Oroligheter i centrala Göteborg efter demonstrationer

Söndagens Black lives matter-demonstration i Göteborg har upplösts av polisen efter att runt 2 000 personer samlats vid Heden. Det som började som en fredlig protest har upplösts och urartat till tumult i centrala stan. Och situationen var vid 19-tiden fortfarande inte under kontroll.
– Flera killar som normalt sett vållar problem för oss i vissa förorter har varit inblandade i oroligheterna, säger Christer Fuxborg, presstalesperson hos polisen i region Väst.

ANNONS
LocationGöteborg||

Det har nu gått nästan två veckor sedan amerikanen George Floyd, 46, dog efter ett brutalt polisingripande i staden Minneapolis. En händelse som sen dess har resulterat i att demonstrationer mot polisvåld och rasism avlöst varandra runt om i USA. Demonstrationerna har sen spridits till resten av världen.

Tidigare i veckan hölls manifestationer i både Stockholm och Malmö. Båda upplöstes av polis, baserat på de restriktioner som införts gällande allmänna sammankomster som har införts för att minska risken för smittspridningen av coronaviruset.

LÄS MER:Förbudet kring sammankomster – detta gäller

Över 3 000 anmälda till demonstration

Under söndagen, med start klockan 14, kommer en Black lives matter-demonstration att hållas i George Floyds namn även i Göteborg.

ANNONS

På Facebook hade under söndagsmorgonen över 3 500 människor meddelat att de kommer att närvara på manifestationen och på sociala medier har flera arga röster ifrågasatt varför demonstrationen, trots smittoriskerna, har fått tillstånd.

– Demonstrationsrätten är stark, grundlagsskyddad. Det är fundamentalt att man får samlas och uttrycka sina rättigheter, svarar biträdande kommenderingschef Anders Börjesson.

LÄS MER:Tiotusentals i fredliga demonstrationer i USA

Kritik mot demonstration under corona

Black lives matter-demonstrationerna runt om i Sverige har diskuterats flitigt de senaste dagarna. Många säger sig stå bakom budskapet, men flikar samtidigt in att tidpunkten inte är rätt, med tanke på den pågående pandemin.

Arrangörerna bakom söndagens demonstration i Göteborg har bemött kritiken i ett pressmeddelande: bland annat skriver de att kritiken som de mottagit visar på att problemet inte är att folk samlas i grupp, utan vilka det är som samlas. Vidare påpekar de att de under maj månad sett både upptagna uteserveringar och stora grupper i parker, utan att polisen ingripit.

Demonstrationen i Stockholm fick upplösas på grund av det höga deltagandet.
Demonstrationen i Stockholm fick upplösas på grund av det höga deltagandet. Bild: Jonas Ekströmer/TT

På evenemangets Facebooksida radar de även upp strikta instruktioner till dem som tänker närvara: Utöver att betona vikten av att ta hänsyn till Folkhälsomyndighetens riktlinjer går de ett steg längre och ber alla att bära munskydd.

"Vi som arrangörer är väl medvetna om risker och konsekvenser och tar hänsyn till detta genom upprätta restriktioner och ramverk genom att dela ut munskydd, påminna deltagare om att hålla avstånd – sedan uppmanar vi så många som möjligt att delta via Facebook-liven", skriver arrangörerna i pressmeddelandet.

ANNONS

LÄS MER:Merkel fördömer George Floyds död

Demonstration har fått tillstånd från polis

I en tidigare artikel där GP rapporterade att polisen i region Väst gått upp i särskild händelse inför helgen påpekades dilemmat mellan demonstrationsfriheten och de tillfälliga restriktionerna. Men polisen säger att de noga övervägt beslutet.

– Vi har bedömt att demonstrationsfriheten är så stark, säger polisen Anders Börjesson och fortsätter:

– Om vi ska avslå en ansökan, då krävs det ganska starka skäl och vi förväntar oss att arrangörerna tar ansvar när vi säger att det är högst 50 personer som gäller.

Varför en så stor yta som Heden, om nu så få kommer att få närvara?

– Arrangören vill vara där och det är en bra plats att demonstrera på. Att anvisa till en trängre plats hade varit sämre, om det kommer fler.

Han säger att han ser angelägenheten i orsakerna till demonstration.

– Alla ska behandlas lika, med värdighet och respekt, oavsett etnisk bakgrund. En oerhört angelägen sak att manifestera för, säger han och fortsätter:

– Sen är det ju en illa vald tidpunkt. Vi vill inte sätta vården i ett svårt läge inför sommaren. När vi har samtalat med smittskyddsläkaren så har han sagt att detta inte är bra och tryckt på att alla riskerar att bära på smittan.

ANNONS

Han avslutar:

– Detta har vi kommunicerat och vi hoppas på en lugn och fredlig demonstration.

Följ demonstrationen live under dagen på GP.se

ANNONS