Donald Trump inför rätta: ”Känns overkligt”

USA:s före detta president Donald Trump ställs inför rätta under tisdagen. Inför att han skulle få åtalspunkterna fördes han till polisförvar. I rättssalen ställdes han inför 34 åtalspunkter och Donald Trump hävdade att han var oskyldig.
– Det enda brott som jag har begått är att utan fruktan försvara vårt land från dem som försöker förstöra, sa Trump under nattens presskonferens.

ANNONS
|

Det har varit mycket spekulationer inför att den formella rättsprocessen mot Donald Trump inleddes. Åtalspunkterna har varit belagda under strikt sekretess och lästes upp för honom i domstolen under tisdagskvällen.

Säkerhetspådraget har varit enormt utanför domstolsbyggnaden på 100 Centre Street. Det har varit demonstrationer både för och mot åtalet mot Donald Trump.

Från och med klockan 20 infann sig Trump i rättssalen. Trump representeras av advokaterna Susan Necheles och Joe Tacopino, samt Todd Blanche.

Åklagarsidan företräds formellt av distriktsåklagare Alvin Bragg, med formella titeln district attorney, Manhattan. Bragg är de facto chefsåklagare med omkring 500 jurister anställda under sig, rapporterar TT.

ANNONS

Skrev på Truth social

Precis innan rättsprocessen inleddes blev Donald Trump formellt gripen och placerad i polisförvar innan han skulle in i rättssalen.

Då skrev Donald Trump på sitt sociala medium Truth social:

”Känns så OVERKLIGT – WOW, de kommer att GRIPA MIG. Jag kan inte förstå att det här händer i Amerika.”

När han fördes till rättssalen hade han möjlighet att gå fram till pressuppbådet för att ge en kommentar. Men han gav kamerorna en blick och gick sedan direkt in i rättssalen.

Nekade till brott

Några stillbildsfotografer från pressen släpptes in innan det hade börjat för att ta bilder.

I rättssalen fick han 34 åtalspunkter upplästa för sig och Donald Trump hävdade att han var oskyldiga på samtliga, enligt uppgifter till CNN. Enligt uppgifter inifrån rättssalen var det så tyst att man kunde höra en knappnål falla.

Senare på kvällen offentliggjordes vad åtalspunkterna innehåller. Det handlar om den betalning på 130 000 dollar som gjordes till porrskådespelaren Stormy Daniels för att hon skulle hålla tyst om hennes och Donald Trumps sexuella umgänge. Förutom Stormy Daniels handlar det om ytterligare en kvinna, playboymodellen Karen MacDougal.

Trumps tidigare advokat har tidigare dömts i ett fall kopplat till utbetalningen. Det står beskrivet i åtalet att Donald Trump inte bara kände till utan också beordrade Cohen att fördröja betalningen så länge det gick.

ANNONS

I åtalet beskrivs det som att Donald Trump betalade för att undanhålla negativ information om honom i samband med att han kandiderade till president. Det kan vara ett brott mot landets lagar om valkampanjsfinansiering.

Trump: ”Vårt land går åt helvete”

Under natten mot onsdagen, svensk tid, höll Donald Trump en presskonferens i bostaden Mar-a-Lago i Florida. Han inledde talet med att kritisera åtalet och förneka till brott.

– Det enda brott som jag har begått är att utan fruktan försvara vårt land från dem som försöker förstöra, säger Donald Trump.

Han anklagade bland annat åklagare och domare, och sa att åtalet var fejk.

– Jag trodde aldrig att detta kunde hända i USA, säger han.

Ex-presidenten sa också att rättssystemet är sönder. Han pratade i 25 minuter framför en jublande publik.

– Vårt land går åt helvete, säger Donald Trump.

Joe Biden fokuserar på annat

Joe Bidens pressekreterare har uppgett för CNN att den nuvarande presidenten kommer att följa nyheterna kring rättegången men att det inte är hans primära fokus.

– Presidenten kommer att fokusera på det amerikanska folket som han gör varje dag. Detta är inget som är ett fokus för honom, säger Karine Jean-Pierre.

LÄS MER:Bakgrund: Trumps affärer med Stormy Daniels

LÄS MER:Några goda råd till kåkfarare Trump

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS