KD-politiker: Upp till polisen att avgöra om det ska öppnas eld

Ebba Busch menar att polisen borde ha öppnat skarp eld under påskkravallerna.
KD-företrädare vill inte kritisera Ebba Busch – men kan inte heller ställa sig bakom hennes uttalande.
– Det får stå för Ebba, säger regionrådet Conny Brännberg (KD).

ANNONS
|

Det var i Ekots lördagsintervju som KD-ledaren Ebba Busch kritiserade polismyndigheten efter påskens upplopp i flera städer, där över 100 poliser skadades.

– Det är alltså minst 100 skadade poliser. Den stora frågan som borde ställas nu är, varför har vi inte minst 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare? Vi hade personer som tog till sten i syfte att döda svensk polis, att döda räddningstjänst och i vissa fall sjukvårdspersonal, säger hon.

Ebba Busch anser att polisen borde ha öppnat eld under upploppet.

– Det borde vara de som är skadade, inte svensk polis. Så frågan som borde ställas är, varför sköts det inte skarpt?

ANNONS

Polisen behöver fler verktyg

Ebba Busch anser att de regionala polisledningarna nu måste ställas till svars och att hon saknar förtroende för de berörda polischeferna.

Uttalandet har väckts stor uppmärksamhet och kritiserats kraftigt polisfacket men också av politiska motståndare. Inom hennes eget parti vill dock partikollegor inte kritisera Ebba Busch – men de ställer sig heller inte bakom uttalandet.

Elisabet Lann är kommunalråd i Göteborg och sitter även i KD:s partistyrelse.

Håller du med om att de borde öppnat eld?

– Jag tycker inte att man ska ifrågasätta professionen i sådana lägen. Jag har inte varit på plats och jag kan inte säga om de borde ha gjort det.

Elisabet Lann, kommunalråd för KD i Göteborg.
Elisabet Lann, kommunalråd för KD i Göteborg. Bild: Jonas Lindstedt

Samtidigt menar Elisabet Lann att när ett 100-tal poliser har skadats så visar det att polisen behöver fler redskap, som inte är ”dödliga”, som exempelvis gummikulor och vattenkanoner.

– Vi kan inte ha en situation där 100 poliser är skadade efter upplopp. Men jag tycker inte att förstahandsvalet ska vara att skjuta skarpt. Men där det inte finns ett mellanval uppstår en situation som inte borde kunna hända, säger hon.

Conny Brännberg, som är regionråd i Västra Götaland, menar att Ebba Busch säkert har skäl till att hon gör den bedömningen som hon gör.

ANNONS

– Om man ska skjuta skarpt eller inte, det får Ebba själv stå för, säger han.

Men ser du på det som en lämplig åtgärd?

– Vilka åtgärder som polisen gör för att upprätta ordning måste vara en polisiär bedömning. Skulle polisen gått in med hårdare tag hade det nog blivit en upptrappning och därför valde polisen att dra sig tillbaka.

Tillståndsfrågan behöver ses över

Brännberg beskriver påskhelgens upplopp som ett oacceptabelt angrepp mot samhället och att det är oförsvarbart att 100 poliser har skadats. Men samtidigt menar han att det finns anledning att se över tillståndsgivningen den form av demonstrationer som Rasmus Paludan har arrangerat.

– Vi värnar yttrandefriheten om vi placerar ett arrangemang långt utanför platser där allmänheten vistas, då har vi inte kvävt yttrandefriheten.

Han fortsätter:

– Att låta den här typen av provokationsmöten ske mitt på ett torg, mitt bland befolkning, det kan vi inte göra i framtiden. Jag är inte inne på att förbjuda eller begränsa yttrandefriheten, men polisen måste göra sådana bedömningar över vilka platser som är lämpliga.

Conny Brännberg, regionråd med ansvar för kultur i Västra Götalandsregionen.
Conny Brännberg, regionråd med ansvar för kultur i Västra Götalandsregionen. Bild: Olof Ohlsson

Som regionens högst uppsatta kulturpolitiker är det viktigt för honom att värna om yttrandefriheten, understryker Brännberg, men i framtiden behöver det göras striktare bedömningar.

ANNONS

– Men när man vet att det leder till en allvarlig provokation ska polisen verkliga skydda yttrandefriheten på allmänplats på det sätt som har varit? Jag tycker det är en ren provokation, som gått över gränsen för yttrandefrihet på ett sätt, samtidigt som jag är den första att värna om yttrandefriheten.

LÄS MER:Sedan när önskar sig svenska politiker mer våld?

LÄS MER:Ebba Busch efter upploppen: ”Borde skjutit skarpt”

LÄS MER:Polisfacket om Busch: Ett oerhört uttalande

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS