Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/28

Per dog under rånarjakten - så döms rånarna

Polismannen Per Nattvide dog i en olycka under rånarjakten. De maskerade och beväpnade männen fick med sig gods till ett värde av över 120 000 kronor vid rånet mot tobaksbutiken i Göteborg. Nu har de fyra männen dömts.

Beväpnade och maskerade stormade männen tobaksaffären vid Kaggeledstorget i Göteborg. De riktade ett pistolliknande föremål mot personalen och slog denne i huvudet med föremålet, som senare visade sig vara en soft air gun.

Innan rånarna flydde från platsen plockade de på sig cigaretter, kontanter, postpaket och annat till ett värde av över 120 000 kronor.

Sprang över E20 - Per sprang efter

Polishelikopter och polisbilar följde efter den flyende rånarbilen. Vid Ånäsmotet fick de punktering och då sprang några av rånarna över E20.

Göteborgspolisen Per Nattvide, 43, följde efter till fots. Då kom en bil i full fart. Föraren hann inte stanna och olyckan var framme. Per Nattvide blev påkörd och skadorna blev så allvarliga att hans liv inte gick att rädda.
– Det är klart det är tungt, det är många sorgsna miner när vi förlorar en kollega och god vän till många av oss, sa Erik Nord, polischef i Göteborg efter händelsen.

"Tog fram pistolen"

Jakten efter rånarna fortsatte. Med hjälp av en hundförare kunde de spåra upp männen och de kunde gripas. I slutet av augusti åtalades de fyra männen för rånet.

Tre av de åtalade har erkänt brott.
– Alltså när vi åkte dit då var planen att vi skulle köpa. Men när vi kom dit gick det fort. NN han bara tog fram pistolen och började attackera mannen. När han tog fram pistolen förstod jag att de skulle råna, berättade han och fortsatte.
– Jag hjälpte XX att bära tobak och NN och ZZ bar på annan påse och ställde i bilen.

Den fjärde mannen påstår att han också var med vid rånet - men att han utförde gärningen under hot och därför anser han att han ska frias.

Nu har tingsrättens dom meddelats. Tingsrätten dömer samtliga för rånet. Straffen varierar mellan fängelse i två år och sex månader, ett år och sex månader, ett år och tre månader samt ungdomsvård. De tre äldsta ska även utvisas och får inte återvända till Sverige på tio år.

Tingsrätten skriver att de anser att mannen som påstår att han tvingades utföra rånet visst var medveten om vad som ske - utifrån hans agerande: "Utifrån vad
som framkommit av övervakningsfilmen är det enligt tingsrättens mening tydligt att
NN deltog i rånet inne i butiken på ett sätt som inte är förenligt med
någon som hotats till livet och instruerats att enbart köra bilen på det sätt som
NN beskrivit
". 

Tingsrätten anser att de fyra männen utfört rånet "tillsammans och i samförstånd" och anser att alla ska dömas.

Ingen åtalas för Pers död

Åklagaren anser inte att det finns ett så tydligt samband mellan rånet och polismannen Per Nattvides död att det ska ingå i åtalet. Inte heller den man som körde bilen åtalas, händelsen bedöms som en olycka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.