Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så förbereder sig polisen för demonstrationen för Black lives matter i Göteborg

En demonstration till stöd för Black lives matter-rörelsen kommer att hållas i Göteborg under söndagen och polisen att gått upp i särskild händelse. Men det finns ett dilemma mellan att upprätthålla demonstrationsrätten samtidigt som restriktionerna gällande folksamlingar måste hållas, enligt polisen Anders Börjesson.
– Vi kan inte straffa människor för att de inte följer Folkhälsomyndighetens råd, men vi tillåter inte sammankomster med fler än 50, säger han.

Under onsdagen samlades tusentals människor på Sergels torg i Stockholm för att tillsammans visa sitt stöd för den internationella Black lives matter-rörelsen. Arrangörerna som stod bakom initiativet till manifestationen hade fått tillstånd att samla upp till 50 personer, på grund av det tillfälliga förbudet mot allmänna sammankomster som samlar fler än det.

När mängden människor översteg den tillåtna mängden valde polisen att upplösa manifestationen och grupper av människor spred sig sen till olika platser runt om i Stockholm.

Nu har ett tillstånd givits för en demonstration i Göteborg. Under söndagen bjuder arrangörer in till en protest i George Floyds namn, mannen som efter ett polisingripande dog efter att en polisman tryckt sitt knä mot hans nacke i över åtta minuter.

En privatperson har ansökt om polistillstånd för en sammankomst på Heden med högst 40–50 personer, som ska direktsändas via nätet och under fredagen beslöt polisen att bevilja ansökan.

– Det är max 50 personer på platsen som gäller. Vi har kommunicerat till arrangörerna att de har ett stort ansvar att följa detta, säger Anders Börjesson, biträdande kommenderingschef för polisinsatsen.

Vad händer om det blir fler än 50 personer?

– Då får arrangören försöka få ordning på situationen och meddela att vi bryter. Gör man inte det, så kommer vi att gå in och upplösa, säger Anders Börjesson.

">
Kravallpoliser stoppade demonstranter vid Norrbro i Stockholm, efter att de rört sig från demonstrationen på Sergels torg som upplöstes av polisen på grund av coronarestriktionerna. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Kravallpoliser stoppade demonstranter vid Norrbro i Stockholm, efter att de rört sig från demonstrationen på Sergels torg som upplöstes av polisen på grund av coronarestriktionerna. Bild: Jonas Ekströmer/TT

George Floyds död ligger till grund för de stora demonstrationer mot polisvåld som blossat upp runt om i USA under de senaste dagarna, efter att övergreppet fångats på film och spridits.

– Det var väldigt traumatiserande att se videon, men den speglar den polisbrutalitet som finns inbäddad i den institutionella rasismen i USA, säger en av arrangörerna till GP och fortsätter:

– Och rasismen finns även i Sverige. Vi svarta och bruna känner en stark anknytning till det som pågår i USA. Så vi som upplever strukturell rasism, och hur den uttrycker sig i bland annat stark polisbrutalitet mot svarta och bruna kroppar, både i Sverige och USA, har därför valt att gå ihop och demonstrera, säger hon och syftar på de runt tio organisatörer som hon säger står bakom söndagens kommande demonstration.

LÄS MER: Minnesstund för George Floyd i Minneapolis

"Säkerheten går såklart först"

Kommunikationen med polisen har gått bra, säger hon.

– Vi har fått bra gehör, eftersom vi har varit tydliga med att vi är måna om restriktionerna och försökt vara så öppna och transparenta som möjligt.

Vad har ni vidtagit för åtgärder för att inte bryta mot förbudet gällande allmänna sammankomster över 50 personer?

– Vi har understrukit hur viktigt det är att upprätthålla bra med avstånd och uppmanat till att bära munskydd. Hälsan är jätteviktig. Sen kan man också delta utan att vara på plats, genom virtuella kontakter. Säkerheten går såklart först.

LÄS MER: Efter kritiken – Brees ber om ursäkt

Särskild händelse

Polisen i region Väst har inför demonstrationen gått upp i en så kallad särskild händelse, något som görs när den ordinära polisverksamheten inte väntas räcka till.

– Vi kan behöva hjälp med bemanningen, säger polisen och biträdande kommenderingschef Anders Börjesson.

Han fortsätter med att förklara hur det är viktigt att bevara medborgarnas rätt att demonstrera, samtidigt som de har ett tillfälligt förbud mot folksamlingar att upprätthålla.

– Det är ett dilemma. För oss är det viktigt att skydda och stå upp för grundlagen. Vi kan inte straffa människor för att de inte följer Folkhälsomyndighetens råd, men vi tillåter inte sammankomster med fler än 50.

I ett tidigare pressmeddelande skriver polisen att de kommer "att prata med demonstranterna så långt det bara är möjligt".

– Vi kommer att förklara skyldigheter och rättigheter, så att alla spelregler är klara. Måste vi göra ett ingripande, då måste vi kunna förklara varför, säger Anders Börjesson och understryker att våld eller tvångsmedel är en absolut sista åtgärd.

LÄS MER: P.K. Subbans fina gest – skänker 50 000 dollar till George Floyds dotter

LÄS MER: Jay-Z köper annons för att hedra George Floyd

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.