Joe Biden sade efter mellanårsvalet i höstas att han skulle fundera över sin politiska framtid under jul- och nyårshelgerna. Men sedan kom inte något besked och nu antas det allmänt att han bestämt sig för att försöka få ytterligare en fyraårig mandatperiod i Vita huset.
Det finns många tecken som tyder på att även det demokratiska partiet utgår från att Biden nomineras vid konventet sommaren 2024. Vid den här tiden bör tilltänkta kandidater ha lagt sig i läge. Det handlar främst om att se till att det finns valorganisationer i alla de femtio delstaterna och att dessa är redo att ta sig an kandidaturen när primärvalen inleds om knappt ett år. Kampanjstaber bör finnas på plats och penninginsamlingarna borde ha inletts. Ingen demokratisk "motkandidat" har den omfattande planeringen.
Ett annat tecken som tyder på att Joe Biden ses som partiets val är att de städer som vill arrangera partiets konvent redan samarbetar med presidentens närmaste stab. Atlanta i Georgia (som Biden vann 2020) ligger bäst till men Chicago och New York (där Biden också är stark) kan ännu inte räknas ut. Den stad som har konventet får stor uppmärksamhet.
Skralt med kandidater
Och, frånsett några få personer utan någon som helst rimlig chans att ens ta sig ur startblocken, finns det inga demokratiska politiker som ännu visat upp sig. Om Joe Biden av något skäl – främst ålder och hälsa – skulle välja att inte söka omval finns det många guvernörer och senatorer som tros ha presidentambitioner. Främst finns Kaliforniens guvernör Gavin Newsom, men inte heller han har dragit igång något som kan betecknas som en seriös uppladdning i händelse av att Biden bestämmer sig för att lämna efter en presidentperiod.
Att utmana en sittande president inom det egna partiet är inte enkelt. Den demokratiske senatorn Ted Kennedy gjorde det mot Jimmy Carter 1980 och inom republikanerna gjorde den förre guvernören Ronald Reagan det mot Gerald Ford 1976. Utmanarna misslyckades men både Carter och Ford blev kraftigt försvagade av den interna maktkampen och förlorade sedan valen.
Skräckexempel
Lyndon Johnsons agerande inför valet 1968 ses som det avskräckande exemplet på hur en sittande president kan agera. Johnson hade som vicepresident efterträtt John F Kennedy vid mordet 1963 och satt resten av Kennedys drygt årslånga period. Han valdes sedan 1964 och kunde 1968 ställa upp till omval.
Men Vietnamkriget ledde till omfattande protester och missnöjet med Johnson tilltog. Eugene McCarthy, som var en kraftig krigsmotståndare, gick starkt i de första demokratiska primärvalen. Det ledde till att Lyndon Johnson meddelade att han inte ställde upp till omval när primärvalsprocessen redan dragit igång. Robert Kennedy -bror till John F, kastade sig då in och var med valvinsten i det sista primärvalet i Kalifornien på väg mot att vinna partiets nominering. Men efter segertalet i Kalifornien sköts han till döds.
Lyndon Johnsons vicepresident Hubert Humphrey hade fått en för kort startsträcka eftersom Johnson så sent meddelade att han inte ställde upp. Men i och med Kennedys död kunde Humphrey besegra McCarthy och bli partiets presidentkandidat.
Demokraternas konvent i Chicago blev dock kaotiskt både inne i arenan och ute på gatorna där protesterna mot kriget i Vietnam och dödsskjutningarna under våren av Robert Kennedy och medborgarrättskämpen Martin Luther King tog över. Republikanernas Richard Nixon – som förlorat mot John F Kennedy 1960 – besegrade sedan på hösten Hubert Humphrey.
Åldern en motståndare
Att Joe Biden skulle ge upp på samma sätt som Lyndon Johnson är ett mardrömsscenario för demokraterna. Det ger varken vicepresident Kamala Harris eller andra politiker en tillräcklig startsträcka för att kunna utmana republikanska kandidater av vilka Donald Trump för närvarande är den ledande.
Joe Biden, Kamala Harris och flera ministrar ska den kommande månaden resa runt i USA och "sälja" den presidentpolitik som av Vita huset beskrivs som en av de mest framgångsrika någonsin. Det ses som en inledning på Bidens uppladdning inför valet.
Motkampanjen finns både externt och internt med innebörden att Joe Biden är för gammal (80 år nu, 82 om han blir omvald och 86 år när en andra mandatperiod är slut). Det kan påverka slutstriden mot den republikanske kandidaten. Men ännu har ingen yngre demokrat lyckats ta sig förbi Biden som ännu tycks ha de tongivande inom partiet på sin sida.
LÄS MER:Bidens besök i Kiev drar USA djupare in i kriget