Analys: Därför utmanas Joe Biden av en Kennedy

Kennedy mot Biden? En uppgörelse mellan de två kan skapa problem hos Demokraterna. Båda har antytt att de ställer upp i presidentvalet. Men ännu har ingen av dem givit klart besked.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Joe Biden meddelade under påskhelgen, så tydligt det bara gick, att han vill väljas till ytterligare en period som president. Det enda som återstår är det formella tillkännagivandet. Robert F Kennedy Jr twittrar att han umgås med tanken, men han har redan lämnat in formella papper till valmyndigheten.

Det är ovanligt att en sittande president, som söker omval, utmanas inom sitt eget parti. Hos demokraterna skedde det senast 1980 då Robert Kennedy Jr:s farbror Ted Kennedy ville bli vald i stället för Jimmy Carter. Men Ted Kennedy förlorade partiets nominering och Carter förlorade i sin tur sedan presidentvalet.

Robert F Kennedy Jr är son till politikern med samma namn. Pappan mördades 1968 då han just vunnit det sista primärvalet i Kalifornien och var på väg att nomineras till demokraternas presidentkandidat. Då var sonen bara 14 år och näst äldst i en syskonskara av tio. Det elfte barnet föddes några månader efter mordet.

ANNONS

Kennedydröm om ovala rummet

Robert Kennedy Jr har ett släktskap som är historiskt. Hans farbror John F Kennedy var president och hans egen far presidentkandidat. Båda mördades. Hans andra farbror var Ted Kennedy som var senator, misslyckades som presidentkandidat och dog 2009.

Det finns många barn och barnbarn till de tre bröderna John, Robert och Ted som velat ge sig in på en politisk karriär. Men i flertalet fall har de bara nått en bit på vägen och den högsta posten har hittills varit kongressledamot i representanthuset. Några har vunnit eller utsetts till positioner lokalt.

Men nu har Robert Kennedy Jr börjat göra allvar av sina presidentdrömmar. Det är inte troligt att det räcker särskilt långt. Mycket negativt ligger i potten för honom. Och flera i släkten – med betydligt mer positivt i bagaget – har upptäckt att Kennedydrömmen lever betydligt starkare än en önskan om Kennedy på en maktposition.

Robert Kennedy Jr är 69 år och var länge en uppmärksammad advokat som tog sig an miljöfrågor och ursprungsbefolkningens rättigheter. Han utmanade betydande företag och drev rättsfall där stora och mindre vattendrag, sjöar och kustområden förorenats och vann i flera fall. Han drev även fall mot läkemedelsindustrin.

Jämförde coronaplan med nazism

Men han började senare även engagera sig på ett mer kontroversiellt sätt mot läkemedel som han hävdade gav allvarliga biverkningar hos barn, som autism och svåra allergier. Ett av hans egna sex barn lider av allergi. I en bok utvecklade han sina tankegångar och gick till attack mot Anthony Fauci, som tills nyligen var chef för USA:s nationella institut för allergier och infektionssjukdomar och som under covid-pandemin förespråkade bland annat vaccinering. Kennedy ger sig i boken "Den verklige Anthony Fauci" även på Bill Gates som finansierar stora vaccinationsprogram i utvecklingsländer.

ANNONS

Kennedy jämförde i ett uttalande judarnas situation under nazismen med amerikanernas under pandemin och hävdade att judarna haft det bättre. Han bad senare om ursäkt men har blockerats av sociala medier som Instagram.

Under pandemin blev Kennedy en av de starkaste rösterna i antivaccinationsrörelsen både i USA och internationellt. Detta har uppmärksammats av personer kring Donald Trump, som den tidigare rådgivaren Steve Bannon, som kraftigt uppmuntrar Kennedys kandidatur både av skälet att rörelsen mot vaccinering fått en känd förgrundsgestalt och att en intern strid inom demokraterna kan gynna republikanerna och särskilt Trump.

Robert Kennedys antivaccionationskampanj är negativ för honom inte bara inom det demokratiska partiet. Flera av hans syskon tar dessutom tagit avstånd från honom och en syster kallar honom för "farlig och destruktiv".

Kennedy har även fått familjen emot sig när det gäller mordet på fadern vid valmötet 1968. Sirhan Sirhan greps och dömdes och avtjänar livstidsstraff. Kennedy hävdar att det kan finnas en annan skytt än Shiran och har arbetat för hans frigivande.

Trassliga förhållanden

I ett annat rättsfall har han också hamnat på kant med familjen. En kusin – syskonbarn till hans mor Ethel Skakel Kennedy – är dömd för mord på en flicka som hittades död på familjen Skakels egendom. Robert Kennedy anser att kusinen är oskyldigt dömd och har pekat ut en annan gärningsman. Även i det här fallet har han inte fått släkten med sig.

ANNONS

Privat har Kennedy både hälsoproblem och en tragedi i bagaget. Han har problem med rösten, spasmodic dysphonia, och har svårt att få fram orden. Hans andra fru, Mary Richardson, hängde sig sedan han begärt skilsmässa och fått vårdnaden om barnen. Richardson var arkitekt och ansvarig för en miljöombyggnad av släkten Kennedys hus där paret bodde under sitt äktenskap. Drog- och alkoholmissbruk finns även med i bilden. Robert Jr har tidigare dömts för heroininnehav och Mary för att ha kört bil påverkad.

Nu stöds Robert Kennedy av sin nya fru Cheryl Hines i sina presidentplaner. Hans syskon tar avstånd eller vill inte bli inblandade. Modern Ethel – som är 95 år och bor i Florida – var höggravid och med på valmötet i Kalifornien när hennes man sköts. Ännu har hon inte uttalat sig om sonens planer på att försöka bli president. I början av sommaren väntas han offentliggöra sin kandidatur.

LÄS MER:USA:s ambassadör: ”Brutaliteten har chockat oss”

LÄS MER:Klockan tickar för Joe Bidens kandidatur

LÄS MER:Att kalla USA bananrepublik kan skada Trump

LÄS MER:Nu börjar striden om republikanernas presidentkandidat

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS