Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Inga gripanden skedde under kvällen Black lives matter-demonstration i Malmö.  Bild: Andreas Hillergren/TT
Inga gripanden skedde under kvällen Black lives matter-demonstration i Malmö. Bild: Andreas Hillergren/TT

Inga gripanden vid demonstrationen i Malmö

Den demonstration som under torsdagskvällen hölls i Malmö till stöd för den internationella rörelsen Black lives matter resulterade inte i några gripanden. Demonstrationen fick tidigt upplösas av polis, på grund av att för många deltog, men flera hundra deltagare tågade sen in mot stadens centrum.
– Vi tog ett aktivt beslut att vara tålmodiga och hålla en dialog, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Vid 18-tiden under torsdagskvällen valde polisen i Malmö att upplösa den demonstration som anordnats för Black lives matter-rörelsen i staden. Till en början samlades demonstranterna vid Ribersborg, och det tog runt en timme för folksamlingen att skingras efter polisens order.

– Vi såg redan innan den skulle starta vid 18 att det var mer än 50 personer, så vi upplöste den, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson i region Syd.

Demonstranterna samlades först på Ribersborgsstranden i Malmö. Bild: Andreas Hillergren/TT
Demonstranterna samlades först på Ribersborgsstranden i Malmö. Bild: Andreas Hillergren/TT

Därefter, vid 19.20-tiden, valde en större mängd demonstranter att gå mot Stortorget. Under marschen skanderades det olika budskap, så som ”krossa rasismen” och ”no justice, no peace”. Senare på kvällen kom folkmassan fram till stadens Rättscentrum. Där väntade en rad polisbussar som stoppade demonstrationstågets framfart, som var där runt 21-tiden.

– Då stannade vi av och gjorde det omöjligt för dem, så då vände de och gick längs Drottninggatan in mot centrum.

LÄS MER: Manifestation lockade tusentals till Sergels torg

LÄS MER: Sjätte dygnet med protester i USA

Inga riktiga konfrontationer mellan demonstranter och polis har rapporterats under kvällen.

– Inga gripanden, inga omhändertaganden, säger Ewa-Gun Westford och fortsätter:

– Vi tog ett aktivt beslut att vara tålmodiga och hålla en dialog. Vi ville verkligen inte bidra till någon konfrontation. Så vi har fört dialog och det har fungerat bra.

Tåget stoppades senare alldeles utanför polishuset och ändrade då riktning. Bild: Andreas Hillergren/TT
Tåget stoppades senare alldeles utanför polishuset och ändrade då riktning. Bild: Andreas Hillergren/TT

Vid 22.30 på kvällen meddelade polisen att folksamlingen nu befann sig på Möllevångstorget och att den höll på att lösas upp.

Till minne av George Floyd

Bakgrunden till demonstrationerna som blossat upp i flera städer runt om i Europa och resten av världen, har sitt ursprung i amerikanen George Floyds bortgång. Den 46-årige mannen dog efter ett polisingripande, efter att en polisman tryckt sitt knä mot hans nacke i över åtta minuter.

Händelsen utspelades i staden Minneapolis i USA, och protester mot polisbrutalitet har sen spridit sig över landet, efter att övergreppet filmats och spridits.

Över 3 000 personer hade anmält sitt intresse för demonstration, enligt nyhetstjänsten TT. Bild: Andreas Hillergren/TT
Över 3 000 personer hade anmält sitt intresse för demonstration, enligt nyhetstjänsten TT. Bild: Andreas Hillergren/TT

Klagomål från allmänheten

Även fast kvällens händelser utspelades utan några våldsamheter mellan polis och demonstranter så har polisen i Malmö fortfarande fått en del klagomål, fast i form av mejl och telefonsamtal från människor som inte tycker om att folk får samlas trots den pågående coronapandemin.

– Vi såg ingen laglig möjlighet för oss att inte bevilja tillståndet, säger Ewa-Gun Westford och refererar till det demonstrationstillstånd som gavs för 50 personer mellan klockan 18 och 20.

– Det är grundlagsskyddat. Så var det med det.

LÄS MER: George Floyd hyllas med sång och applåder

"Man måste förstå att vi är mitt inne i en pandemi"

I kvällens Aktuellt i SVT intervjuades inrikesminister Mikael Damberg (S) om demonstrationerna i Malmö och Stockholm. Han ville inte besvara frågan om polisen gjorde rätt som gav tillstånd till demonstrationerna.

– Det är polisen som ska bedöma det, inte jag som minister. Jag ska inte ha uppfattningar om vare sig hur polisen beviljar tillstånd, eller hanterar tillstånd, sa han i Aktuellt.

Han sa dock att det "är ytterst olämpligt att samla så här många människor", men att han kan förstå hur många människor, inte minst så unga, har sett bilder från USA och då vill manifestera mot både rasism och det dödliga våldet.

– Men man måste förstå att vi är mitt inne i en pandemi, sa han i programmet.

LÄS MER: Merkel fördömer "mordet" på George Floyd

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.