Tidigare presidenten Donald Trump i domstolen i New York.
Tidigare presidenten Donald Trump i domstolen i New York. Bild: Timothy A. Clary

Att kalla USA bananrepublik kan skada Trump

Donald Trump förnekar allt som han anklagas för. Men han jämför även USA med ett korrupt u-land med tveksamt juridiskt system och valfusk som berövat honom presidentposten.
– Jag trodde aldrig att vi skulle få uppleva detta i Amerika, säger han.

ANNONS

Donald Trump framställer sig som ett självuppoffrande banérföre för "sanna värden" och påstår att han är det första offret för dem som vill vända utvecklingen åt ett annat håll.

– Idag är det jag och i morgon kan det vara du, framhåller han när han riktar sig direkt till sina sympatisörer.

Den strategin har Trump använt sig av ända sedan han började att umgås med tanken att ge sig in i politiken. Det handlar inte om honom som person, utan om att han driver de frågor som engagerar i folkdjupet och som ingen annan är förmögen att genomföra.

Men Trump tar nu det hela ett steg längre och kallar USA för ett u-land, likställt med nationer med ett kraftigt demokratiskt underskott och korrupta ledare.

ANNONS

Ännu avspeglar sig inte Trumps negativa omdömen om USA i opinionsmätningarna. Han har i stället fått några ytterligare opinionspoäng och bidragen till hans kampanjkassa strömmar in.

Splittrade republikaner

Samtidigt är det inte Trumps bild av USA som majoriteten av amerikanerna delar. De må rikta kritik mot politiska motståndare och beslut som fattas, men generellt finns en kraftfull uppställning bakom inställningen att USA är världens ledande demokratiska nation med grundläggande värderingar som omvärlden ser upp till och respekterar.

Att kalla USA för en "bananrepublik" faller i regel inte i god jord, inte heller att med ord underminera det juridiska systemet eller valprocessen.

Republikanerna är dessutom splittrade i sin syn på Donald Trump. Tongivande republikaner på högerkanten i representanthuset ser det första åtalet mot Trump som en politisk handling men det är för tidigt att säga hur det hela uppfattas av republikanska väljare som brukar beskrivas som moderata, "country club-republikaner". I Trumpkretsen benämns dessa väljare föraktfullt för RINO, Republican In Name Only, med vilket menas att de bara är republikaner till namnet men inte delar de konservativa uppfattningar som Trump står för.

Donald Trump satt tyst i rättssalen i New York när åtalspunkterna mot honom lästes upp, förutom när han bestred dem med "icke skyldig". Det var tydligt att hans advokatteam rekommenderat honom att inte tala och att inte heller svara på journalisters frågor så länge som han befann sig i New York. Han åkte direkt från domstolsbyggnaden till sitt flygplan – som han döpt till Trump Force One med anspelning på presidentplanet Air Force One – på flygplatsen La Guardia.

ANNONS

Sparsamma demonstrationer

En stor del av New Yorks poliskår var inkallad för att hålla ordning men att döma av de direktsända bilderna från helikoptrar som följde Trumps förflyttningar var det sparsamt med demonstranter längs vägarna, både för och mot expresidenten.

På sin egendom Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida hade Trump vid hemkomsten bjudit in ett hundratal sympatisörer som jublade och skanderade "USA, USA, USA" när han tog ut svängarna och inte bara förnekade allt som han anklagas för utan också drog in domaren i New York, hans fru och dotter. Ett foto på dottern har Trumps son, Donald Jr även lagt ut på sociala medier.

Det kommer att bli en svår manöver för Trumps erfarna jurister att hålla en rak linje i försvaret. Rättegången tros inledas först i slutet av året eller i början av 2024. Då är kampanjen inför primärvalen intensiv och fler åtal mot Trump kan vara aktuella även i andra frågor som stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 och påstådda skattebrott.

Åtalet som nu behandlas är av mindre dignitet än de som kan vänta. Men bokföringsbrott som dessa, som innebär att kampanjpengar olagligt använts för privata ändamål, är allvarligt nog. Åtalet siktar in sig på frågan varför pengar betalades ut för tystnad till en porrstjärna, en playboymodell och en dörrvakt om ingenting föranlett utbetalningarna.

ANNONS

Att som första president, eller expresident, bli åtalad är ett allvarligt störningsmoment i Trumps påbörjade nya valkampanj. Advokaterna har mer att göra än strategerna som sköter valrörelsen. Donald Trump riskerar dessutom att på egen hand försvåra för sig själv med kommentarer som inte ens de slipade juristerna kan hantera.

LÄS MER:Donald Trump inför rätta: ”Känns overkligt”

LÄS MER:Det här är vad Trump åtalas för – 34 punkter som han nekar till

LÄS MER:Det här är Alvin Bragg – åklagaren som kan fälla Trump

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS