Därför dröjer Joe Biden med sitt presidentvalsbesked

Ska Joe Biden äntligen ge besked under tisdagen? En intensiv rykteskarusell är igång. Men opinionsmätningar visar att en majoritet av demokratiska väljare skulle vilja ha en annan kandidat.

ANNONS

Joe Biden har det senaste halvåret antytt att han tänker ställa upp till omval för presidentposten i USA 2024. Under påskhelgen sade han att han bara väntar på rätt tillfälle. Tisdag skulle kunna vara en sådan möjlighet. Inför valet 2020 tillkännagav han sin kandidatur just den 25 april.

Men opinionsmätningarna talar inte till Bidens fördel. Bara drygt 42 procent tycker att han gör ett bra jobb som president, enligt den senaste sammanställningen av Fivethirtyeight. Det är ingen panikartad siffra. Jämförbara mätningar med en del tidigare presidenter pekar åt samma håll.

Men det är den negativa inställningen till hans omval som är det stora bekymret. 72 procent av de tillfrågade i opinionsmätningar tycker att en period räcker. Tveksamheten bland de egna demokratiska väljarna är också betydande. Omkring 52 procent skulle helst vilja att partiet valde en annan presidentkandidat.

ANNONS

Ingen allvarlig utmanare

Å andra sidan finns det inte heller någon stor entusiasm hos republikanerna kring Donald Trump – som tillkännagivit sin kandidatur – eller Floridas guvernör Ron DeSantis, som ännu inte meddelat sina avsikter och som just nu är på en internationell rundresa som innefattar Japan, Sydkorea, Storbritannien och Israel. Men republikanerna väntas att vara mer enade kring den kandidat som till sist nomineras än vad demokraterna antas vara kring Joe Biden. Valdeltagandet kan därför bli avgörande.

Men ännu finns inga allvarliga utmanare till Joe Biden inom demokraterna. Och det finns lika många minus som plus om han beslutar sig för att ställa upp i presidentvalet ännu en gång.

Det negativa

• Åldern är den största nackdelen. Han är 80 år, 82 om han svär eden för ytterligare en period och 86 när den andra mandattiden är slut.

• Framtoningen är den av den äldre mannen, både i tal och rörelsemönster.

• Ukraina-skandalen, som förra valrörelsen ledde till att en riksrättsprocess inleddes mot Donald Trump, men som samtidigt ofördelaktigt exploderade runt Joe Bidens son Hunter Biden.

• Han har svårt att genomföra sin politik med ett republikanskt dominerat representanthus.

• Republikanerna tar upp en rad för Biden negativa ämnen från tidigare valrörelser.

På plussidan finns det en del som talar för Biden.

ANNONS

Det positiva

• Han har en väldigt lång erfarenhet som senator, vicepresident och president.

• Han driver frågor – som en sjukvårdsreform – som är viktiga för majoriteten av amerikanerna.

• Han har en gedigen administration med ministrar som stöttar honom och håller ihop.

• Han har en personlig framtoning som är medkännande och engagerad.

• Han har ett starkt stöd av de tidigare presidenterna Barack Obama och Bill Clinton, men uppskattas också av republikanen George W Bush.

Kan utnyttja presidentstatus

Ryktena om att Joe Biden lägger upp planerna för en ny valkampanj stärks av att han tillbringade den gångna veckohelgen på presidentens rekreationsställe Camp David där han samlade nära rådgivare som arbetat med den förra kampanjen. Julie Chavez Rodriguez arbetar i Vita huset och har den senaste tiden tagit på sig en rad nya uppgifter och väntas utses till kampanjchef. Ett huvudkvarter i Bidens födelsestat Pennsylvania planeras och även ett i hans hemstat Delaware, varifrån han bedrev den förra valrörelsen.

Joe Biden kan vänta med att tillkännage sin kandidatur och utnyttja det faktum att han är president och att han av det skälet får stor uppmärksamhet. Men en valrörelse måste ändå till stora delar skiljas från presidentämbetet och här är det viktigaste insamling av pengar till kampanjkassan. Det handlar om summor i miljardklassen och den processen måste inledas så snart som möjligt.

ANNONS

Demokraterna har redan beslutat att partiets konvent – där presidentkandidaten formellt nomineras – ska hållas i Chicago i Illinois sommaren 2024. Partiet har även bestämt att primärvalen ska inledas i South Carolina, där Biden är stark, och inte traditionellt i Iowa och New Hampshire där presidenten gjorde dåligt ifrån sig 2020. Republikanerna håller fast vid det gamla primärvalsystemet och håller sitt konvent i Milwaukee i Wisconsin.

Kandidater, som internt vill utmana Joe Biden om demokraternas nominering, har fortfarande tid på sig. Men med Bidens väntade besked krymper utrymmet betydligt.

LÄS MER:Klockan tickar för Joe Bidens kandidatur

LÄS MER:Analys: Därför utmanas Joe Biden av en Kennedy

LÄS MER:Problem på hemmaplan för Joe Biden

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS