Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Manifestation lockade tusentals till Sergels torg

Många ville visa sitt stöd för Black lives matter-rörelsen på Sergels torg under onsdagskvällen. Uppskattningen är att det var över 1 000 personer på plats.
– Det är viktigt att belysa problemet med polisbrutalitet över hela världen. Mest i USA där det är i fokus nu. Vi kände att vi behövde visa solidaritet med de som kämpar där, säger en av arrangörerna, Mona Hasan.

På Sergels torg i Stockholm pågick under onsdagskvällen en manifestation till stöd för Black lives matter-rörelsen. Tusentals personer kom till platsen för att protestera mot polisbrutalitet.

– Sociala medier har gjort sitt. Saker och ting sprids snabbt. Ingen av oss hade räknat med att det skulle bli så mycket folk. Vi hade bara tillstånd från polisen för 50 personer, sen dök det upp tusentals, säger Ibbi Chune Jogestrand, en annan av arrangörerna.

Slagorden duggade tätt samtidigt som flera deltagare visade bilder på George Floyd, den man som dog av polisens våld i USA som blev startskottet på demonstrationerna som sker runt omkring i USA. Många hade med sig plakat med orden "I can´t breathe" som George Floyd sa vid gripandet som ledde till hans död.

Mona Hasan och Ibbi Chune Jogestrand, arrangörer. Bild: Arne Larsson
Mona Hasan och Ibbi Chune Jogestrand, arrangörer. Bild: Arne Larsson

Manifestationen skingrades

Vid sjutiden började polisen försöka skingra alla de demonstranter som samlats på torget. Redan vid 18-tiden uppmanades folk att skingra sig, eftersom folksamlingar större än 50 personer inte är tillåtna, skriver TT.

– Det är klart att det finns mycket brister i det svenska rättssystemet, men polisen idag har varit väldigt tillmötesgående. De har informerat om allt innan de har gjort saker. Det kom inte som en chock att de skingrade oss, säger Ibbi Chune Jogestrand.

– Det har varit jätteviktigt med en dialog med polisen för att det ska funka. Vi tyckte ändå att det gick bra, säger Mona Hasan.

Efter manifestationen var Kungsgatan full med folk. Bild: Arne Larsson
Efter manifestationen var Kungsgatan full med folk. Bild: Arne Larsson

Enligt Aftonbladet hade arrangörerna beviljats tillstånd mellan klockan 18 och 20. Men strax innan manifestationen skulle börja ska polisen på plats ha meddelat att den skulle upplösas.

Folk går runt på stan

Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen i region Stockholm, kan inte säga hur många som var på plats under manifestationen, men att det var betydligt fler än de 50 som tillståndet gällde. Han menar att de valde att upplösa sammankomsten av hälsoskäl.

Först hade de en dialog med arrangören då det är deras ansvar att se till att anvisningarna följs, sen försökte de via dialog med personerna på plats.

">
Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen i region Stockholm. Bild: Sara Brynedal/Polisen
Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen i region Stockholm. Bild: Sara Brynedal/Polisen

Lyssnade de på er?

– Så småningom, säger Mats Eriksson.

Kunde de hålla avstånd till varandra?

– Det var nog väldigt svårt med tanke på den stora mängden folk.

Hade ni förväntat er att det skulle komma så mycket folk?

– Vi hade beredskap för att det skulle bli fler.

Efter manifestationen rörde sig många deltagare genom stan, och Kungsgatan var full med folk, enligt GP:s reporter på plats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.