligare.

ANNONS

Konsekvenserna kan bli att Kreml klassar ukrainska motoffensiver för att återta områdena som attacker mot rysk mark.

Flera länder i väst varnar Ryssland för att genomföra annekteringarna, som likt Rysslands olagliga annektering av ukrainska Krimhalvön för åtta år sedan inte lär erkännas av stora delar av världen.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov. Arkivbild.
Kremls talesperson Dmitrij Peskov. Arkivbild. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
ANNONS