Löfven: ”Vi delar er sorg och ilska”

En polis har skjutits till döds i Biskopsgården. Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg uttrycker både avsky och deltagande efter dådet.
– Vi delar er sorg och ilska. Ingen ska behöva mista livet när man gör sitt jobb, säger statsministern.

ANNONS
|

Det var allvarsamma miner när Stefan Löfven och Mikael Damberg kommenterade dödsskjutningen i Biskopsgården.

– Vi vill uttrycka vårt djupaste deltagande till polisens familj, anhöriga och kollegor, säger Löfven.

Han menar att skjutningen är ett angrepp på rättsstaten och det öppna demokratiska samhället.

– Jag har varit i kontakt med regionpolischefen Klas Johansson och mitt i sorgen så kraftsamlar nu polisen för att gripa den eller dem som är skyldiga till detta avskyvärda dåd, säger Löfven.

Han menar att polisen är mitt uppe i en offensiv mot kriminella miljöer i såväl Göteborg som övriga Sverige och menar att det kommer att fortsätta med full kraft.

ANNONS

Damberg: ”En polisman har mördats”

Även Mikael Damberg (S) uttryckte sitt deltagande med anhöriga och poliser i landet, men också med de boende i Biskopsgården.

– Och i likhet med statsministern känner jag ilska. En polisman har mördats på öppen gata, skjuten i tjänsten.

Damberg har pratat med rikspolischefen Anders Thornberg efter det inträffade. Han menar att det på torsdagen ännu inte finns någon misstänkt men att ett stort antal personer har frihetsberövats för att förhöras.

”Ökat polisens verktyg och resurser”

Finns det anledning till självkritik från regeringen, har ni gjort tillräckligt för att säkra situationen i området?

Stefan Löfven:

– Sedan vi tillträdde 2014 har vi arbetat målmedvetet med att öka tryggheten och också se till att polisens verktyg, resurser och antal stärks. Och vi skärper lagar. Vi har nu 1000 fler brottslingar bakom lås och bom. Men man kan alltid göra mer, och det kommer vi att göra.

Vad gör ni konkret för att poliser och boende ska kunna känna sig trygga?

– Här och nu är det polismyndigheten som gör det operativa arbetet, de sätter in förstärkningsåtgärder och sätter in ökad lokal närvaro för att öka tryggheten för de boende. Det är polisen som leder en mördarjakt just nu och det är det fokuset vi ska ha nu, säger Mikael Damberg.

ANNONS

Inrikesministern konstaterar också att det är svårt att helt reducera de risker som finns med polisyrket, men att myndigheten och polisfacket jobbar aktivt med de frågorna.

– Det är en lång rad punkter som de jobbar med. Från de fackliga organisationerna hör jag ofta att man är för få, och att det gör att man inte känner trygghet. Det jobbar vi aktivt med nu, säger Mikael Damberg.

En rad andra politiker har också kommenterat den dramatiska händelsen i Biskopsgården.

LÄS MER:Polis skjuten till döds i Biskopsgården

”Brutalt illdåd som drabbar hela samhället”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kallar det en attack på rättsstaten, i ett inlägg på Facebook.

”Detta brutala illdåd berör och drabbar hela vårt samhälle. Polisen finns på plats i vår vardag för att upprätthålla lag och ordning, att se till att människor kan leva sina liv i fred och trygghet. Dödsskjutningen är därmed också en attack mot den demokratiska rättsstaten.”

Hans partikamrat, den rättspolitiske talespersonen Johan Forssell, säger till GP:

– Jag tror att svenska folket är trött på politiker som utlovat förändring men där väldigt lite händer i praktiken. Vi måste pröva helt nya vägar och visa en helt annan politisk handlingskraft mot de kriminella gängen. Det handlar om att sätta in mönsterbrytande åtgärder mot de kriminella gängen, till exempel dubblerade straff, möjlighet för polis att använda proaktiv avlyssning mot gängkriminella och kriminalisera deltagande i gängen.

ANNONS

Även Annie Lööf (C) upprörs. På Twitter skriver hon:

”En polis har mördats när han gjort sitt jobb för att skapa trygghet. Detta är en attack på hela vårt samhälle, vi måste göra mer för att trycka tillbaka gängvåldet och lagföra de skyldiga. Mina tankar är med polisens anhöriga och kollegor.”.

Och V-ledaren Nooshi Dadgostar:

”En polisman beskjuten till döds i tjänsten. En förfärlig händelse. Något som aldrig någonsin ska få hända. Mina tankar är med familjen och de anhöriga.” skriver hon på Twitter.

LÄS MER:Starka reaktioner efter polisens död

LÄS MER:Polischefen om kollegan som dog: "Var relativt ny i yrket"

LÄS MER:Boende i Biskopsgården efter polisens död

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS