Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Arkivbild.
Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Polisfacket om Busch: Ett oerhört uttalande

Polisfacket är kritiskt till KD-ledaren Ebba Buschs uttalanden om att polisen borde ha skjutit skarpt vid upploppen under påskhelgen.
– Vi ska vara stolta över att vi har ett land där polisen inte brukar våld mot de egna medborgarna, kommenterar kriminologiprofessor Peter Lindström.

ANNONS

"Detta är ett oerhört uttalande. Att en svensk politiker närmast uppmanar svensk polis att skada ett hundratal personer genom att skjuta skarpt hör inte hemma i en rättsstat", säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en skriftlig kommentar till TT.

– Vi har alltså minst hundra skadade poliser, och den stora frågan som borde ställas är: Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare? säger Ebba Busch i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

"Ingen ursäkt"

"Det finns ingen ursäkt för de våldsverkare som agerade under helgen. De skyldiga måste lagföras, men det är polisen som har uppdraget, kompetensen och erfarenheten att hantera situationen, inte Ebba Busch", säger Lena Nitz vidare.

ANNONS

Peter Lindström, professor i kriminologi och forskningsledare vid centrum för polisforskning och utveckling på Linnéuniversitetet, anser att man bör vara stolt över att Sverige är ett land där polisen är försiktig med att bruka våld mot medborgarna.

– Att trycka på att man ska bruka moteld eller höja konfliktnivån, nej, vi som jobbar på polisutbildningar och Polismyndigheten ska vara stolta över det som vi förmedlar, säger han till TT.

Långsiktigt tänkande

I intervjun med Ekot ifrågasätter Busch även att polisen valde att lämna områdena vid vissa av upploppen för att inte trappa upp situationen. Polisen borde då i stället ha gått tillbaka och "eskalerat till den yttersta nivån" för att återta kontrollen, anser Busch.

Peter Lindström framhåller att man måste se längre än bara till den enskilda händelsen, där polisen i dag arbetar aktivt med förtroendeskapande med särskilda områdespoliser.

– Man har ett långsiktigt tänk kring det här. Att det sedan uppstår den här typen av otroligt obehagliga och tråkiga händelser, det i sig får inte rasera det långsiktiga arbete som man jobbar med.

ANNONS