Michelle Obama var en populär första dam 2009 till 2017 och har sedan dess blivit bästsäljarförfattare. Det började med självbiografin Becoming" (Min historia) och i november kom "The Light we carry" (Ljuset vi bär).
Tillsammans med maken, den förre presidenten Barack Obama, är hon också engagerad i en rad andra projekt, som tv-program för Netflix.
Den röda tråden i hennes nya bok är att kvinnor måste ta hand om och tycka om sig själva. Att ge sig egen tid, om det så bara är en liten stund varje dag. Några fria timmar en eftermiddag kan ägnas åt att baka, tapetsera om badrummet, att fixa naglarna eller att göra en miniversion av Notre Dame i Paris i den egna källaren, föreslår hon.
Hon väver in sina råd i berättelser om sig själv från liten flicka till idag. Det är knappast ett nytt budskap. Den tidigare presidentfrun Eleanor Roosevelt skrev redan 1933 boken "It’s up to the women" (Det är upp till kvinnorna). Det gällde, menade Roosevelt, att hushålla väl med både tid och kraft. Att vika en stund för något eget var livsviktigt, både för den fysiska och psykiska hälsan.
Vill få folk att rösta
Obamas bok är charmfull och skriven med lätt hand, men det är inte som läsupplevelse som den väcker flest tankar. I USA leder varje bok, som utges av någon i eller i utkanten av politiken, till frågor om vilken ambition författaren egentligen har. Som när Floridas guvernör Ron DeSantis häromdagen kom ut med sina memoarer, vilket omedelbart betydde spekulationer om att han alldeles strax kommer att tillkännage att han ställer upp som republikansk presidentkandidat 2024.
Nu är det ingen som tror att Michelle Obama ser sig själv som ett presidentämne, även om en av hennes företrädare Hillary Clinton tog just det steget från presidentfru till senator, utrikesminister och presidentkandidat.
Nej, Michelle Obama såg Vita huset från insidan i åtta år och har ingen längtan tillbaka. Hon grät visserligen, berättar hon, i en halvtimma när familjen lämnade 2017. Men då handlade tårarna inte bara om att flytta ut från det som varit ett fantastiskt hem, utan också om att det var Donald Trump som flyttade in.
I stället kan Michelle Obamas bok ses som en del i den kampanj hon och maken bedriver för att få väljare att gå ut och rösta 2024. Det är på liv och död, säger paret Obama. Att inte rösta demokratiskt är detsamma som att ge Donald Trump en fribiljett tillbaka.
Längtan till Hawaii
Michelle och Barack Obama har inte åkt hem till Chicago där de bodde före presidenttiden. De är fortsatt bosatta i Washington men håller där en låg profil. Båda reser en hel del på olika talaruppdrag och för Michelle Obama handlar det just nu mest om den nya boken. De två vuxna döttrarna bor tillsammans i en lägenhet i Los Angeles där de arbetar och studerar.
Både Michelle och Barack Obama var aktiva i kampanjen inför mellanårsvalet i höstas. De är också sitt parti Demokraternas främsta lokomotiv för penninginsamlingar och upprop i viktiga frågor, som rätten till abort.
Men av Michelle Obamas bok framgår att det är en plats som de alltid drömmer om. Det är Barack Obamas födelseplats på Hawaii, närmare bestämt ön Oahu med huvudstaden Honolulu. På Oahu är deras husplaner snart förverkligade och vinterveckor tillbringar de gärna där medan sommarsemestern är vikt för ön Martha’s Vineyard utanför Boston på östkusten.
Om ett år inleds valrörelsen med primärval inför presidentvalet. Michelle Obama laddar med sin bok redan nu. För samtidigt som hon talar om de små viktiga sakerna i livet svingar hon även mot Donald Trump.
LÄS MER:Demokraterna vann extraval – men orosmoln hopar sig
LÄS MER:Storm i Fox News – efter lögnerna om Trumps valförlust