Polischefen om kollegan som dog: "Var relativt ny i yrket"

Flaggan vajar på halv stång utanför Polishuset i Göteborg. Deras kollega, en polis i 30-årsåldern, sköts ihjäl kvällen innan. Under torsdagen fanns inga misstänkta, men polisen har signalement och har tagit in flera personer på förhör.
– Jag känner en stark beslutsamhet att vi ska göra vad vi kan för att klara upp det här, säger Göteborgs polischef Erik Nord.

ANNONS
|

Larmet kom strax efter klockan halv elva på onsdagskvällen – inom några minuter hade både Klas Johansson, chef för Polisregion Väst, och Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, informerats om vad som hade hänt. En polis hade skjutits i Biskopsgården på Hisingen.

Ungefär en timme senare fick de beskedet att polisen hade dött av sina skador.

Han hade varit ute och jobbat med en kollega i Biskopsgården på Hisingen.

– Det är ett av våra utsatta områden där arbetar vi i princip dagligen med hög polisnärvaro, säger Erik Nord.

Han berättar att det ”ligger konflikter och pyr” och att det var därför de tjänstgjorde i området.

ANNONS

Poliserna patrullerade i området på moped och pratade med några personer när det plötsligt inträffade en skottlossning. En av poliserna blev så illa träffad att han avled.

Han var drygt 30 år och relativt ny i yrket, berättar Erik Nord.

– Jag tror att många av oss känner en tomhet och en sorg. Det här är något vi vet kan inträffa men det går inte att förbereda sig utan när det inträffar så blir det väldigt sorgset, säger han.

– Samtidigt känner jag en väldigt stark beslutsamhet i mig själv och mina medarbetare att vi ska göra vad vi kan för att klara upp det.

LÄS MER:Poliser över hela Sverige hedrar sin döde kollega

LÄS ÄVEN: Boende i Biskopsgården efter polisens död: ”Känns som det blir värre och värre”

Går inte ut med signalement – än

Polisen har gått upp i en särskild händelse och flera personer har hämtats till förhör under natten. Under presskonferensen som hölls vid niotiden på morgonen sa Erik Nord att man ännu inte hade någon misstänkt.

Enligt initiala uppgifter var polisen klädd i polisuniform när han blev skjuten, men man vill ännu inte gå ut med något motiv till dådet.

– Det kan utredningen ge efterhand. Förhoppningsvis kommer bilden att klarna djupare in i det här utredningsmaterialet, säger Klas Johansson.

ANNONS

Senare under torsdagen sa Erik Nord att det inte finns indikationer på att det var polisen som var den tänkta måltavlan.

– Det mest sannolika just nu är att skjutningen inte var riktad mot polisen, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

Har ni något signalement på någon misstänkt eller misstänkta?

– Det finns sådana uppgifter i förundersökningen, ja, säger Erik Nord.

– Vi kommer förmodligen att gå ut med något men det är föremål för analys. Vad vi ska ut med, när vi ska gå ut med det och hur vi ska delge den typen av information? Vi kommer återkomma till det under dagen, säger Klas Johansson.

Vad har lett fram till den här situation där en polisman blivit skjuten till döds på öppen gata?

– Vad svarar man på en sådan fråga? Det är otroligt tragiskt, säger Klas Johansson.

– Det här är områden där vi har konflikter som dyker upp och det inte bara där utan det har vi på olika ställen. Vi jobbar med lokala lägesbilder både långsiktigt och kortsiktigt och våra poliser är väldigt tränade. Vi har varit väldigt framgångsrika också så att det här hände är en rejäl chock för oss alla.

ANNONS

Polisen har även gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket, med anledning av ett dödsfall på en arbetsplats. För att hedra sin kollega kommer polisen att flagga på halv stång under torsdagen. Klockan tolv på torsdagen höll även Polismyndigheten en tyst minut för mannen.

LÄS ÄVEN: Analys: Efter Luna, Yuusuf och Petar – ännu en gräns är passerad

LÄS MER:Löfven: ”Vi delar er sorg och ilska”

Polis i Göteborg dog i tjänsten 2017

Sommaren 2017 dog en polis som hade arbetat på både Hisingen och i centrala Göteborg i tjänsten. Han jagade två rånare som flydde över E20 till fots när han blev påkörd av en personbil.

Den händelsen bedömdes som en olycka, men har något liknande det som hände i natt hänt tidigare i Göteborg?

– Man får nog gå väldigt långt tillbaka, på 60-talet ska det tydligen ha varit en del polismän som avled på grund av skottlossningar men senast det hände var 2007 och det var inte i Region Väst, säger Erik Nord.

LÄS MER: Polisen Per, 43, hedras av sina kollegor

LÄS MER: Polisen dog under jakten – så döms rånarena

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS